Μαυρωτάς: «Αν κάποια ομάδα δεν είναι έτοιμη στις 6 Μαρτίου θα παίζει κεκλεισμένων»

Metrosport Team30 Ιανουαρίου 2024

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε στο Metropolis 95.5 για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα και τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρουν οι ΠΑΕ για να παίζουν με φιλάθλους μετά τις 6 Μαρτίου. 

«Ολο αυτό το διάστημα έγινε μία πυρετώδης προετοιμασία για να κλείσουν τα κενά στην εφαρμογή των νόμων, για τις κάμερες και το ονομαστικό εισιτήριο. Υπήρξε στενή συνεργασία τριών υπουργείων για να έρθουν οι διατάξεις του νόμου που ψηφίζονται αύριο και να βγουν στη συνέχεια οι αποφάσεις.

Με τις κάμερες είχαμε νομοθετήσει ότι έπρεπε να υπάρχουν, απλώς τώρα βάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Οπως το τι ευκρίνεια θα έχουν για να γίνεται πιο εύκολη η δουλειά της αστυνομίας. Θα έχουμε και το ονομαστικό εισιτήριο που υπήρχε μία βολική ανωνυμία. Πολύ πρόσφατα η χώρα μας έχει πληρώσει την σύμβαση «Σεντ Ντενί» για θέμα φιλοξενίας κόσμου στο γήπεδο και με αυτό το ευρωπαϊκό μάνουαλ θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.

Πήγαμε σε 14 γήπεδα με κλιμάκια, μαζί με τεχνικά στελέχη και ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους των ΠΑΕ μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Οι κάμερες ήδη λειτουργούν, απλά μετά τις 6 Μαρτίου θα πρέπει να εγκατασταθεί το νέο τεχνολογικό πλαίσιο. Το θέμα που μας αφορά είναι να υπάρχουν κάμερες στις ζώνες που θέλουμε, ώστε να μην έχουμε σημεία χωρίς κάλυψη, ακόμη και στα αποδυτήρια. Με βάση την νέα ευκρίνεια θα μπορεί να γίνεται αναγνώριση προσώπου και αυτό είναι το απαραίτητο εργαλείο» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να τοποθετηθούν νέες κάμερες, σε κάποιες άλλες όχι. Κεντρική συμφωνία για το κόστος δεν υπάρχει. Ξέρουμε ότι για να μπει ένα σύστημα από την αρχή είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αλλά στα περισσότερα γήπεδα χρειάζεται απλώς επικαιροποίηση του συστήματος. Τα μεγάλα γήπεδα, η OPAP Arena, το Γ. Καραϊσκάκης, η Τούμπα και το Χαριλάου θέλουν μία επικαιροποίηση. Στα μικρότερα ίσως χρειαστούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις, αλλά είναι και μικρότερα αυτά τα γήπεδα, οπότε είναι και πιο εύκολο.

Θα βγει την άλλη εβδομάδα και η σχετική υπουργική απόφαση για να κάνουμε σημαντικά βήματα. Δεν εφαρμοζόταν αυτά τα πράγματα, πλέον έχουν μπει όλα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Κοιτάμε όχι μόνο τα θέματα αστυνόμευσης, είναι και θέμα ασφάλειας. Να μην υπάρχουν ντου και είναι υπεράριθμοι στις κερκίδες, για να βλέπουμε αγώνες με συνθήκες όπως σε όλη την Ευρώπη.

Δεν πάμε μόνοι μας στα γήπεδα, γιατί δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις. Είναι μαζί μας και στελέχη του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης. Το 6 Μαρτίου δεν είναι τυχαίο, τότε τελειώνει η κανονική περίοδος και ξεκινούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Αν κάποια ομάδα δεν είναι έτοιμη θα παίξει κεκλεισμένων των θυρών μέχρι να είναι ολοκληρωμένα τα τεχνολογικά συστήματα που έχουμε πει. Αυτή θα είναι η επίπτωση. Θεωρώ ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά. Οι ΠΑΕ που χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία, μέσω του στοιχήματος, θα πρέπει να είναι μαζί μας».

Για τα τουρνικέ σημείωσε: «Το δεύτερο βήμα είναι γενικά το σύστημα των εισιτηρίων, με αυστηρή ταυτοποίηση μέσω του κινητού τηλεφώνου. Όπως κάνουμε και στην τράπεζα, έτσι θα είναι και στο εισιτήριο. Θα έρχεται στο κινητό και θα πηγαίνει στο τουρνικέ για να πιστοποιείται ποιος μπαίνει και να μην υπάρχει βολική ανωνυμία. Τα περισσότερα τουρνικέ έχουν προηγμένη τεχνολογία, ακόμη και NFC, που θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Εκεί που έχουν πάει τα smartphone είναι πολύ προσιτά στην τιμή. Αν θέλουν κάτι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και το μυαλό και τις δεξιότητες έχουν για να το καταφέρουν. Αν το κάνουν μία δύο φορές θα είναι απλό. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται. Οι ειδικές περιπτώσεις που υπάρχουν είναι τα παιδιά που δεν είναι γραμμένα στο εθνικό μητρώο τηλεπικοινωνίας. Θα τα παρουσιάσει όλα το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης».

Τόνισε ότι: «Γενικά το ποδόσφαιρο είναι το πιο μαζικό άθλημα. Τα γήπεδά του είναι μεγαλύτερα. Είναι και τα πιο δύσκολα να τα διαχειριστεί η δημόσια τάξη. Ξεκινάμε με βασικό άξονα το ποδόσφαιρο, αυτός είναι ο πυρήνας και μετά πάμε στα υπόλοιπα αθλήματα. Από το ποδόσφαιρο, επειδή ακριβώς έχει την μαζικότητα, αρχίζουν όλα τα μέτρα. Στην Ευρώπη δεν το λένε αντιμετώπιση της βίας, αλλά ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πελατών. Τα επεισόδια στην Αγγλία εξαφανίστηκαν όταν αναβαθμίστηκε το προϊόν τους. Αν οι οργανωμένοι δεν έχουν την δυνατότητα να εμπορεύονται εισιτήρια, σιγά σιγά θα εκφυλιστούν».

Υπογράμμισε ότι: «Πάντα υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων. Όταν θες να έχεις έναν βαθμό ασφάλειας πρέπει να κάνεις και κάποιες υποχωρήσεις, όπως το να δείξεις το προσωπό σου και να δημοσιοποιήσεις το όνομά σου».

Για το Καυταντζόγλειο: «Έχει μία χρηματοδότηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου και προχώρησαν όλες οι απαραίτητες μελέτες. Το είχα επισκεφθεί πριν από δέκα ημέρες, θεωρώ ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα ωραίο στάδιο. Δεν θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Το Καυταντζόγλειο δεν είναι μόνο το κεντρικό γήπεδο. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά τις μελέτες θα χρειαστούν μήνες ή έναν χρόνο για να υλοποιηθούν. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Για το αίτημα του Άρη να διαχειριστεί εμπορικά το Αλεξάνδρειο: «Αυτό το ζήτημα το χειρίζεται το ΕΑΚ Θεσσαλονίκης. Θα δούμε τις προτάσεις. Γενικά η Θεσσαλονίκη είναι μία περιοχή που έχει ανάγκη και διψάει για αγωνιστικούς χώρους. Την επόμενη τετραετία θα δοθεί έμφαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Παγκρήτιο δεν ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα γίνει μία προγραμματική συμφωνία. Στο ΟΑΚΑ γίνονται κάποιες δοκιμές. Ίσως μέσα στον Φεβρουάριο να ξέρουμε τι ακριβώς χρειάζεται».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.