Ένα ατύχημα το 2007 με το αμάξι, τού στέρησε την κίνηση στα δυο του πόδια και μετακινείται πλέον σε αναπηρικό καροτσάκι. Η γνωριμία με τον πρόεδρο της σημερινής Παραολυμπιακής ομοσπονδίας, Γιώργο Καππελάκη, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του μετά από το ατύχημα, τον μύησε στον δρόμο του αθλητισμού. Από τότε, έχει καταφέρει να κατακτήσει στο αγώνισμα του ακοντίου πολλές διακρίσεις, όπως το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς το 2016 και το 2019, ως Παγκόσμιος πρωταθλητής.
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης γεννήθηκε το 1983 στην Κρήτη. Έως και σήμερα δεν έφυγε από το νησί για χάρη του πρωταθλητισμού.
Φέτος, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος ήταν και ο ένας εκ των δύο σημαιοφόρων στην τελετή έναρξης.
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης μίλησε στο Metrsoport.gr σε και αναφέρθηκε τόσο στα συναισθήματα να κατακτάς μια τόσο σημαντική διάκριση αλλά και την καθημερινότητα του μέσα από της προπονήσεις στο νησί της Κρήτης.
Συνέντευξη: Χρήστος Περδίκης
«Ένιωσα ρίγος όταν φόρεσα το μετάλλιο»
«Ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς αγώνες είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή και για εμένα. Όταν το φόρεσα, ένιωσα ρίγος. Σαν να ήταν η πρώτη φορά. Σίγουρα αυτό, που κάνουμε, το αγαπάμε και μας δίνει κίνητρο για να ζήσουμε. Με γεμίζει χαρά η στήριξη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια... Δέχομαι πολλά μηνύματα. Αυτό σου δίνει και δύναμη να συνεχίσεις. Η αλήθεια είναι, πως θέλουμε τη στήριξη του κόσμου να βγούμε και εμείς λίγο προς τα έξω, αλλά και γιατί μας παρακινεί καθημερινά».
«Ευχαριστώ τον δήμο Φαιστού για τις συνθήκες προπόνησης»
«Στην Κρήτη
προπονούμαι όλα αυτά τα χρόνια. Οι
συνθήκες είναι πολύ καλές και ευχαριστώ
τον δήμο Φαιστού, καθώς έχω ότι χρειάζεται
όλα αυτά τα χρόνια και γυμναστήριο και
τον δικό μου προσωπικό χώρο. Σε μεγάλες
πόλεις είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες,
αφού είναι ο όγκος μεγάλος των αθλητών
και για να στηθεί μια εγκατάσταση για
εμάς πολλές φορές θέλει πολλές
γραφειοκρατικές διαδικασίες, παίρνοντας
πολλά χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα. Εδώ
στην Κρήτη έχω πρόσβαση παντού και μπορώ
να προπονηθώ χωρίς πολλά προβλήματα».
«Όπου και να πάω, προσπαθώ να λέω
στους νέους να προσέχουν
στον δρόμο»
«Επισκέπτομαι συχνά σχολεία, αλλά και στο στάδιο που βλέπω νεαρούς αθλητές. Κάθε φορά τους υπενθυμίζω να μην πίνουν πολύ αλκοόλ, να φοράνε ζώνη και κράνος και πάνω από όλα να οδηγούν με προσοχή και να μην τρέχουν.
Θέλω εάν μπορώ να αποτρέψω πολλά τροχαία. Εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε ασφαλείς δρόμους, αλλά δεν είμαστε και καλοί οδηγοί. Από το 2007 είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω του ατυχήματος με το αμάξι και θα ήθελα να αποτρέψω άλλα τέτοια ατυχήματα στην Ελλάδα, αν και έχουμε ήδη πολλά».
«Ευχαριστώ τον Γιώργο
Καπελλάκη που με έστρεψε
στον αθλητισμό»
«Μετά το σοβαρό ατύχημα του 2007 γνωρίστηκα με τον Γιώργο Καπελλάκη. Είναι και αυτός από την Κρήτη και κάναμε αποθεραπεία μαζί και αποκατάσταση μέσα στο νερό. Αυτός ήταν εν ενέργεια αθλητής και με παρακίνησε να ασχοληθώ και εγώ. Είναι αγωνιστής και του οφείλω πολλά, γιατί δε θα ξεκινούσα τον πρωταθλητισμό.
Τον ευχαριστώ για όλα. Έχει ζήσει και ως αθλητής τις ιδιαιτερότητες μας και γνωρίζει κάτι παραπάνω. Τον έχουμε δίπλα μας και μας βοηθά. Είναι κάτι παραπάνω από ένας παράγοντας. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα σας μιλούσα και εγώ σήμερα (γέλια)».