Ματς σαν το clasico που έρχεται δίνουν τον τίτλο «στρατηγός» στον Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός29 Σεπτεμβρίου 2024

Θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη σεζόν του Ραζβάν Λουτσέσκου, όταν ο ΠΑΟΚ είχε υποστεί το σοκ του αποκλεισμού από την Έστερσουντ ότι ο πεισματάρης προπονητής του Δικεφάλου, έψαχνε να βρει κάτι θετικό μέσα από την ζημιά που είχε υποστεί η ομάδα του και αυτό ήταν η ολόκληρη εβδομάδα που είχε για να προετοιμάζει κάθε ματς πρωταθλήματος και με αυτό τον τρόπο μπήκαν οι βάσεις για τους αήττητους πρωταθλητές του 2019. Κάτι ανάλογο είχε γίνει μετά από ένα άλλο σοκ, αυτό με την Λέφσκι, στην εκκίνηση της δεύτερης σεζόν της τωρινής θητείας του στην ομάδα.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί τόσο ως ομάδα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και να πορεύεται για καιρό μέσα σε μία σεζόν, φθάνοντας πέρυσι μέχρι τους «8» του Conference League και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Λουτσέσκου διαχειρίστηκε την περσινή σεζόν και αυτά που είχε κάνει στην πρώτη θητεία του, τού είχαν δώσει τον τίτλο του «στρατηγού» και πλέον η ικανότητά του να «μανατζάρει» δύσκολες καταστάσεις αναγνωρίζεται και αποθεώνεται ακόμη και από ανθρώπους που κάποτε ήταν πολέμιοί του.

Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει εκπομπές τόσο τηλεοπτικές, όσο και σε ραδιόφωνα και σόσιαλ μίντια για να διαπιστώσει ότι σχεδόν άπαντες θεωρούν τον ΠΑΟΚ ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές τους, ακριβώς γιατί είναι μία ομάδα δουλεμένη εδώ και δύο χρόνια και έχει στον πάγκο του τον μάστορα Λουτσέσκου.

Υπάρχει, όμως, μία παράμετρος που, ειδικά για φέτος, ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας στην δουλειά του 55χρονου τεχνικού. Το league phase του Europa League είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω σε βαθμό δυσκολίας, τόσο γιατί τα ματς είναι οκτώ, έναντι των έξι που έδωσε πέρυσι στους ομίλους του Conference, όσο και κυρίως, γιατί το επίπεδο των ομάδων είναι ανώτερο, άρα οι απαιτήσεις σωματικά και ψυχολογικά πολύ μεγαλύτερες.

Κόντρα στον Αρη, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί να παίζει για πρώτη φορά αγώνα πρωταθλήματος εν μέσω league phase, αφού την ερχόμενη Πέμπτη υπάρχει στην Τούμπα και η αναμέτρηση με την Στεάουα.

Χρειάζεται κατά συνέπεια μεγάλη ευστοχία στις αποφάσεις που θα πάρει ο 55χρονος τεχνικός για τον καταρτισμό της ενδεκάδας, τους παίκτες στους οποίους θα δώσει μπόλικο χρόνο συμμετοχής και αυτούς που θα αγωνιστούν λιγότερο. Θα πρέπει να σκεφτεί το ματς που έφυγε, αλλά και αυτό που έρχεται μετά τον Αρη, να μετρήσει τις ανάσες του κάθε παίκτη, αλλά και την ανάγκη να πάρει ακόμη περισσότερες λύσεις από παίκτες που δεν έπαιξαν πολύ ως τώρα. Το ατού για τον Λουτσέσκου είναι ότι τους περισσότερους παίκτες τους γνωρίζει καλύτερα και από τις παλάμες των χεριών του και έχει καταφέρει να παίρνει πράγματα από τον καθένα τους. Η περίπτωση του Μουργκ είναι η πλέον χαρακτηριστική, καθώς ο ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια πάλευε να τον στείλει σε άλλη ομάδα και τελικά ο προπονητής του κατάφερε να τον κάνει χρήσιμο γρανάζι της μηχανής και να πάρει και νέο συμβόλαιο.

Δεδομένα, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη από όλους στον Λουτσέσκου, που κατάφερε να βάλει «στοπ», σχεδόν ολοκληρωτικά και στην κριτική που του ασκούταν πριν από τα ματς με τον Αρη του Μαντζιου τον οποίο δεν είχε νικήσει ποτέ σε clasico μέχρι τις 19 Μαΐου, όταν ο ΠΑΟΚ έβγαλε το μάγκικο διπλό στο «Κλ. Βικελίδης» και πήρε το πρωτάθλημα. Τι μεγαλύτερο μπορούσε να πετύχει στ΄αλήθεια η ομάδα του Λουτσέσκου για να πάψει να της δίνεται η ταμπέλα του συνόλου που έχει μάθει να ζει με τις γκέλες κόντρα στον συμπολίτη;


Το ρόστερ του Αρη είναι σαφώς αναβαθμισμένο, αλλά από τον ΠΑΟΚ εξαρτάται


Ας εστιάσουμε λίγο παραπάνω στο αποψινό ματς: Ναι, ο Αρης έχει σαφέστατα καλύτερο υλικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά στα χαφ η ποιοτική αναβάθμιση είναι οφθαλμοφανέστατη, με τους Μόντσου και Σιφουέντες. Επίσης, διαθέτει έναν πολύ ταλαντούχο και απ΄ότι φαίνεται με τσαγανό, νεαρό εξτρέμ τον Ντιαντί, που μπορεί να κάνει την ζημιά σε κάθε ομάδα. 

Ωστόσο, όταν μιλάμε για τον ΠΑΟΚ που έχει κάνει αυτό που έχει κάνει πέρυσι στα πλέι οφ ή πριν δέκα μήνες κόντρα στην Άιντραχτ και γενικώς μας δείχνει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι σε ομάδες από ανώτεροι επίπεδο, τότε στην δική μου λογική η έκβαση του αγώνα εξαρτάται από την απόδοση του ΠΑΟΚ. Αν είναι γεμάτος ενέργεια, με τα ατού του σε καλή βραδιά, ακόμη και έναν πολύ ανταγωνιστικό Άρη να έχει απέναντί του, με δεδομένο και το ότι είναι πολύ πιο δουλεμένο σύνολο, θα την βρει την άκρη για να πάρει την νίκη. Αν, όμως, κάποιοι παίκτες του βγάλουν κόπωση από την υψηλής έντασης προσπάθεια στην Πόλη ή κάποιοι δεν είναι σε καλή βραδιά, τότε ο Αρης έχει το υλικό να δημιουργήσει προβλήματα. Φυσικά, θα παίξουν ρόλο και οι λύσεις από τον πάγκο, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην ροή του αγώνα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.