Προσοχή και τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού συνέστησε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» τονίζοντας ότι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να παρθούν πιο νωρίς καθώς από τη μια υπήρχε η ενημέρωση από την έρευνα του ΑΠΘ και από την άλλη, οι πολλοί νέοι φοιτητές της πόλης, τα πάρτι και άλλες κακές συνήθειες οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τη μάχη με τον κορωνοϊό: «Ήμουν θετικός. Είναι η 13η προς τη 14η ημέρα. Είμαι καλά εγώ και η γυναίκα μου. Η σύζυγος μου έφερε τον ιό από ένα σχολείο στο Κορδελιό, εκεί το έφερε ο Διευθυντής και εκείνος κόλλησε από το γιο του. Είμαι καλά, δεν έχω πυρετό. Παρουσίασα συμπτώματα τις πρώτες τρεις ημέρες, μετά με ξαναέπιασε την έβδομη μέρα και μετά ήμουν καλά. Είχα δέκατα. Θα πάω στη δουλειά μου μόλις γίνω καλά. Δουλεύω και τώρα βέβαια από τα τηλέφωνα. Να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα και να μην ακούνε τους βλάκες. Είναι πολύ εύκολα μεταδόσιμος και ύπουλος ο ιός. Επειδή δεν έχει βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο θα πρέπει να προσέχουμε».
Για τα δημοτικά: «Είχα κλείσει τα σχολικά γυμναστήρια, τους χώρους μαζικής άθλησης γιατί δεν μπορεί να λαμβάνουμε μέτρα και να λειτουργούν αυτοί. Στο Δήμο μας είναι ανοιχτά μόνο τα γήπεδα τένις και χώρους αθλουμένων ώστε να μπορούν οι πολίτες να αθλούνται. Ωστόσο, πριν ακόμη προκηρυχθούν τα μέτρα είχα πει ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε να ανοίξουν με τα μισά παιδιά εναλλάξ. Έτσι μειωνόταν ο χρόνος εκπαίδευσης. Θα πάρουμε μια εβδομάδα από τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα και μέρες από τον Ιούνιο και θα έβγαινε η χρονιά».
Για το lockdown: «Yπήρξε καθυστέρηση. Εμείς τονίζαμε να παρθούν μέτρα γιατί είχαμε τα στοιχεία του ΑΠΘ ότι το ιικό φορτίο στα λύματα ανεβαίνει και μάλιστα όταν μας είπε ότι είναι στο 500% πρέπει να γίνει σύντομα το κλείσιμο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η πόλη έχει το ΑΠΘ, το ΤΕΙ, το ΠΑΜΑΚ. Ήρθαν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες, προστέθηκαν και τα πάρτι τα φοιτητικά και ανέβηκε ο αριθμός».
Τέλος επισήμανε: «Ένα ζευγάρι ψηνόταν στον πυρετό και με δική του παρότρυνση πήγαν στο νοσοκομείο πήγαν στο Ιπποκράτειο και περίμεναν από τις 2 το μεσημέρι έως τις 2 τα ξημερώματα. Είχαν χαρτάκι με τον αριθμό 121».