«Λουκέτο» για δέκα ημέρες στα σφαγεία όλης της χώρας - Ποιος ο λόγος

Metrosport Team22 Οκτωβρίου 2024

Την αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων, αποφάσισαν την Τρίτη (22/10) ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες.

 Πιο συγκεκριμένα μετά τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε Μαγνησία και Κορινθία, αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης των προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την Ελλάδα για 10 ημέρες.

 Μέχρι στιγμής υπάρχει από ένα κρούσμα στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κόρινθο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ ενώ κλιμάκια κτηνιάτρων κάνουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

 Και στις δύο περιφέρειες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Πάνω από 100 κρούσματα σε όλη τη χώρα 

«Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρμόδιων.

 Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε επικοινωνία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

 Μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 βρίσκονται στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.