Κτηματολόγιο: Τέλος οι ουρές, όλα θα ελέγχονται από την... τεχνητή νοημοσύνη!

Metrosport Team03 Μαρτίου 2024

Παρελθόν θα είναι σε μερικούς μήνες οι ουρές έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία αλλά και οι πολύωρες τηλεφωνικές αναμονές στο Κτηματολόγιο. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά όπως λένε πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στην άνοιξη ετοιμάζουν τον «ψηφιακό βοηθό για το Κτηματολόγιο», προκειμένου ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και επαγγελματίες να έχουν γρήγορες και έγκυρες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους έως το τέλος του χρόνου, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πως – και στην περίπτωση του Κτηματολογίου – η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τα πάνω κάτω.

Μια πρόγευση για το τι πρόκειται να γίνει έδωσε χθες ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συμμετέχοντας στη συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα προανήγγειλε, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο.

Παρελθόν οι ουρές έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία αλλά και οι πολύωρες τηλεφωνικές αναμονές στο Κτηματολόγιο

Noμικός έλεγχος σε 15 λεπτά

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω η σχετική διαδικασία, που σήμερα έχει περιοριστεί στις 4 ώρες ανά συμβόλαιο για τον νομικό έλεγχο, σε μόλις 15 λεπτά, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τον πολίτη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει γρηγορότερη καταχώριση ακινήτων, μείωση προστίμων και ευκολότερες μεταβιβάσεις. Κατά τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η σχετική δυνατότητα θα είναι προς παρουσίαση (δηλαδή η πρώτη δοκιμή) μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ξέρουν πως το 2024 είναι, κατά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους στη διαδικασία της κτηματογράφησης μπορούν να το κάνουν έως το τέλος του χρόνου χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Διευκρινίζεται πως από του χρόνου και μετά – με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα – για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ έως σήμερα.

Μείωση προστίμων

Όπως προαναφέρθηκε, η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στη μείωση των προστίμων. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτό θα γίνει με τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας κτηματογράφησης, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν πλέον κανέναν λόγο να καθυστερούν τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, οπότε θα μειωθεί και ο αριθμός των προστίμων.

Επιπλέον, τελευταίο περιθώριο (έως τα τέλη Νοεμβρίου 2024) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου λειτουργούν τα παλαιά Κτηματολογικά Γραφεία, προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια για να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία, από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο.

Επιπλέον, όπως λένε από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν ζητήματα στις ήδη οριστικοποιημένες περιοχές (είναι 36 σε όλη τη χώρα και αφορά 14.484 ακίνητα) για καλόπιστους ιδιοκτήτες μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επίσης, επιτρέπεται στις περιοχές με οριστικοποιημένες εγγραφές ή διόρθωση ανακριβούς εγγραφής με φερόμενο ιδιοκτήτη το Δημόσιο, όταν η κυριότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη βασίζεται σε παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου.

Ανάσα και ευχέρεια κινήσεων

Το νέο περιθώριο / παράταση (έως τις 30 Νοεμβρίου 2024) δίνει ανάσα και ευχέρεια κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους.

Σημειώνεται πως στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.