Λίβανος: Πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει τις φονικές εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ

Metrosport Team17 Σεπτεμβρίου 2024

Εννέα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο νεαρών κοριτσιών, σκοτώθηκαν και χιλιάδες ακρωτηριάστηκαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σήμερα Τρίτη (17/9), μετά από τη φονική έκρηξη στους βομβητές των ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν μαχητές της Χεζμπολάχ ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κύμα ξαφνικών και απροσδόκητων εκρήξεων ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου μία ώρα, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό και χαοτικές σκηνές στα νότια προάστια της Βηρυτού και τον νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για το μαζικό επεισόδιο, αν και η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου «δείχνουν» προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Τα δύο σενάρια για τις εκρήξεις

Πώς, όμως, κατάφερε το Ισραήλ να πυροδοτήσει τους βομβητές στους ασυρμάτους των μελών της Χεζμπολάχ και να προκαλέσει τις φονικές εκρήξεις;

Τα σενάρια είναι δύο.

Σύμφωνα με το πρώτο, οι βομβητές ήταν γεμάτοι με εκρηκτικά. 

«Είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να είχε ανθρώπινους πράκτορες στη Χεζμπολάχ. Οι τηλεειδοποιητές θα είχαν εμφυτευθεί με εκρηκτικά και πιθανόν να εκραγούν μόνο όταν λαμβανόταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η πολυπλοκότητα που απαιτείται για να γίνει αυτό είναι απίστευτη. Θα απαιτούσε πολλά διαφορετικά στοιχεία νοημοσύνης και εκτέλεση. Η ανθρώπινη νοημοσύνη (HUMINT) θα ήταν η κύρια μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί αυτό, μαζί με την αναχαίτιση της εφοδιαστικής αλυσίδας προκειμένου να γίνουν τροποποιήσεις στους τηλεειδοποιητές».

Το δεύτερο σενάριο υποστηρίζει ότι η έκρηξη προήλθε μετά από παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, η οποία προκάλεσε υπερθέρμανση και έκρηξη των μπαταριών ιόντων λιθίου των βομβητών.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η αιτία των εκρήξεων ήταν πιθανότατα οι μπαταρίες λιθίου που τροφοδοτούν τους βομβητές.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.