Το παιχνίδι με την Ιρλανδία ήθελε εξ αρχής υπομονή. Άλλο Αγγλία, άλλο Ιρλανδία, αλλιώς παίζει η μία ομάδα, αλλιώς η άλλη. Η Εθνική μας έπρεπε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του αγώνα και ομολογουμένως τα κατάφερε.
Παίζοντας για περίπου μία ώρα αγώνα, ένα σύγχρονο και ελκυστικό ποδόσφαιρο με καλή κυκλοφορία της μπάλας, με ανάπτυξη από τα πλάγια, με συνεργασίες, με αυτοματισμούς και για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι με αλληλοκαλύψεις, με μάχη για κάθε μπάλα, με αυταπάρνηση με ψυχή.
Αλλά ακόμη κι όταν οι δυνάμεις άρχισαν να εγκαταλείπουν κάποιους από τους παίκτες μας, με καλή διαχείριση από τον πάγκο, με καλό… διάβασμα του αγώνα από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους συνεργάτες του.
Το πρώτο μέρος είχε σχεδόν μόνο… Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε ένα λάθος γύρισμα του Κουρμπέλη στο 4ο λεπτό, όταν ο Φέργκιουσον βρέθηκε απέναντι από τον Βλαχοδήμο, αλλά άμεσα τον παρεμπόδισε ο Ρότα και το πλασέ του φορ των Ιρλανδών έφυγε άουτ. Κατά τα άλλα οι αριθμοί του πρώτου 45λεπτου δείχνουν την απόλυτη κυριαρχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: Κατοχή μπάλας 75%-25%, τελικές 13-2, xgoals 1,52-0,26 και 4 επεμβάσεις του γκολκίπερ Γκάλαχερ.
Στην επανάληψη οι Ιρλανδοί ανέβασαν την απόδοση του, ανέβηκαν και σε μέτρα στο γήπεδο, με τις αλλαγές τους προσπάθησαν να γίνουν πιο επιθετικοί. Ωστόσο μετά το γκολ του Μπακασέτα και κυρίως μετά το 60΄- 65΄η Εθνική αποδείχθηκε ότι μπορεί να παίξει και διαφορετικά.
Να περιμένει, να γίνει ανθεκτική στην πίεση, πάντα και με την βοήθεια από τον πάγκο. Ο αρχηγός προερχόταν από μια φοβερή εμφάνιση στο Λονδίνο, έδωσε και χθες την ψυχή του αλλά κουράστηκε και ο Γιοβάνοβιτς δεν δίστασε να βάλει μέσα τον Ζαφείρη μετατρέποντας το 4-2-3-1, σε 4-3-3. Λίγο αργότερα και με τον Κουρμπέλη να έχει δεχθεί ήδη κίτρινη κάρτα, περνάει τον Μάνταλο σε θέση «10», αφήνοντας πίσω του, τους Σιώπη και Ζαφείρη.
Από τη θέση «10» ήρθε η πίεση του Μάνταλου και το κλέψιμο στις καθυστερήσεις, που έφερε τελικά και το 2-0. Ακόμη κι όταν ο συγκλονιστικός για ένα ακόμη παιχνίδι Τζόλης κουράστηκε, ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός δεν δίστασε να βάλει τον Τσιμίκα και να περάσει μπροστά τον επιθετικογεννή Γιαννούλη.
Συμπερασματικά, ο Βλαχοδήμος σταθερότατος κάτω από τα δοκάρια, ο Μαυροπάνος κυρίαρχος ψηλά και χαμηλά, ο Χατζηδιάκος άξιος αντικαταστάτης του Κουλεριάκη παίζοντας με μυαλό, ο Ρότα συνεπέστατος και χωρίς να επιστρέψει πλαγιοκοπήσεις από την πλευρά του, το ίδιο και ο Γιαννούλης που εξαφάνισε τον Ογκμπένε στο πρώτο μέρος.
Ο Μανώλης Σιώπης εξακολουθεί να παίζει με… ένα πνευμόνι παραπάνω από τους άλλους! Έτρεξε σχεδόν 13,5 χιλιόμετρα (13,4 πιο συγκεκριμένα), με 6 κερδισμένα φάουλ, με 4 κερδισμένα τάκλιν και πολλές, πολλές κερδισμένες μονομαχίες. Παιχνίδι με μυαλό ο Κουρμπέλης (κρίμα που χάνει την Αγγλία λόγω καρτών), πολλές κούρσες, πολλές μάχες από Τζόλη, Μασούρα και Παυλίδη, άλλη μια ηγετική εμφάνιση από Μπακασέτα. Βοήθησαν όλες οι αλλαγές, Πέλκας, Ζαφείρης, Μάνταλος, Δουβίκας, Τσιμίκας.
Και τώρα; Σε ένα μήνα από σήμερα ίσως έχουμε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου σε ένα παιχνίδι Εθνικής ομάδας. Ένα κατάμεστο από πέρα ως πέρα ΟΑΚΑ το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου με την Αγγλία. Εκεί που μας βολεύει και η ισοπαλία, γιατί θα κρατάμε την τύχη στα δικά μας πόδια. Χωρίς Τζόλη και Κουρμπέλη που δέχθηκαν κάρτες, αλλά με άξιους συμπαίκτες από πίσω τους για να τους καλύψουν.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube