Μεγάλη βραδιά για τον Ευρωπαίο ΠΑΟΚ

Δημήτρης Μπούζας05 Οκτωβρίου 2023

Στον πρόλογο στο σημερινό μου σχόλιο επέλεξα την πολύ σημαντική κατά την προσωπική μου άποψη, επισήμανση του Τέλη Καρασαββίδη, ο οποίος στην ερώτηση που του έγινε από το Metropolis 95,5 ποια είναι η άποψη του για το βραδινό παιχνίδι, ορθά – κοφτά προειδοποίησε όλους όσους πλασάρουν και διακινούν για τους οποιουσδήποτε δικούς τους λόγους, εκτιμήσεις που συνδέονται με το κακό ξεκίνημα της Άιντραχτ στο πρωτάθλημα, πως κάνουν μεγάλο λάθος.

Ο συμπαθέστατος βετεράνος του ΠΑΟΚ που μένει μόνιμα στη Γερμανία και ζει από κοντά την Bundesliga όσο λίγοι, σε συνδυασμό και με την αδιαμφισβήτητη πείρα που διαθέτει, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση στον συνομιλητή του και ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ Γιώργο Καστάνη, ότι θα ήταν πραγματικό έγκλημα να υποτιμηθεί η Άιντραχτ εξ αυτού και μόνο του λόγου, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική ομάδα παραμένει πανίσχυρη και θα αποτελέσει έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για τον ΠΑΟΚ. Βέβαια μερικοί από τους διακινητές των συγκεκριμένων σεναρίων της υποτίμησης, το κάνουν σκόπιμα και επί μονίμου βάσεως, επιχειρώντας προφανώς όχι να παραπλανήσουν, αλλά να έχουν εκ των προτέρων υποβαθμίσει και… υποτιμήσει μια πιθανή μεγάλη επιτυχία μιας ομάδας που δεν την συμπαθούν (ΠΑΟΚ).

Προσωπικά εκτιμώ και πιστεύω πως δεν έχει περάσει ούτε σαν υποψία αυτό το σενάριο από το μυαλό κανενός. Άλλωστε αυτό το τόνισε και στις χθεσινές δηλώσεις του ο Λουτσέσκου. Πάμε όμως παρακάτω, για να γράψουμε δυο κουβέντες που θα δικαιολογούν τον τίτλο μας, για την μεγάλη βραδιά και για τον Ευρωπαίο ΠΑΟΚ. Με ποιον τρόπο δηλαδή ο δικέφαλος έχει τον λόγο και την δυνατότητα να συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και να διεκδικεί σημαντικές διακρίσεις. Επιλέξαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή σε υψηλού επιπέδου πτήσεις εκτός συνόρων, που αφορούν βασικά το ποδόσφαιρο, αλλά και σε ένα αρκετά ενδιαφέρον επίπεδο και το μπάσκετ. Με αυτές τις υψηλού επιπέδου πτήσεις διαχρονικά αλλά και σταθερά, ο λαοφιλής σύλλογος έβαλε τα θεμέλια και πάνω τους έχτισε το οικοδόμημα της διεθνούς καταξίωσης. Σήμερα θεωρείται σαν ένα πολύ σοβαρό και αξιόλογο αθλητικό κλαμπ. Διαβάστε μερικές από τις ποδοσφαιρικές, σημαντικές ευρωπαϊκές του επιτυχίες: ΠΑΟΚ – Λυών 4-0 (1974/Κύπελλο Κυπελλούχων), ΠΑΟΚ – Μίλαν 2-2 (1974/Κύπελλο Κυπελλούχων), ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0 (1976/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ΠΑΟΚ – Σεβίλλη 2-0 (1983/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ΠΑΟΚ – Μπάγερν 0-0 (1984/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ΠΑΟΚ – Νάπολι 1-1 (1989/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ΠΑΟΚ – Άρσεναλ 1-0 (1998/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ΠΑΟΚ – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-4 (1998/Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2 (2012/Γιουρόπα Λιγκ), Ντόρτμουντ – ΠΑΟΚ 0-1 (2016/Γιουρόπα Λιγκ).

Αντίστοιχα και στο μπάσκετ είχαμε τους δύο κερδισμένους τελικούς στην Ευρώπη, πρώτα αυτόν το 1991 με αντίπαλο την Σαραγόσα στο Κύπελλο Κυπελλούχων και έπειτα αυτόν του 1994 με αντίπαλο την Στεφανέλ Μιλάνο στο Κύπελλο Κόρατς. Ενδιάμεσα είχαμε και τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Επιστρέφοντας στο βραδινό παιχνίδι, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε να ξαναζήσουμε άλλη μία μαγική βραδιά. Με τους «αετούς του βορρά» να φανούν συνεπείς και σε αυτό το ραντεβού τους με την ιστορία.

ΥΓ1: Γράφοντας το σημερινό σχόλιο, μου ήρθε το μαύρο μαντάτο. Πέτρωσα. Πάγωσε η ψυχή μου. Είπα μα είναι δυνατόν; Και όμως το «ξανθό λιονταράκι» δεν άντεξε. Πάλεψε γενναία. Λύγισε και χθες μας αποχαιρέτησε. Τι μας άφησε; Σε όλους όσους τον ζήσαμε και όχι μόνον, την θλίψη για τον χαμό του. Μας μένει η ιστορία του. Μια ιστορία στην οποία πάντοτε είχε τον πρώτο λόγο. Ο «ξανθός» ήταν γεννημένος μαχητής, αλλά και νικητής. Προσωπικά τον εκτιμούσα και τον αγαπούσα. Θα προσευχηθώ για την ανάπαυση της ψυχής του. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο του οφείλει πολλά. Καλό ταξίδι Γιάνναρε!

ΥΓ2: Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε την ζωή σε 6 νεαρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η οικογένεια του δικέφαλου έδωσε το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο, που τελέστηκε στο σημείο που τα αετόπουλα άφησαν την τελευταία τους πνοή. Την ΠΑΕ εκπροσώπησε ο Γιώργος Σαββίδης και το ποδοσφαιρικό τμήμα της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ, ο Στέφανος Τζίμας, ο Λευτέρης Λύρατζης και ο Γιώργος Βρακάς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.