Λαμίν Γιαμάλ-Ένδοξο παρόν, τρομακτικό μέλλον: «Μίλα τώρα, μίλα...»

Δημήτρης Μπασμπαρέλας10 Ιουλίου 2024

Ένδοξο παρόν, τρομακτικό μέλλον! Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης στα πόδια του. Μεγάλη εμφάνιση από τον 16χρονο, Λαμίν Γιαμάλ, κόντρα στη Γαλλία, στον πρώτο μεγάλο ημιτελικό του EURO 2024. Αρχηγική εμφάνιση. Τι κι αν είναι μόλις 16; 

Ξέρει να σκοράρει… και να βάζει, μάλιστα, γκολάρες. Η κίνηση... όλο νόημα του Γιαμάλ με αποδέκτη τον Ραμπιό, μετά από το φινάλε του ημιτελικού, επίσης μαρτυρά πολλά… «Μίλα τώρα, μίλα...». Ο μέσος της Γαλλίας είχε δηλώσει πως ο Γιαμάλ θα έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα, αν θέλει να προκριθεί στον τελικό και ο μικρός... απάντησε στο γήπεδο.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Η Ισπανία είναι στον τελικό του EURO 2024. Άλλωστε, είναι η ομάδα που έθελξε περισσότερο από κάθε άλλη με τις εμφανίσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έπαιξε την καλύτερη μπάλα, έχοντας στις τάξεις της παίκτες νεαρούς, με ένδοξο παρόν, αλλά και συνάμα… τρομακτικό μέλλον.

Ένας εξ αυτών; Ο Λαμίν Γιαμάλ. Ο MVP του ημιτελικού. Ο... εξολοθρευτής με τα σιδεράκια! Σε τρεις μάλιστα μέρες και συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου έχει γενέθλια. Γίνεται 17. Μία μέρα μετά, θα παίξει στον τελικό του EURO ως βασικός φυσικά κόντρα στην Αγγλία ή την Ολλανδία. Φαινόμενο...

Ο εφιάλτης των Γάλλων

Και ξέρετε; Δεν είναι η πρώτη φορά, που το κάνει κόντρα σε Γάλλους. Το έκανε και πρόσφατα… Σε γενικές γραμμές; Σε εφιάλτη των Γάλλων αναδεικνύεται, τον τελευταίο χρόνο, ο Λαμίν Γιαμάλ...

Στον ημιτελικό του Euro 2024, ο 16χρονος Ισπανός, με γκολ απίστευτης ομορφιάς, άνοιξε τον δρόμο της ανατροπής, για την Εθνική Ισπανίας και οι Γάλλοι θυμήθηκαν την 30η Μαΐου 2023. Τότε, σε ημιτελικό Euro U17, Ισπανία και Γαλλία είχαν τεθεί αντιμέτωπες, με τον Γιαμάλ να πετυχαίνει παρόμοιο γκολ!

Ξεπέρασε τον Πελέ

Πάμε παρακάτω… Το «χρυσό» παιδί της Μπαρτσελόνα πριν από μερικούς μήνες έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, που έκανε ντεμπούτο με την Ισπανία και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να γράφει ιστορία. 

Ο Γιαμάλ έγινε και ο νεότερος με συμμετοχή σε EURO και «ζωγραφίζει» από κοινού με τον Νίκο Γουίλιαμς σε όλο το EURO 2024 και φυσικά πήρε φανέλα βασικού και στον κρίσιμο ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία. Η εμφάνισή του; Εντυπωσιακή, εξωπραγματική, επιβλητική...

Έτσι, άφησε πίσω του, τον «βασιλιά», Πελέ και σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης, που αγωνίζεται σε ημιτελικά Ευρωπαϊκού ή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Πλέον από τον ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία ο 16χρονος είναι ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης

Το ντεμπούτο με την Μπαρτσελόνα

Σε ηλικία 15 ετών, εννέα μηνών και 16 ημερών (290 ημερών) έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, κι έτσι έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης, που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα σε επίσημο παιχνίδι.

Τον έχει ξεπεράσει μόνο ο Αλμπέρτ Αλμασκέ, ο οποίος, στις 13 Νοεμβρίου του… 1902, έπαιξε στο τότε Κύπελλο Μακάγια με την Μπάρτσα, σε ηλικία… 13 ετών, έντεκα μηνών και έξι ημερών! Απίστευτα πράγματα, έτσι;

Η... προβληματική γειτονιά

Για την ιστορία; Ο πατέρας του Γιαμάλ, δηλωμένος φίλαθλος της… Ρεάλ Μαδρίτης, είναι από το Μαρόκο και η μητέρα του είναι από την Ισημερινή Γουινέα. Η οικογένειά του έμενε στην προβληματική γειτονιά Ροκαφόντα του Ματαρό, μια πόλη στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Ο ίδιος είναι παιδί της Μασία.

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι φορές, που ο Γιαμάλ πανηγυρίζει τιμώντας τη γειτονιά που μεγάλωσε. Πιο συγκεκριμένα, σχηματίζει με τα δάχτυλά του ένα 3, ένα 0 και ένα 4 (304).

Τα τελευταία τρία ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα της γειτονιάς του (08304), μιας από τις πιο φτωχές γειτονιές της Καταλονίας, την οποία το ακροδεξιό, «VOX», αποκάλεσε «πολυπολιτισμική κοπριά».

Μάλιστα, έξω από έναν μικρό φούρνο, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ένας από τους 23 (!) ξαδέλφους του και ο θείος του Αμπντούλ, υπάρχει μια τοιχογραφία του Γιαμάλ με φανέλα της Μπαρτσελόνα, περιτριγυρισμένη από τις σημαίες του Μαρόκου (χώρα καταγωγής του πατέρα του), της Ισημερινής Γουινέας (της μητέρας του) και της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε.

Η κίνηση του Ζόρζε Μέντες

Ατζέντης του Λαμίν Γιαμάλ είναι πλέον ο Ζόρζε Μέντες. Ναι, ναι… Ο Πορτογάλος σούπερ μάνατζερ, εκπρόσωπος του Κριστιάνο Ρονάλντο. Φέρεται, μάλιστα, να έδωσε κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ (!) στους γονείς του Γιαμάλ, προκειμένου να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Ιβάν Ντε λα Πένια, το άλλοτε σούπερ ταλέντο της Μπάρτσα και νυν ατζέντης νεαρών ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.