Κρήτη: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο - Ενίσχυση και από Αθήνα

Metrosport Team07 Αυγούστου 2024

Σε πλήρη εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στο Νότιο Ρέθυμνο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται και από την Αθήνα. Η πυρκαγιά, όπως αναφέρει το neakriti.gr. ξέσπασε στην περιοχή του Αμαρίου και συνεχίζει να μαίνεται, με τις Αρχές να έχουν προχωρήσει στην εκκένωση της Αγίας Παρασκευής. Οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό, έχοντας μάλιστα κάψει μερικά ελαιόδεντρα, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αυλές σπιτιών.

Η μεγάλη πυρκαγιά αυτήν την στιγμή καίει σε τρία μέτωπα: Το ένα βρίσκεται προς την μεριά του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής, το δεύτερο στο Χορδάκι και Αγίου Βασιλείου και ένα τρίτο μέτωπο προς τις Μάρδες.

Πριν μισή ώρα αναχώρησαν αεροπορικώς 32 δασοκομάντος για το Ρέθυμνο, όπου αυτή την ώρα επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντο, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία αναμένεται να σταματήσουν τις ρίψεις λόγω του ότι νυχτώνει.


Αυξημένες είναι οι δυνάμεις στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, δήμου Αγίου Βασιλείου, ενώ πυροσβέστες βρίσκονται και σε άλλα μέτωπα τα οποία όμως βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο πρώτο μέτωπο οι δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί, μιας και είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς η φωτιά έχει μπει μέσα στο χωριό, ενώ τα άλλα δύο είναι υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που δίνουν μια τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Στην προσπαθεια μετείχαν και εναέρια μέσα, ωστόσο σταματούν τις ρίψεις καθώς νυχτώνει, ενώ ο δυνατός αέρας δεν βοηθάει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.. Όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Σαρρής, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μάχη, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη την Κρήτη, πεζοπόρα τμήματα, δασοκομάντος , τρία εναέρια μέσα πυρόσβεσης και δεκάδες εθελοντές, έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι, ανάμεσα στο Χορδάκι και τον Άγιο Ιωάννη στον δήμο Αμαρίου. Οι φλόγες έχουν ζώσει τις αυλές των πρώτων σπιτιών προ τα μέτωπα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες.


Το απόγευμα ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής εκκενώθηκε καθώς η φωτιά κατευθυνόταν απειλητικά προς το χωριό. Οι περίπου δεκαπέντε ηλικιωμένοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα γειτονικά χωριά Άγιος Ιωάννης και Μάνδρες και στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οι φλόγες να καταστρέψουν σπίτια και περιουσίες.

Η φωτιά καίει κυρίως χορτολιβαδική έκταση ενώ λόγο των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στην περιοχή του Αμαρίου ενεργοποιήθηκε το 112 ενημερώνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Ένα ποιμνιοστάσιο κινδύνευσε να τυλιχτεί στις φλόγες, ωστόσο γλίτωσε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.

Νωρίς το απόγευμα κι ενώ πολλά μέτωπα έδειχναν να έχουν σβήσει, η ενίσχυση των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις και οδήγησε στην εξάπλωση της φωτιάς ακόμη και προς την περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου. Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, είπε ότι είναι μια δύσκολη πυρκαγιά λόγο των πολλών διαφορετικών εστιών ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης λόγο του δύσβατου του εδάφους.

«Ενώ φαινόταν πως είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, οι άνεμοι δημιούργησαν νέα μέτωπα προς Άγιο Ιωάννη, Άνω Μέρος καθώς και ένα τρίτο προς Κρύα Βρύση στο δήμο Αγίου Βασιλείου», είπε ο κ. Σαρρής. Ο ίδιος, νωρίς το απόγευμα κι ενώ η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, υπογράμμισε ότι «η πολιτική προστασία έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και ενισχύει την πυροσβεστική υπηρεσία με μηχανήματα ,υδροφόρες και εθελοντές. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της πυροσβεστικής, εκτιμώ ότι θα συμβάλουν στο να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.