Μάντσεστερ Σίτι: Ξεκινάει η δίκη για 115 παραβάσεις FFP-Κινδυνεύει μέχρι και με υποβιβασμό...

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος16 Σεπτεμβρίου 2024

Έχει χαρακτηριστεί-ονομαστεί και ως «δίκη του αιώνα»! Σήμερα (16/9) αρχίζει η δίκη για την Μάντσεστερ Σίτι που κατηγορείται για 115 παραβάσεις του Financial Fair Play. Οι «Πολίτες» κινδυνεύουν μέχρι και με υποβιβασμό. Ποια θα είναι τελικά η ποινή τους και για τι ακριβώς κατηγορούνται;

Σήμερα (16/9) πρόκειται να αρχίζει η δίκη της Premier League κατά της Μάντσεστερ Σίτι για 115 παραβιάσεων του οικονομικού Fair Play. Η δίκη θα διαρκέσει 10 εβδομάδες και η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί τους πρώτους μήνες του 2025.

Η «δίκη του αιώνα» αφορά σε 115 παραβιάσεις του οικονομικού Fair Play μεταξύ 2009 και 2018. Πρόκειται για παραβάσεις που αναφέρθηκαν το 2023 μετά από τετραετή έρευνα, μετά τη δημοσίευση εγγράφων του Football Leaks από το Der Spiegel.

Για τι κατηγορείται η Μάντσεστερ Σίτι; Σύμφωνα με το κατηγορητήριο διεξήγαγε κατά συρροή οικονομική εξαπάτηση για να κυριαρχήσει στην Premier League από τότε που έγινε ιδιοκτήτης της ο δισεκατομμυριούχος Σεΐχης Μανσούρ (2008).

Αυτές είναι οι 115 κατηγορίες

Γιατί κατηγορούνται οι «Πολίτες»; Από τις 115 κατηγορίες, οι 54 αφορούν σε μη παροχή «ακριβών οικονομικών πληροφοριών» από τις σεζόν 2009-2010 έως 2017-2018. Δεν πρόκειται για διαφορετικές χρεώσεις, αλλά για επανάληψη των ίδιων.

Ακόμη 35 κατηγορίες αφορούν σε απροθυμία συνεργασίας στις έρευνες της ίδιας της Premier League για το θέμα, από τα τέλη του 2018 έως τις αρχές του 2023.

Η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες, επειδή δεν παρείχε ακριβείς λεπτομέρειες, μεταξύ 2009-2010 και 2017-2018, όσον αφορά στις πληρωμές σε ποδοσφαιριστές και προπονητές.

Εκτός από την παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play της Premier League (PSR) σε επτά περιπτώσεις μεταξύ 2015 και 2018 (για τέτοια παράβαση αφαιρέθηκαν βαθμοί από την Έβερτον και τη Νότιγχαμ Φόρεστ), η Μάντσεστερ Σίτι παραβίασε τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA μεταξύ 2013 και 2018 αντιμετωπίζοντας ακόμη κατηγορίες.

Αυτές είναι οι ποινές με τις οποίες κινδυνεύει

Αν τιμωρηθεί και κριθεί ένοχη, τι ποινές μπορεί να αντιμετωπίσει; Οι πιθανές ποινές μπορεί να κυμαίνονται από αφαιρέσεις βαθμών (ως 80 βαθμοί), χρηματικά πρόστιμα, απαγορεύσεις μεταγραφών και ακόμη και αποβολή από την Premier League!

Σύμφωνα με τους «Times» αν η Μάντσεστερ Σίτι καταδικαστεί, δε θα μπορεί να προσφύγει στο CAS. Έφεση μπορεί να ασκηθεί μόνο στα εσωτερικά όργανα και σε μια επιτροπή δικαστικών προσφυγών, από τρία μέλη.

Σύμφωνα με τη «Daily Mail» οι επιτελείς της Μάντσεστερ Σίτι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το αποτέλεσμα της δίκης, διαβεβαιώνοντας πως δε θα χάσουν από την Premier League.

Ο Ισπανός διεθνής στόπερ Εμερίκ Λαπόρτ σχολίασε σχετικά: «Όταν ήμουν εκεί και κυκλοφόρησαν τα νέα, ο αθλητικός διευθυντής (Τσίκι Μπεγκιριστάιν) και ο γενικός διευθυντής (Φεράν Σοριάνο) ήρθαν και είπαν σε όλους τους παίκτες και το προσωπικό ότι μπορούμε όλοι να είμαστε πολύ ήρεμοι γιατί η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει παραλείψει να συμμορφωθεί με Ενιαίος κανόνας... Μας είπαν ότι όλα ήταν καλά και γι' αυτό όλοι πιστεύουμε ότι η Σίτι θα είναι καλά, δε νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε για τη δίκη: «Η ανεξάρτητη επιτροπή θα αποφασίσει, και ανυπομονώ για την απόφαση... Δεν είμαι δικηγόρος. Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι σε αυτή τη χώρα και στην Ισπανία, υπάρχουν πολλοί δικηγόροι. Αλλά ελπίζω, θα περιμένουμε και θα δούμε Θα δεχτούμε την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής... Ξέρω τι περιμένει ο κόσμος, τι περιμένει, το ξέρω, το έχω διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια... Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί ένοχος, οπότε θα δούμε».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.