Κρίση στη Μέση Ανατολή - Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Παναγιώτα Απέργη01 Οκτωβρίου 2024

Νέο μέτωπο πολέμου φαίνεται πως έχει ανοίξει στα σύνορά της το Ισραήλ, με την εφιαλτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να δείχνει ότι δεν θα σταματήσει στο άμεσο μέλλον.

Κι αυτό γιατί παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, το Τελ Αβίβ έχει ήδη ξεκινήσει τις χερσαίες επιδρομές της κατά της Χεζμπολάχ, με τις πρώτες εικόνες που έρχονται από τα σύνορα των δυο χωρών να είναι ενδεικτικά για το τι θα επακολουθήσει.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) διαμηνύουν πως «η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ δεν έχει τελειώσει». 

«Υπάρχουν σκληρές μάχες στο νότιο Λίβανο, στις οποίες στελέχη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα για να κάνουν επιθέσεις», ανακοίνωσε μέσω Χ (Twitter) ο συνταγματάρχης Avichay Adraee.

Παράλληλα, οι IDF σημειώνουν:

«Μετά από πολλούς μήνες επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι στρατιώτες της μεραρχίας απέκτησαν δεξιότητες και επιχειρησιακή εμπειρία, μετακινήθηκαν βόρεια και τώρα επιχειρούν στο βόρειο πεδίο αφού έκαναν τις απαραίτητες προσαρμογές για τη μάχη στον Λίβανο.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εξάρθρωσης της Χαμάς, της επιστροφής των ομήρων μας στην πατρίδα και της αποκατάστασης της ασφάλειας στο βόρειο Ισραήλ».

Μάλιστα, οι IDF κάνουν λόγο για «ακριβή πλήγματα» σε τοποθεσίες κατασκευής όπλων και υποδομές της Χεζμπολάχ στο προάστιο της Βηρυτού Nταχιέι, επισημαίνοντας ότι στόχος τους είναι να καταστρέψουν τις τρομοκρατικές υποδομές και να διακόψει την τρομοκρατική δραστηριότητα.

Στο μεταξύ, οι χερσαίοι ελιγμοί σε αρκετές περιοχές στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου έχουν υποστηριχθεί από εκτεταμένες επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση στο έδαφος και τη στόχευση τρομοκρατών που δρούσαν μέσα σε κτίρια.

Η ανακοίνωση των ΙDF

«Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ διεξάγουν περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ ενάντια στην απειλή που αποτελεί η Χεζμπολάχ για τους αμάχους στο βόρειο Ισραήλ. Αυτές οι χερσαίες επιδρομές στοχεύουν σε προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτς και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας.

Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε λιβανέζικα χωριά δίπλα σε ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις, πανέτοιμες για μια επίθεση στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είχε προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χωριά ως ορμητήρια για μια εισβολή τύπου 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινά σπίτια. Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισβάλει στο Ισραήλ, να επιτεθεί στις ισραηλινές κοινότητες και να σφαγιάσει αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το σχέδιο αυτό το ονόμασαν «Κατάκτηση της Γαλιλαίας».

[...] 18 χρόνια μετά το [ψήφισμα] 1701, η Χεζμπολάχ είναι ο μεγαλύτερος μη κρατικός στρατός στον κόσμο και ο νότιος Λίβανος είναι γεμάτος με τρομοκράτες και όπλα της Χεζμπολάχ. Εάν το κράτος του Λιβάνου και ο κόσμος δεν μπορούν να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε μόνοι μας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο πόλεμός μας είναι με τη Χεζμπολάχ, όχι με το λαό του Λιβάνου. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους πολίτες του Λιβάνου και λαμβάνουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε αυτό. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά [μια] 7η Οκτωβρίου σε κανένα από τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι ισραηλινές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.