Μαρσέιγ: Η τακτική ανάλυση της αντιπάλου του ΠΑΟΚ - «Ακτινογραφία» από τον Ισίδωρο Πρίντεζη

Χάρης Εμμανουηλίδης25 Μαρτίου 2022

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στους «8» του Conference League και ετοιμάζει βαλίτσες για τον Γαλλικό νότο, ειδικότερα για μία πόλη η οποία… ξεχειλίζει ελληνικό στοιχείο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, τη Μασσαλία.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχοντας πετάξει εκτός Μίντιλαντ και Γάνδη στρέφουν την προσοχή τους στη δεύτερη ομάδα του βαθμολογικού πίνακα στη Ligue 1, τη Μαρσέιγ, την ομάδα που μαζί με τις Ρεν και Νις κάνουν αγώνα δρόμου για την προνομιούχα δεύτερη θέση που οδηγεί στους ομίλους του Champions League, μία θέση που αποτελεί στόχο για τους Μασσαλούς.

Το Metrosport.gr απευθύνθηκε στον Ισίδωρο Πρίντεζη, με τον δημοσιογράφο των καναλιών NOVA να σκιαγραφεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον σύλλογο από τη Μασσαλία επισημαίνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο Δικέφαλος αλλά και σημεία που κυριαρχεί ο Γαλλικός σύλλογος.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Metrosport.gr:

Πρόκειται για μία ομάδα η οποία δεν ξέρεις τι να περιμένεις να σου βγάλει στον αγωνιστικό χώρο και όπως λέει και ο Ισίδωρος Πρίντεζης δεν είναι μία… συνηθισμένη Γαλλική ομάδα, «Με τον Χόρχε Σαμπαόλι στον πάγκο της θα έλεγα πως δεν είναι μία τυπική γαλλική ομάδα, ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα από τις γαλλικές ομάδες καθώς ο Αργεντίνος τεχνικός έχει προσθέσει τις δικές του ιδέες σε αυτό που αρχικά έπαιζε η Μαρσέιγ με τον Μπιελσα στον πάγκο της. Θα έλεγα πως παίζει ένα σύστημα με 3 τριάδες και τον Μίλικ -σ.σ.τραυματίστηκε χθες στο παιχνίδι της Εθνικής του ομάδας- στην κορυφή, ένα 3-3-3-1 επί της ουσίας το οποίο διαφοροποιείται σε φάση άμυνας»

Αν επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τη λειτουργία αυτού του ιδιαίτερου συστήματος, θα δούμε πως, «Στην πρώτη τριάδα της άμυνας θα δούμε πως δεξιά αγωνίζεται ο Ρονζιέ, ο Σαλιμπά αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά της άμυνας και στο κέντρο αγωνίζεται ο Τσαλέτ Ακάρ, ενώ στην τριάδα αριστερά παίζει ο Λουάν Πέρες. Στη δεύτερη τριάδα, ο Ρονζιέ δεξιά, ο Καμαρά σε ένα πιο κεντρικό ρόλο και αριστερά ο Γκεντουζί είναι οι βασικές επιλογές του Σαμπάολι. Στην τελευταία τριάδα, πριν από τον επιθετικό, επιλέγει τον Ουντέρ να ξεκινάει από τα δεξιά τον Ζέρσον στη μέση και τον Παγιέτ από τα αριστέρα, σε μία τριάδα όμως που έχει συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων ενώ στην κορυφή βρίσκεται ένας παίκτης που έχει αυτό το εύκολο γκολ, ο Μίλικ».

Τι συμβαίνει όμως όταν βρίσκεται σε φάση άμυνας; «Όταν η Μαρσέιγ βρίσκεται σε φάση άμυνας αλλάζει ο σχηματισμός της και γίνεται με τέσσερις στην άμυνα και σύστημα 4-5-1. Ο τέταρτος που γίνεται μπακ δεξί είναι ο Ρονζιέ που επιστρέφει και γίνεται δεξί μπακ. Η Μαρσέιγ και ο Σαμπάολι ήξεραν ότι ήθελαν να στηριχθούν πάνω σε αυτόν τον σχηματισμό για αυτό άλλωστε αγόρασαν και τους συγκεκριμένους παίκτες σε αυτές τις θέσεις».

Η Μαρσέιγ έδειξε διαφορετική εικόνα στην αρχή της χρονιάς σε αντιστοιχία με το χρονικό σημείο που την αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, «Στην αρχή της χρονιάς ήταν πιο ανοιχτή ομάδα, στο τελευταίο τρίμηνο έχει βρει ισορροπία, ωστόσο μπροστά έχει θέματα όταν αγωνίζεται στην έδρα της με ομάδες που ξέρουν να παίζουν άμυνα. Δυσκολεύεται σε σετ παιχνίδι κυρίως. Μία ομάδα που θα την περιμένει πίσω και θα έχει καλό παιχνίδι στην αντεπίθεση μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ θα βρει χώρους στην αντεπίθεση καθώς στην έδρα της η Μαρσέιγ δύσκολα κρατάει το «0» στην εστία της».

Στο δυνατό σημείο της Γαλλικής ομάδας, ο Ισίδωρος Πρίντεζης, επισημαίνει, «Η Μαρσέιγ είναι πολύ καλή στην άμυνα στον αέρα, δεν χρησιμοποιεί κλασσικά μπακ και δίνει μεγαλύτερη βάση στον άξονα της. Πριν την αναμέτρηση με τον Δικέφαλο η Γαλλική ομάδα έχει το ντέρμπι Γαλλικού νότου με τη Σεντ Ετιέν ενώ στο μεσοδιάστημα υπάρχει και η Μονπελιέ όπως και η κρίσιμη αναμέτρηση με την Παρί μετά το τέλος του δεύτερου αγώνα στην Τούμπα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.