Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 στις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία έχει αλλάξει άρδην, με τον Μάικ Πομπέο να κάνει λόγο για επικίνδυνες ενέργειες της Αγκυρας που «υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ».
Η αλλαγή στάσης έχει προκαλέσει μάλιστα τον εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά, με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως μόνο η Γερμανία τους αντιμετωπίζει δίκαια.
Νωρίτερα, χθες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε με αφορμή ερώτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η Αγκυρα θα πρέπει «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή».
Αυτά, την ώρα που πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα κριθεί το αν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, κάτι για το οποίο η Γαλλία -κυρίως- αλλά και άλλες χώρες, πιέζουν για να εφαρμοστούν άμεσα.
Το νομοσχέδιο, πάντως, στις ΗΠΑ προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι: η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί, κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί, ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.
Στο στόχαστρο και ο Nord Stream 2
Όπως αναφέρει το Sputnik, στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπαίνει και το Nord Stream 2. Πρόκειται για τον αγωγό 745 μιλίων που θα μεταφέρει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο έργο και επιδιώκουν να εξάγουν περισσότερο δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με την Μόσχα να κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Το NDAA περιλαμβάνει επέκταση των κυρώσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να διαταράξουν το έργο, σύμφωνα με κοινή επεξηγηματική δήλωση που εξέδωσε η αρμόδια Επιτροπή. Ως εκ τούτου, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στοχεύουν σε μεγαλύτερο εύρος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης, αντασφάλισης, αναδοχής, δοκιμών, επιθεώρησης ή πιστοποίησης «απαραίτητες ή ουσιώδεις για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου». Σύμφωνα επίσης με το νομοσχέδιο, οι πάροχοι υπηρεσιών ή εγκαταστάσεων για αναβαθμίσεις τεχνολογίας ή η εγκατάσταση εξοπλισμού συγκόλλησης για μετασκευή ή πρόσδεση οχημάτων τοποθέτησης σωλήνων κινδυνεύουν επίσης από κυρώσεις των ΗΠΑ.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επηρεαστούν περίπου 120 εταιρείες από περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.