Κύπελλο: Μετά από 10 χρόνια θα υπάρξει ομάδα-έκπληξη στον τελικό

Metrosport Team02 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΑΜΙΚΟΝΙΑΝ

Η κληρωτίδα του Κυπέλλου είχε κέφια και έβγαλε όλους τους θεωρητικά «μεγάλους» στο ίδιο ταμπλό. ΠΑΟΚ, Άρης, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα μονομαχήσουν, έτσι ώστε ένας εξ αυτών να βρεθεί στον 83ο τελικό του θεσμού.

  • Πόσες φορές, όμως, έχουν φτάσει τα αουτσάιντερ μέχρι τέλους; 
  • Ποιες είναι οι 13 ομάδες που έχουν φτάσει στον τελικό; 
  • Ποιες είναι οι πέντε που κατάφεραν να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο; 

Όλες οι ερωτήσεις θα λυθούν παρακάτω...

Ας ξεκινήσουμε με τις ομάδες που θα παλέψουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να κυνηγήσουν το εισιτήριο για τον τελικό. Ανάμεσα στα φαβορί του ταμπλό, που δεν υπάρχουν μεγαθήρια, βρίσκονται οι Αστέρας Τρίπολης AKTOR, ΟΦΗ, Πανσερραϊκός, αλλά και ο Βόλος. Ένας από τους παραπάνω, λοιπόν, θα βρεθεί λογικά στον μεγάλο τελικό.

Αυτή θα είναι η 26η φορά που θα βρεθεί ομάδα εκτός των τριών μεγάλων της Αθήνας, αλλά και τις Θεσσαλονίκης σε αυτή τη σπουδαία βραδιά. Στις προηγούμενες 25, μονάχα επτά φορές κατάφερε η τυπικά αδύναμη ομάδα να σηκώσει το τρόπαιο. Από δύο κατακτήσεις έχουν οι Πανιώνιος και ΑΕΛ, ενώ από μια οι Εθνικός, ΟΦΗ και Καστοριά!

Ομάδες που σήκωσαν το τρόπαιο

Ο «ιστορικός» κατάφερε να κερδίσει το 1979 την ΑΕΚ 3-1 και το 1998 τον Παναθηναϊκό με 1-0. Η ΑΕΛ το 1985 επικράτησε με το εκκωφαντικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ και σήκωσε τη δεύτερη κούπα το 2007 κόντρα στον Παναθηναϊκό, με νίκη 2-1. Αυτή μέχρι σήμερα είναι και η τελευταία φορά που κάποιο αουτσάιντερ φτάνει στην κορυφή του θεσμού!


Από μία κατάκτηση έχει η Καστοριά το 1980 με το ευρύ 5-2 κόντρα στον Ηρακλή. Επτά χρόνια αργότερα ο «γηραιός» έχασε και από τον ΌΦΗ 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ η πρώτη έκπληξη ever έγινε στον δεύτερο τελικό της ιστορίας του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί που ο Εθνικός Πειραιά κέρδισε σε διπλά παιχνίδια των Άρη με συνολικό σκορ 4-3 το πολύ μακρινό 1933!

Οι φιναλίστ…

Σε σύνολο 82 τελικών τα αουτσάιντερ έφτασαν μέχρι εκεί 25 φορές. Τις περισσότερες συμμετοχές τις έχει ο Πανιώνιος, που εκτός από τις δύο κατακτήσεις μετρά και τέσσερις ήττες. Δύο από Παναθηναϊκό (1967, 1989) και άλλες δύο από Ολυμπιακό ( 1952, 1961).

  • Στη δεύτερη θέση είναι η ΑΕΛ που εκτός τις δύο κατακτήσεις έχει και ισάριθμες ήττες. Το 1982 και το 1984 από τον Παναθηναϊκό.
  • Αμέσως μετά ακολουθεί η Δόξα Δράμας με τρεις συμμετοχές. Ηττήθηκε σε όλες από τον ίδιο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Η αρχή έγινε το 1952 και ύστερα back-to-back τις σεζόν 1958 και 1959. 
  • Ο Ατρόμητος έχει δύο συνεχόμενες αποτυχημένες απόπειρες, το 2011 έχασε 3-0 από την ΆΕΚ και την επόμενη σεζόν 2-1 στην παράταση από τον Ολυμπιακό.
  • Επίσης, δύο συμμετοχές σε τελικό έχει ο ΌΦΗ, μόνο που οι Κρητικοί έχουν και μια κατάκτηση όπως διαβάσατε νωρίτερα. Η ήττα ήρθε το 1990 από τον Ολυμπιακό με σκορ 4-2.

Τέλος, υπάρχουν οκτώ ομάδες με μία παρουσία σε τελικό, αφού οι Εθνικός Πειραιά και Καστοριά έχουν 100% επιτυχία, αλλά υπάρχουν ακόμη έξι που δεν τα κατάφεραν. Την αρχή έκανε το 1963 ο Πιερικός που ηττήθηκε 3-0 από τον Ολυμπιακό. Το 1991 ο Αθηναϊκός σε διπλά παιχνίδια έχασε με συνολικό σκορ 5-1 από τον Παναθηναϊκό.

Το 1996 ήταν η σειρά του Απόλλωνα Αθηνών που γνώρισε την «συντριβή» με 7-1 από την ΑΕΚ. Η Ένωση έκοψε τα «φτερά» και ενός ακόμη πρωτάρη, τούτη τη φορά του Ιωνικού, το 2000, με σκορ 3-0.

Το 2013 σε έναν τελικό που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ο Αστέρας Τρίπολης έχασε 3-1 από τον Ολυμπιακό. Οι Αρκάδες, για όσους δεν το... έχουν ξεχάσει, εξέφρασαν τότε σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία, με αποφάσεις που έφεραν αντιδράσεις.

Από εκεί και πέρα; Στον τελευταίο τελικό, που βρέθηκε «σταχτοπούτα», ήταν το 2015, αλλά το παραμύθι δεν είχε αίσιο τέλος για την Ξάνθη του Ραζβάν Λουτσέσκου, διότι ηττήθηκε 3-1 από τον Ολυμπιακό με εκείνο το εκπληκτικό σόλο γκολ του Τσόρι Ντομίνγκες.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο 83ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα έχει για 26η φορά ομάδα έκπληξη, ενώ όποια πάει θα προσπαθήσει να πάρει το όγδοο τρόπαιο για λογαριασμό των... αδιαφιλονίκητων αουτσάιντερ!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.