Λινού: «Θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους αν παίρναμε μέτρα στα ΜΜΜ»

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2021

Η χώρα θα γλίτωνε 3.000 θανάτους, αν υπήρχαν επαρκή μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού. 

Σε συνέντευξή της στον Real FM, η κυρία Λινού επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό σε χώρους υπερμετάδοσης, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας.

Μάλιστα, ερωτηθείσα τι θα έκανε αν ήταν η ίδια υπουργός Υγείας, η Αθηνά Λινού απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τη μείωση της μετάδοσης, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά», σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προσέθεσε ότι χρειάζονται «περισσότερα δρομολόγια, αλλά και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων, ώστε να έχουν παράθυρα που να είναι συνεχώς ανοιχτά».

Επίσης, τόνισε ότι το κόστος ανά θάνατο μεταφράζεται σε 300.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν ένα δισ. ευρώ συνολικά, καθώς για κάθε άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή, χάνεται χρόνος εργασίας, ξοδεύονται χρήματα στην εντατική μονάδα θεραπείας, καθώς και για υποστήριξη και αποκατάσταση της οικογένειας.

«Τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά»

Παράλληλα, η καθηγήτρια χαρακτήρισε «τρομακτική» την κατάσταση του κοροναϊού στη χώρα μας, επειδή, όπως είπε, δεν βλέπουμε τάση μείωσης της θετικότητας, που οποία παραμένει υψηλή. «Είναι αυξημένη η μεταδοτικότητα. Όσα τεστ κι αν κάνουμε, παραμένει υψηλό το ποσοστό της θετικότητας», σημείωσε.

«Φρικτό το ενδεχόμενο να έχουμε διπλάσιο αριθμό θανάτων παιδιών»

Όπως εξήγησε η κυρία Λινού, επειδή υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων – προσέθεσε, μάλιστα, ότι τα παιδιά κάτω των 12 είναι όλα ανεμβολίαστα – «πρέπει να επισπεύσουμε τα μέτρα κυρίως μεταξύ αυτών των ομάδων και να επαναφέρουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, που τα έχουμε παραμελήσει λόγω των εμβολιασμών».

«Μάσκα όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Προσπάθεια να μην μεταδοθεί στα παιδιά, που θα το φέρουν στο σπίτι και μέτρα εκεί όπου υπάρχει μαζική συρροή ανθρώπων, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, με αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και αύξηση της ιχνηλάτισης». 

Ειδικά για την ιχνηλάτιση, η καθηγήτρια διευκρίνισε πως ενώ «είναι εξαιρετικά καλό που κάνουμε πολλά τεστ», την ίδια στιγμή, όπως είπε, «δεν έχουμε βελτιώσει τους τρόπους και τη μεθοδολογία για να παρακολουθούμε τους θετικούς, με ποιους έρχονται σε επαφή. Δεν τους απομονώνουμε τόσο αυστηρά και δεν παίρνουμε μέτρα προφύλαξης για τις επαφές που έχουν οι θετικοί», υπογράμμισε η Αθηνά Λινού. 

Και το χειρότερο, με βάση υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια, όπως δήλωσε, «δυστυχώς, μπορεί να έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων μεταξύ των παιδιών. Ήδη, αν μετρήσουμε πόσα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι φοβιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν λέω διψήφιο αριθμό, μπορεί να είναι 12, 15 ή μεγαλύερο, αλλά είναι φρικτό αν συμβεί».

in.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.