Μαντί Καμαρά: Το «μηχανάκι» που συμπάθησε ο Μουρίνιο, ο αριθμός 4 και ο Ντι Κάπριο

Παναγιώτα Χαλκιά14 Ιουνίου 2024

Αναμφίβολα, αποτελεί έναν από τους καλύτερους μέσους του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι ικανότητες του σε άμυνα και επίθεση, η εργατικότητα και η προσήλωση στις οδηγίες του εκάστοτε προπονητή, τον καθιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο στον άξονα.

Ο Μαντί Καμαρά συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα έχει στα χέρια του ένα δυνατό δίδυμο, εφόσον ο Μεϊτέ παραμένει στην Τούμπα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον 27χρονο;

Πρώτα Βήματα στη Γουινέα

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1997 στο Ματά, μια περιοχή της πρωτεύουσας Κονακρί στη Γουινέα. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα με περιορισμένους πόρους και ευκαιρίες, ειδικά στον αθλητισμό, ο Καμαρά αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις. Παρά αυτά τα εμπόδια, το πάθος του για το ποδόσφαιρο ήταν εμφανές από μικρή ηλικία. Παίζοντας στους δρόμους και στα τοπικά γήπεδα της περιοχής, ανέπτυξε τις δεξιότητές του και ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η οικογένειά του και ειδικά η μητέρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξή του δίνοντας του τη στήριξη και την ενθάρρυνση που χρειαζόταν για να συνεχίσει να κλωτσά την μπάλα παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους.

Έκανε τα πρώτα του βήματα σε τοπικές ομάδες της Γουινέας και οι επιδόσεις του γρήγορα τράβηξαν την προσοχή. Το 2015, το ταλέντο του προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Αξάξιο, μια ομάδα της Ligue 2 στη Γαλλία, και η πρόταση δεν άργησε να έρθει. Η αφοσίωση του και οι συμβουλές των προπονητών του στην ομάδα τον βοήθησαν να εξελίξει το ταλέντο του περισσότερο. Έπαιξε σε 55 αγώνες και σημείωσε τέσσερα γκολ και δικαιολογημένα πήρε τον τίτλο του πολλά υποσχόμενου ταλέντου. Η ευελιξία του στο κέντρο, η ικανότητά του να παίζει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, και η εντυπωσιακή του αντοχή τον έκαναν να ξεχωρίσει. Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η μεταγραφή Μοντεστό και η φανέλα βασικού του Μαρτίνς

Το καλοκαίρι του 2018 με πρόταση του Φρανσουά Μοντεστό, ο Ολυμπιακός προχωρά στην απόκτηση του. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δυσανασχέτησαν με την κίνηση αυτή και είχαν τις αμφιβολίες τους για το πόσο χρήσιμη είναι. Άλλαξαν, όμως, γνώμη στο άμεσο μέλλον καθώς ο Μαντί επιβεβαίωσε το λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν ένα δυναμικό και ευέλικτο παίκτη για να ενισχύσουν το κέντρο τους και τον είχαν βρει.

Η προσαρμογή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν άμεση και γρήγορα έγινε αναπόσπαστο μέρος της ομάδας.Υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, ο Καμαρά άνθισε. Του δόθηκε η ευθύνη να παίξει σε κρίσιμους ρόλους στο κέντρο, όπου απέδειξε την ικανότητά του να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα, να ανακόπτει τις επιθέσεις του αντιπάλου και να συμβάλλει στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Η προσαρμοστικότητα και η συνέπειά του στο γήπεδο του εξασφάλισαν μια μόνιμη θέση στην αρχική ενδεκάδα.

Από την πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Καμαρά αποδείχτηκε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας των Πειραιωτών τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Έδινε μια σιγουριά στο κέντρο και έγινε γρήγορα αγαπητός στον κόσμο. Οι εμφανίσεις του χαρακτηρίζονταν από ακούραστη εργατικότητα, τακτική ευφυΐα και τεχνική επάρκεια.

Ο Μουρίνιο, η επιστροφή στον Πειραιά και η Β' Ομάδα

Οι επιδόσεις του είχαν εντυπωσιάσει τους πάντες και η αξία του ανέβηκε κατακόρυφα. Ο ίδιος ονειρευόταν να παίξει σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ και αναζήτησε κάποια προσφορά. Αφότου η επιθυμία του να αποχωρήσει δεν έγινε δεκτή, ο Καμαρά δεν ήταν ο ίδιος μέσα στο γήπεδο. Δεν σταμάτησε να κάνει τη δουλειά του αλλά του έλειπε το πάθος και αυτό η κερκίδα το καταλάβαινε. Τον Αύγουστο του 2022 όταν ήρθε η πρόταση της Ρόμα πίεσε και έπεισε τον Ολυμπιακό να προχωρήσει στο δανεισμό του. Στον ιταλικό σύλλογο δοκιμάσθηκε και πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο έμπειρος προπονητής εκτίμησε το ταλέντο του και τις ικανότητες του αλλά ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και ο Καμαρά δεν έβρισκε το χρόνο που ήθελε.

Έτσι τον Ιούνιο του 2023 επέστρεψε στον Πειραιά. Οι πρώτες του εμφανίσεις θύμισαν εκείνον τον παίκτη που είχε έρθει και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Λίγους μήνες μετά η συμπεριφορά του άρχιζε να αλλάζει, καθυστερούσε στις προπονήσεις και οι επιδόσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες. Έδειχνε αδιάφορος και αυτό ενόχλησε τόσο την κερκίδα όσο και τον προπονητή και τη διοίκηση. Ο παίκτης κλήθηκε σε απολογία και αποφασίστηκε να κάνει προπονήσεις με την δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού ενώ από το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο άφηναν να καταστεί σαφές ότι το μέλλον του θα ήταν μακριά από την ομάδα.

Γιατί τον έχουν ξεχωρίσει;

Με ύψος 1,82 μέτρα έχει μια ισχυρή φυσική παρουσία που του επιτρέπει να διαπρέπει τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Η αντοχή και η εργατικότητά του τού επιτρέπουν να καλύπτει σημαντικό έδαφος κατά τη διάρκεια των αγώνων συμβάλλοντας αποτελεσματικά και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Αμυντικά, είναι γνωστός για την ικανότητά του να ανακόπτει πάσες, να κάνει τάκλιν και να διακόπτει το παιχνίδι του αντιπάλου. Η τακτική του αντίληψη και η θέση του τον καθιστούν έναν αξιόπιστο αμυντικό μέσο. Επιθετικά, είναι ικανός να διανέμει την μπάλα, να κάνει κρίσιμες πάσες και να σκοράρει γκολ. Η ορατότητα και η ακρίβεια στις πάσες του του επιτρέπουν να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του ενώ η ικανότητά του στο σουτ τον καθιστά απειλή από απόσταση.

Η ικανότητα του να προσαρμόζεται εύκολα είναι ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό. Μπορεί να παίξει σε διάφορους ρόλους στο κέντρο, όπως αυτή του αμυντικού μέσου, του box-to-box μέσου ή ακόμα και σε πιο προωθημένη θέση. Αυτή η ευελιξία τον καθιστά ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε προπονητή.

Γνωρίστε καλύτερα τον Μαντί Καμαρά

1. Συχνά επιστρέφει στη Γουινέα, όπου συμμετέχει σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και υποστηρίζει τις τοπικές κοινότητες. Η αφοσίωση του Καμαρά στο να δίνει πίσω στην κοινωνία αναδεικνύει τον χαρακτήρα του και τις αξίες που του έχουν εμφυσήσει η οικογένειά του.

2. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράζεται συχνά στιγμιότυπα από τη ζωή του, τις προπονήσεις και στιγμές χαράς και ευγνωμοσύνης.

3. Αναδείχθηκε παίκτης της σεζόν της Γουινέας το 2019-20 κερδίζοντας το βραβείο από τον μέσο του Λίβερπουλ, Ναμπί Κεϊτά.

4. Η μητέρα του είναι το αγαπημένο του πρόσωπο. Τη θαυμάζει και την έχει ως πρότυπο καθώς κατάφερε να τον μεγαλώσει παρά τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της και του έμαθε να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία της ζωής.

5. Το αγαπημένο του φαγητό είναι το ρύζι.

6. Ο αγαπημένος του αριθμός το 4.

7. Αρέσκεται να βλέπει ταινίες του Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

8. Ο αγαπημένος του παίκτης είναι ο Κακά.

9. Πριν από κάθε παιχνίδι, προσεύχεται.

10. Το αγαπημένο του μότο είναι «Εμπιστεύσου την πρόοδο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.