Μαμαρντασβίλι: Ο Γεωργιανός κέρβερος που ξάφνιασε την ισπανική Liga

Παναγιώτα Χαλκιά23 Ιουνίου 2024

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι στο παιχνίδι της Γεωργίας με την Τσεχία για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2024. Ο Γεωργιανός πορτιέρο κατέβασε τα ρολά μαζεύοντας μόλις μια φορά την μπάλα από την εστία του στις 27 τελικές των Τσέχων και βοήθησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του να πάρει βαθμό στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2024.

Όντας παιδί θαύμαζε και παρακολουθούσε στενά τους Τζανλουίτζι Μπουφόν και Ίκερ Κασίγιας. Του άρεσαν τόσο πολύ οι αντιδράσεις τους όταν η μπάλα πλησίαζε την εστία και ο τρόπος σκέψης και οι οδηγίες που έδιναν σε κάθε συνθήκη άμυνας. Μεγαλώνοντας του τράβηξε την προσοχή ο Μάνουελ Νόιερ ενώ εντυπωσιαζόταν από τη μεθοδικότητα και τον επαγγελματισμό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν είναι φανατικός θαυμαστής του Πορτογάλου άσου αλλά προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια της νοοτροπίας του.

Το «μικρόβιο» του πατέρα και η εκτόξευση στη Λοκομοτίβ

Το μικρόβιο είχε μπει μέσα του από τα πρώτα του παιδικά βήματα καθώς ο πατέρας του, Ντέιβιντ, ήταν πρώην τερματοφύλακας και μέγας λάτρης της στρογγυλής θεάς που φρόντισε να γαλουχήσει το παιδί του και να του εντρυφήσει την αγάπη του. Ο Μαμαρντασβίλι μεγάλωσε σε μια διοικητική περιοχή της Τιφλίδας, το Γκλντάνι, και γρήγορα εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γκάγκρα. Εκεί ήταν προπονητής τερματοφυλάκων ο μπαμπάς του και υπό τις οδηγίες του έμαθε τα βασικά μυστικά των γαντιών. 

Στα 12 του χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα και έγινε μέλος της ακαδημίας της Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία ανέδειξε τη νέα γενιά γεωργιανών ταλέντων, τα οποία ήδη κυριαρχούν στην εθνική ομάδα όπως οι Γκιόργκι Τσακβετάτζε (1999), Ζουρίκο Νταβιτάσβιλι (2001), Άνζορ Μεκβαμπισβίλι (2001), Ιράκλι Αζαρόβι (2002), Λούκα Γκανγνίτζε (2003) και Χβίτσα Κβαρατσχέλια (2001).

Έφυγε για ένα εξάμηνο με τη μορφή δανεισμού για τη Μεράνι Μαρτβίλι, όπου είχε αναλάβει χρέη προπονητή τερματοφυλάκων ο πατέρας του. Με τη βοήθεια του μπαμπά του εξελίχθηκε και όταν επέστρεψε στη Ντιναμό από τις πρώτες ημέρες τράβηξε τα βλέμματα των διαφόρων σκάουτερ πάνω του στα διάφορα τουρνουά που συμμετείχαν. Οι κινήσεις του κάτω από τα δοκάρια και η ικανότητα του να αποκρούει πέναλτι εντυπωσίασαν τους πάντες.

Αναζητώντας εμπειρία στην κορυφαία κατηγορία, ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι έφυγε ξανά δανεικός στη Ρουστάβι τον χειμώνα του 2019, όπου έμεινε για ένα χρόνο καταγράφοντας 11 εμφανίσεις με 11 γκολ παθητικό και τέσσερα παιχνίδια χωρίς να δεχθεί γκολ. Η επόμενη χρονιά, το 2020, ήταν και εκείνη που εκτόξευσε την καριέρα του.

Η Ντιναμό δεν είχε θέση για εκείνον στο δυναμικό της και η Λοκομοτίβ Τιφλίδας άνοιξε την πόρτα της και τον υποδέχθηκε με τη μορφή δανεισμού για δύο χρόνια. Οι εμφανίσεις του ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικές και ανάγκασαν τη διοίκηση της Ντιναμό να διακόψει το δανεισμό και να τον εντάξει στο ρόστερ της μετά από ενάμιση χρόνο. Μόλις στα 20 του χρόνια πήρε τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα του πρωταθλήματος και κέρδισε το ενδιαφέρον της Βαλένθια.

«Ένας Γεωργιανός; Μη με σκοτώνεις»

«Μου είπαν ότι υπήρχε ένας τερματοφύλακας στη Λοκομοτίβ Τιφλίδας που ήταν εξαιρετικός, οπότε άρχισα να τον παρακολουθώ. Αφού τον είδα εναντίον της Γρανάδας στο Europa League, αποφάσισα. Επικοινώνησα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, τη Χιρόνα, τη Βιγιαρεάλ, τη Μπέτις... αλλά όλοι μου είπαν´´Ένας Γεωργιανός; Μη με σκοτώνεις.´´ Έβγαζα τα μαλλιά μου γιατί έβλεπα ότι ήταν κορυφαίος τερματοφύλακας» είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του ο Αντόνιο Λόπεθ, ο μάνατζερ που τον έφερε στο «Μεστάγια».

Κάπως έτσι, ο Μαμαρντασβίλι εντάχθηκε στη Βαλένθια ως δανεικός. Η προσαρμογή του δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Δυσκολεύτηκε στην αρχή γιατί δεν ήξερε τη γλώσσα και τα αγγλικά του δεν ήταν τέλεια. Ωστόσο, ο Σίλεσεν τον βοήθησε αρκετά να γίνει μέρος της ομάδας και του έλυσε τις περισσότερες απορίες του. «Κατάφερα να είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Οι αρχές δεν ήταν τόσο εύκολες, όμως. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα, γιατί δεν ήξερα καθόλου ισπανικά, ήξερα πολύ λίγα αγγλικά. Ο Σίλεσεν με βοήθησε πολύ γιατί ήξερε αγγλικά και με προσέγγισε σαν μικρό παιδί. Αργότερα, προσέλαβα έναν δάσκαλο».

Οι άνθρωποι του συλλόγου τον υπολόγιζαν για τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου αλλά σύντομα πήρε το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα και να κερδίσει και μπόνους. Ο ετήσιος μισθός του ήταν μόλις 70.000 μικτά αλλά είχε μια ρήτρα στο συμβόλαιό του που του εγγυόταν 7.000 ανά παιχνίδι που θα έπαιζε στην πρώτη ομάδα εφόσον εμφανιζόταν σε τουλάχιστον 20 αγώνες. Συμμετείχε σε 21 αγώνες τη σεζόν 2021/22 και συγκέντρωσε πάνω από το διπλάσιο του μισθού του μόνο σε μπόνους.

Συμμετείχε στην προετοιμασία της ομάδας και όταν ο τότε προπονητής, Πέπε Μπορδαλάς, έχασε τους Γιάσπερ Σίλεσεν και Χάουμε Ντομενέκ λόγω τραυματισμού, στράφηκε προς το μέρος του. Συμμετείχε σε τέσσερα από τα επτά παιχνίδια προετοιμασίας και εντυπωσίασε άπαντες σε τέτοιο βαθμό που πήρε φανέλα βασικού εναντίον της Χετάφε στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν. Το αποτέλεσμα; Αναδείχθηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας της πρώτης αγωνιστικής από τη La Liga στο επίσημο ντεμπούτο του.

Αφού έπαιξε στα πρώτα έξι παιχνίδια, ο Μαμαρντασβίλι εξαφανίστηκε. Είχε κακή απόδοση σε δύο συνεχόμενους αγώνες, έναν εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης και έναν κόντρα στη Σεβίλλη, και σε συνδυασμό με την επιστροφή του Γιάσπερ Σίλεσεν, ο Γεωργιανός δεν έπαιξε για κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες. Πήρε άλλη μια ευκαιρία λόγω του δεύτερου τραυματισμού του Σίλεσεν στη σεζόν και την αξιοποίησε στο έπακρον. Σε έξι ματς δε δέχθηκε γκολ ενώ συνολικά δέχθηκε 13 γκολ σε 12 ματς και κράτησε ανέπαφη την εστία του για 570 λεπτά. Το καλύτερο σερί για τερματοφύλακα της Βαλένθια σε μια δεκαετία και μόλις 109 λεπτά μακριά από το ρεκόρ όλων των εποχών του συλλόγου που κατέχει ο Σαντιάγο Κανιθάρες από την αγωνιστική περίοδο 2003-04.

Τα δεδομένα άλλαξαν, όμως. Ο Μπορδαλάς αποχαιρέτησε τον σύλλογο και τη θέση του πήρε ο Τζενάρο Γκατούζο. Ο Ιταλός προπονητής είναι πιο επιθετικογενής και προτιμά να παίζει ο τερματοφύλακας με πάσες προς τους κεντρικούς αμυντικούς. Ο Γεωργιανός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός σε αυτό αλλά δούλεψε σκληρά και κατάφερε να βελτιώσει την πάσα του υπό τις οδηγίες του Γκατούζο. Μάλιστα, όταν ο Ντομενέκ υπέστη πρόσθιο χιαστό και ο Σίλεσεν είχε αποχωρήσει, ο Ιταλός προπονητής τον εμπιστεύτηκε.

Εκεί βρίσκεται το αδύναμο σημείο του Μαμαρντασβίλι, δηλαδή η πάσα. Βελτιώθηκε σε αυτό υπό τις οδηγίες του Γκατούζο και αργότερα του Ρουμπέν Μπαράχα. Παρά τις συνεχείς αναταραχές στον σύλλογο, την ασταθή άμυνα και τον 16ο θέση στη βαθμολογία, η Βαλένθια είχε το 10ο καλύτερο αμυντικό ρεκόρ στη La Liga. Αυτό οφείλεται κυρίως στην σταθερή και υψηλή απόδοση του Χοσέ Γκάγια και του Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι.

«Είναι ένας τερματοφύλακας που τα καταφέρνει καλά με χαμηλά σουτ, φτάνει σε μπάλες που μπορούν να είναι δύσκολες για ψηλότερους τερματοφύλακες, όπως ο Κουρτουά ή ο Ντοναρούμα, που δυσκολεύονται εκεί. Aμύνεται καλά, είναι ένας ευέλικτος και γρήγορος τερματοφύλακας», είχε τονίσει ο πρώην παίκτης της Ντιναμό Τιφλίδας, Βίκτορ Μονγκίλ.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο κατέγραψε 37 συμμετοχές, δέχθηκε 41 τέρματα ενώ κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του 13 φορές.

Γνωρίζοντας καλύτερα τον Μαμαρντασβίλι

1. Δεν δέχεται την αποτυχία. Προσπαθεί καθημερινά να γίνει καλύτερος και ενοχλείται κάθε φορά που δεν καταφέρνει κάτι. Έχει θέσει στόχους στο μυαλό του και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τους υλοποιήσει.

2. Τον ελεύθερο του χρόνο τον περνά με τους φίλους ή την κοπέλα του

3. Απολαμβάνει το διάβασμα καθώς τον χαλαρώνει και τον βοηθά να ξεφεύγει από την πίεση του επαγγελματικού αθλητισμού. Επιλέγει βιβλία μυθοπλασίας, βιογραφίες και ιστορικά γεγονότα.

4. Όποτε το πρόγραμμά του το επιτρέπει, ταξιδεύει. Η εξερεύνηση νέων τόπων και πολιτισμών του προσφέρει φρέσκες προοπτικές και νέες εμπειρίες.

5. Απολαμβάνει να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Αυτή η ενασχόληση του προσφέρει ψυχαγωγία και τον βοηθά να δεθεί με τους συμπαίκτες και τους φίλους του.

6. Συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες φυσικής κατάστασης, όπως τρέξιμο, κολύμβηση και γιόγκα. Αυτές οι δραστηριότητες τον βοηθούν να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση και την ψυχική του ευεξία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.