Λινού: «Όσο πιο επιθετική γίνεται η υποχρεωτικότητα, τόσο λιγότερο αποδίδει»

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2021

«Συμφωνώ στο να κάνουμε πιο εφικτό τον εμβολιασμό, δεν μου αρέσει η λέξη υποχρεωτικός. Θα ήθελα οι εμβολιασμοί να γίνονται με πειθώ. Η υποχρέωση μπορεί να κυμαίνεται από χρηματικό πέναλτι μέχρι βία. Γενικά όσο πιο επιθετική γίνεται η υποχρεωτικότητα, τόσο λιγότερο αποδίδει κι αυτό δείχνουν πολλές μελέτες σε θέματα δημόσιας υγείας», αναφέρει σε συνέντευξή της στο Zougla.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», Αθηνά Λινού.

«Σχετικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν υπάρχει ανισότητα. Άλλο είναι να τα πληρώνει ένας που έχει μεγάλο εισόδημα, κι άλλο ένας χαμηλοσυνταξιούχος με μικρό εισόδημα. Οπωσδήποτε είμαι αντίθετη με το μέτρο των 100 ευρώ για λόγους ανισότητας και γιατί είναι αρκετά επιθετικό».

Η Αθηνά Λινού κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, στα φάρμακα κατά του Covid αλλά και στη διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης που μειώθηκε στους 3 μήνες. Επιπλέον υποστήριξε πως τα μέτρα πρέπει να σφίξουν για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

 «Η μετάλλαξη της νότιας Αφρικής δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά συμπτώματα»

«Αυτό που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά λιγότερο σοβαρή από πλευράς συμπτωμάτων κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα προσβάλλει νέους ανθρώπους. Τώρα περιμένουμε να δούμε εάν θα είναι εξίσου ήπια σε όλες της ηλικίες. Ελπίζουμε πως δεν θα προκαλεί περισσότερος θανάτους κι αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε θα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη διότι θα αποκτήσουν πολλοί άνθρωποι ανοσία απέναντι στην Όμικρον», λέει η καθηγήτρια.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον»

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον απαντά: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι αποτελεσματικότητα έχουν τα υπάρχουσα εμβόλια προς την μετάλλαξη Όμικρον. Η ανακοίνωση της εταιρείας που λέει ότι τα εμβόλιά της πιάνουν την Όμικρον βγήκε νωρίς. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Θα ξέρουμε μετά από κάποιες εβδομάδες».

«Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊου θα συνεχίσουν να υπάρχουν»

«Η μεταλλάξεις είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Ο ιός αλλάζει συνεχώς και τα στελέχη που μπορούν να επιβιώσουν σε ανθρώπινους οργανισμούς διατηρούνται. Τα άλλα σταματούν να υπάρχουν. Ο κορωνοϊός όσο βρίσκει έδαφος θα συνεχίσει να υπάρχει. Οι μεταλλάξεις θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Άλλες θα είναι πολύ ήπιες και θα εξαφανίζονται από μόνες του, άλλες πολύ επιθετικές και επίσης θα εξαφανίζονται από μόνες τους. Εμείς θα μαθαίνουμε μόνο για αυτές που προκαλούν βαριά συμπτώματα στον πληθυσμό, που έχουν σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και υγεία. Υπάρχουν μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε και δεν θα μάθουμε ποτέ», συνεχίζει.

Βρισκόμαστε κοντά στο να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός ;

«Υπάρχουν νοσήματα που έχουν εξαλειφθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό μόνο με εμβόλια, όπως η ευλογιά. Το εάν θα μπορέσει να εξαλειφθεί τελείως ο Covid-19 δεν το ξέρουμε ακόμα. Το ιδανικό θα είναι να εξασθενήσει από μόνος του αλλά μπορεί να παραμείνει μια επικίνδυνη νόσος».

«Τα φάρμακα θα βοηθήσουν υπό προϋποθέσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ερωτηθείσα για τα αντιικά φάρμακα που αναμένονται αλλά και για τις θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα η κα Λινού επισημαίνει:

«Τα φάρμακα οπωσδήποτε θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας εάν μπορούμε εγκαίρως να διαγνώσουμε και εγκαίρως να θεραπεύουμε και φυσικά να έχουμε επαρκείς δόσεις. Επίσης θα πρέπει να έχουμε εκπαιδεύσει τους πολίτες να πηγαίνουν εγκαίρως στον ιατρό και το ιατρικό προσωπικό να χορηγεί εγκαίρως τα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα αποδίδουν στα πρώτα στάδια. Θα έπρεπε να είχαμε εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά βέβαια το θέμα είναι εάν υπάρχουν στην αγορά».

Γιατί στην Ελλάδα το πιστοποιητικό νόσησης να ισχύει 3 μήνες ενώ σε άλλες χώρες 6 και 12 ;

Σε αυτό το ερώτημα η καθηγήτρια απαντά: «Η Ελληνική Επιτροπή προσπάθησε να αμυνθεί στις πληροφορίες που ήρθαν από την Αφρική σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ότι δηλαδή νόσησαν πολλοί οι οποίοι είχαν ήδη νοσήσει. Η Όμικρον προσβάλλει πολλούς που είχαν νοσήσει από άλλη μορφή κορωνοϊού. Οι Ιταλοί την πληροφορία αυτή την ερμήνευσαν διαφορετικά, οι Γάλλοι διαφορετικά. Περιμένουν τώρα να δουν τι θα γίνει όταν θα μπει αυτή η μετάλλαξη στη χώρα και αρχίσει να εξαπλώνεται. Άλλοι πάνε πιο επιθετικά κι άλλοι περιμένουν. Είναι ένα παιχνίδι και πρέπει να παραδεχτούμε ότι ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα».

«Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους»

Η Αθηνά Λινού είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες πως «τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, να αυστηροποιηθούν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά και για τους εμβολιασμένους». Ερωτηθείσα εκ νέου εάν επιμένει σε αυτή την άποψη δηλώνει:

«Επιμένω 100% και νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου το υιοθετούν. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε μάσκες παντού, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι και πρέπει να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς όλοι. Στη χώρα βλέπω αδικία προς τους εμβολιασμένους. Τους ανεμβολίαστους τους προστατεύουν διότι τους υποχρεώνουν να κάνουν τεστ – άλλο εάν υπάρχει οικονομική αδικία – τους προστατεύουν από χώρους συνωστισμού, ενώ τους εμβολιασμένους τους επιτρέπουν τα πάντα αυξάνοντας τον κίνδυνο να νοσήσουν».

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κατάλληλος για να παραμείνει ενεργός ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Ερωτηθείσα και για την παρουσία της σε ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο πριν λίγες ημέρες ανέφερε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ κατάλληλος για να παραμείνει ενεργός ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λόγω της εμπειρίας του, λόγω των θέσεών του και λόγω της ικανότητας που έχει να πείθει διεθνείς εταίρους. Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.