Με δύο ντεζαβαντάζ ο ΠΑΟΚ, με δύο αβαντάζ η ΑΕΚ, στους δύο «τελικούς»

Στέλιος Γρηγοριάδης15 Μαΐου 2024

H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, με τους δύο σημερινούς “τελικούς” για το Πρωτάθλημα και όλοι στον ΠΑΟΚ εύχονται να μην είναι η τελευταία, αλλά η προτελευταία. Το ιδεατό σενάριο είναι να στεφθεί ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής μέσα στο “Κλεάνθης Βικελίδης, αφού έτσι το “ήθελε” η σατανική συγκυρία του προγράμματος των πλέι- οφ. Αλλά για να προκύψει αυτό το σενάριο υπάρχουν οι γνωστές τρεις προϋποθέσεις: Νίκη ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, όχι νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, νίκη του ΠΑΟΚ και επί του Άρη.

Το άλλο σενάριο είναι πιο πιθανό και ευνοεί την ΑΕΚ. Κερδίζει σήμερα και δεν δίνει δεκάρα για το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ-Παναθηναικός. Και μετά κάνει πάρτι στη Νέα Φιλαδέλφεια με το παράρτημά της (και αδύναμο αντίπαλο) που λέγεται Λαμία και κάνει τον γύρο του θριάμβου μπροστά στους οπαδούς της. Έτσι είναι, δυστυχώς. Μέχρι και πριν να αρχίσουν οι σημερινοί αγώνες, το φαβορί για τον τίτλο είναι η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι το αουτσάιντερ, καθώς η ΑΕΚ έχει το μεγάλο αβαντάζ να εξαρτάται μόνο από τον εαυτό της.

Για την ώρα, τίθενται δύο ερωτήματα: Το πρώτο: Μπορεί ο ΠΑΟΚ να νικήσει τον Παναθηναϊκό που είναι πια εκτός διεκδίκησης; Το δεύτερο: Μπορεί να νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό, που επίσης έχει βγει νοκ άουτ; Απάντηση: Φυσικά μπορούν και οι δύο. Αλλά... μπορεί και να μην μπορέσει ο ένας από τους δύο, ή ακόμη και οι δύο, γιατί υπάρχει κι αυτή η περίπτωση.

Το κίνητρο για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ είναι αυτονόητο. Εκείνο που δεν ξέρουμε να “μετρήσουμε” είναι το κίνητρο που νιώθουν, αν νιώθουν, οι παίκτες των δύο απογοητευμένων. Αν καταλαβαίνουν, δηλαδή, ότι κινδυνεύουν και οι δύο να μείνουν εκτός Ευρώπης και ότι πρέπει να τα δώσουν όλα για να εξασφαλίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω Πρωταθλήματος, διότι ούτε στον Ολυμπιακό μπορούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα του τελικού του Κόνφερενς Λιγκ με τη Φιορεντίνα, ούτε στον Παναθηναϊκό το αποτέλεσμα του τελικού του Κυπέλλου με τον Άρη.

Πιστεύω ότι και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν τη νίκη. Καθόλου αδιάφοροι δεν θα είναι. Αν αυτό αρκεί απέναντι στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, στους οποίους το μάτι των παικτών γυαλίζει, είναι μια άλλη υπόθεση και θα φανεί στο χόρτο. Το ζήτημα είναι ότι, λογικά, θα δούμε δύο πολύ δυνατά ντέρμπι, όπως όλα τα προηγούμενα, στα οποία ποτέ κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει ποιος θα επικρατήσει.

Ένα δεύτερο, πολύ σημαντικό, δεδομένο ευνοεί κι αυτό την ΑΕΚ και όχι τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει το ντεζαβαντάζ ότι θα αντιμετωπίσει έναν Παναθηναϊκό ξεκούραστο, που είχε πολλές μέρες να ετοιμαστεί γι' αυτό το παιχνίδι και δεν έχει άμεση ανάγκη να σκεφτεί και το επόμενο, με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη παίξει με τον Ολυμπιακό και είναι υποχρεωμένος να “βλέπει” και στο ματς με τον Άρη, γιατί δεν αποκλείεται σ' εκείνο να κριθεί ο τίτλος. Η ΑΕΚ, αντίθετα, έχει τεράστιο αβαντάζ, καθώς θα αντιμετωπίσει έναν Ολυμπιακό κουρασμένο από τα δύο ματς με την Άστον Βίλα και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ενώ η ίδια είναι ξεκούραστη, έχει ετοιμαστεί πολλές μέρες για το σημερινό ματς και δεν αγχώνεται καθόλου με το επόμενο κόντρα στη Λαμία μέσα στην έδρα της.

ΥΓ. Το μόνο παρήγορο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι το σημερινό ντέρμπι γίνεται στο Καραϊσκάκη. Αν γινόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσωπικά δεν θα έδινα καμία απολύτως τύχη στον Ολυμπιακό, άρα και καμία τύχη στον ΠΑΟΚ να πάρει το Πρωτάθλημα. Τώρα, ελπίζω. Απίστευτο, αλλά αναγκαίο: Σήμερα είμαι, όπως πάντα, ΠΑΟΚ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζω και Ολυμπιακό, για 90 λεπτά...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.