Πρώτες με διαφορά φαίνεται πως είναι οι πληρωμές με κάρτα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την πρωτοκαθεδρία των πληρωμών με κάρτα φαίνεται πως επιβεβαιώνει η ΕΚΤ, με την Ελλάδα να είναι η 3η χώρα από πλευράς κατάταξης µε το υψηλότερο ποσοστό πληρωµών µέσω καρτών µεταξύ των 20 χωρών της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό αυτό διαµορφώθηκε στο 73,3% το β΄ εξάµηνο του 2023 και αποτελεί το 3ο µεγαλύτερο µετά τη Λιθουανία και την Πορτογαλία, µε αντίστοιχα ποσοστά 77,8% και 76,1%.
Παράλληλα, οι πληρωµές από λογαριασµό σε λογαριασµό αποτελούν το 22,5% των ηλεκτρονικών πληρωµών στη χώρα µας, ενώ οι πάγιες εντολές αντιπροσωπεύουν µόλις το 1,1% των ηλεκτρονικών πληρωµών, έναντι 15% που είναι ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη.
Ακόμη, η ΕΚΤ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι:
- Ο συνολικός αριθµός πληρωµών χωρίς µετρητά στη Ζώνη του Ευρώ το β΄ εξάµηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 6,6% στα 71,2 δισ. σε σύγκριση µε το δεύτερο εξάµηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία µειώθηκε κατά 7,2% στα 111,4 τρισ. ευρώ.
- Οι πληρωµές µε κάρτα αντιπροσώπευαν το 56% του συνολικού αριθµού πληρωµών χωρίς µετρητά, οι µεταφορές πίστωσης το 21%, οι άµεσες χρεώσεις (πάγιες εντολές) το 15% και οι πληρωµές µε ηλεκτρονικό χρήµα (emoney), όπως οι προπληρωµένες κάρτες, το 6%.
Σε γενικές γραμμές, η αξία των συναλλαγών µε κάρτες αυξήθηκε κατά 7,3% σε 1,6 τρισ. ευρώ, αν και η σύγκριση µε άλλες χώρες, όπως η Γερµανία και λιγότερο η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία καταδεικνύει ότι υπάρχει µια πιο «ισορροπηµένη» κατανοµή µεταξύ των διαφορετικών επιλογών ηλεκτρονικών πληρωµών, όπως οι µεταφορές πιστώσεων και οι πάγιες εντολές, που αποτελούν έναν παρεµφερή τρόπο πληρωµής στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα στη Γερµανία οι πληρωµές µέσω καρτών αντιπροσωπεύουν το 42,1% των ηλεκτρονικών πληρωµών, οι µεταφορές πιστώσεων το 25,2% και οι άµεσες χρεώσεις (πάγιες εντολές) το 32,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία είναι 55,3%, 15,8% και 9,4%, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό της τάξης του 16,7% αντιπροσωπεύουν οι πληρωµές µε ηλεκτρονικό χρήµα (e-money). Στην Ολλανδία οι πληρωµές µε κάρτα αντιπροσωπεύουν το 49,6%, οι µεταφορές πίστωσης το 31,7% και οι άµεσες χρεώσεις το 18,3%, ενώ στην Αυστρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,6%, 25% και 16,9%.
Σε ό,τι αφορά τα σχήµατα άµεσων πληρωµών, όπως το ελληνικό IRIS που λανσάρει η ∆ΙΑΣ, αποτελούν το κύριο εργαλείο για πληρωµές µέσω e-commerce.
Το µεγαλύτερο σχήµα είναι το Blik στην Πολωνία, µέσω του οποίου διενεργείται το 67% του e-commerce στη χώρα, ενώ αντίστοιχα ισχυρά σχήµατα είναι αυτό της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Γερµανίας κ.λπ., τοπικά δηλαδή σχήµατα που κυριαρχούν έναντι των συστηµάτων πληρωµών, όπως της Visa και της MasterCard.
Η υποχρέωση όλων των ελεύθερων επαγγελµατιών να προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωµής µέσω IRIS Payments έως τα τέλη Αυγούστου –η υποχρέωση θα επεκταθεί και στα φυσικά εµπορικά σηµεία– αναµένεται να αυξήσει τις άµεσες χρεώσεις. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη µείωση στο 0,20% της προµήθειας για τους ελεύθερους επαγγελµατίες που επιλέγουν να δέχονται πληρωµές µέσω του IRIS Payments έως 500 ευρώ την ηµέρα (µε ελάχιστο όριο τα 0,02 ευρώ και ανώτατο όριο το 1 ευρώ), καθιστώντας έτσι τη δυνατότητα αυτή φθηνότερη από την προµήθεια που πληρώνουν όταν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωµές µε κάρτα.
Η Alpha Bank προσφέρει τη σχετική δυνατότητα δωρεάν, ενώ η Eurobank, για πληρωµές έως 500 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,00%, η οποία κλιμακώνεται από 10 λεπτά του ευρώ έως και 2,5 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα για πληρωµές από 1 έως 5 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,01 ευρώ και για συναλλαγές άνω των 5 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,3%.
Πηγή: Money Review
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube