Κούβελας–Ιωαννίδης: Αλλοίωση δημοκρατίας! Πώς αποφασίζουν οι επιτροπές; Αποκαλυπτικοί για φάρμακο και εμβόλια

Metrosport Team13 Δεκεμβρίου 2020

Για το πολύ μεγάλο και αμφιλεγόμενο θέμα των εμβολιασμών, αλλά και της επιλογής να μην προχωρήσει η τροφοδοσία των φαρμάκων για τον κορωνοϊό μίλησαν στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» δύο διακεκριμένοι επιστήμονες. 

Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας και ο Βαγγέλης Ιωαννίδης, καθηγητής Ουρολογίας και Νευροουρολογίας στο ΑΠΘ.

Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει η παροχή του φαρμάκου που έχει εγκριθεί ήδη στις ΗΠΑ, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι προχωρά μόνο η λύση των εμβολιασμών, ενώ προχώρησαν ακόμη περισσότερο: Έγινε λόγος για αλλοίωση δημοκρατίας, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις των λοκντάουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις. 

Διαβάστε τα όσα σημαντικά είπαν...

Κούβελας: «Υπάρχει μεγάλο κόστος και τεράστιες δυσκολίες για τους εμβολιασμούς»

Ο κ. Κούβελας δεν είναι η πρώτη φορά που ήταν κριτικός απέναντι στην τακτική υπέρ των εμβολίων. Θυμηθείτε τι είχε πει σε πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία. 

Στο Metropolis έδωσε κι άλλα χρήσιμα στοιχεία:

«Το κόστος του λοκντάουν είναι 4,5 δις. το μήνα. Μπροστά σε αυτό, τα 10 εκατ. του φαρμάκου είναι ελάχιστος αριθμός. Ο εμβολιασμός δεν είναι φθηνός. Δε θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι κατά των εμβολίων. Δείτε όμως τους αριθμούς: Είμαστε 11 εκατ. στην Ελλάδα. Το εμβόλιο κοστίζει 40 ευρώ για τον καθένα. Αρα, 440 εκατ. θα χρειαστούν για τους εμβολιασμούς. Το ¼ της δαπάνης δηλαδή θα δίναμε για το φάρμακο, αλλά αυτά τα δίνουμε σε ένα εμβόλιο που έχει 0,15% θνητότητα. Και ρωτάω: Στην υποσαχάρια Αφρική θα έχουν να πληρώσουν για αυτό το εμβόλιο; Τι θα γίνει εκεί; Το φάρμακο με οτιδήποτε κι αν συγκριθεί έχει τεράστια οικονομική αξία.

Υπάρχουν όμως κι άλλα σημαντικά θέματα. Αυτοί που έχουν αλλεργίες ή οι ευπαθείς ομάδες. Θα έπρεπε να ξέρουμε ποιος είναι ευπαθής από τον ηλεκτρονικό φάκελο, κάτι που όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ποιος ξέρει αν είμαι σε ευπαθή ομάδα; Έχουμε τεράστιες δυσκολίες για το εμβόλιο. Ποιος θα κάνει το εμβόλιο; Είπαν ότι θα στήσουν διάφορα κέντρα και θα το κάνουν ή στα διόδια! Είναι δυνατόν; Εδώ πρέπει να το κάνει ένας γιατρός που ξέρει».

Συνέχισε λέγοντας σημαντικές πληροφορίες για το θέμα του ιού:

«Αυτό που ξέρουμε για τον ιό είναι πως δεν πεθαίνουμε λόγω λοίμωξης. Εχουμε 2 αιτίες, η πρώτη είναι η υπερανοσιολογική αντίδραση, σαν μια αλλεργία, ο οργανισμός παράγει κυτοκίνες και πεθαίνουμε από αυτό και ο δεύτερος το ότι μας οδηγεί στο να κάνουμε θρομβώσεις. Δε μας σκοτώνει η λοίμωξη, αλλά η αντίδραση του οργανισμού στην λοίμωξη. Με το εμβόλιο, αν έχουμε διπλή παραγωγή αντιγόνων και αντισωμάτων, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα;».

Για το τι θα έκανε αν ήταν στην επιτροπή:

«Προσωπικά θα πίεζα στον ΕΟΦ να γίνει άμεσα τροφοδοσία στο φάρμακο. Πρέπει να μειωθεί η βλάβη, να πεθάνουν οι λιγότεροι κατά το δυνατόν. Στην Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια τα εμβόλια ακόμη. Η Ευρώπη κρατά μια συνεπή στάση. Δεν πρέπει να τα κάνουμε τσαπατσούλικα στους υγιείς. Θα περιμένω να δω. Όσοι διαφοροποιηθούν πρέπει να καταθέσουν ένα report, στο οποίο θα καταθέσουν τους λόγους της διαφοροποίησης. Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, δεν είναι σκοπός μου να γίνω μέλος της επιτροπής. Οι επιτροπές δεν κυβερνάνε ποτέ. Την τελική άποψη την έχει η εκτελεστική εξουσία. Η επιτροπή κάνει απλά μια εισήγηση, ο υπουργός μπορεί να την τροποποιήσει, τα πρακτικά έπρεπε να είναι διαθέσιμα. Να ξέρουμε τι ψήφισε ο καθένας». 

Ιωαννίδης: «Οι επιπτώσεις από τη φτωχοποίηση θα είναι μεγαλύτερες»


Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος όμως κατέθεσε κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και παραμέτρους, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις των λοκντάουν, αλλά και την αλλοίωση της δημοκρατίας:

«Συμφωνώ με τις απόψεις του κ. Κούβελα. Πρέπει να προσθέσουμε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα στα οποία οδηγούνται οι Ελληνες με τη φτωχοποίηση είναι μεγαλύτερα. Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους θανάτους που έχει ο κορωνοϊός. Δεν ξέρω αν έχουμε δημοκρατία. Στη δημοκρατία πρέπει να έχουν γνώμη οι ειδήμονες. Τώρα έχουν γνώμη όλοι. Έχει αλλοιωθεί πλέον ο όρος δημοκρατία. Να σας πω ένα παράδειγμα: Αν μια πόρτα είναι άσπρη και ρωτήσουμε 5 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τρεις βλέπουν τα πάντα μαύρα, τι θα ψηφίσουν; Οι τρεις από τους πέντε θα ψηφίσουν ότι η πόρτα είναι μαύρη και θα κερδίσουν, παρ’ ότι η πόρτα θα είναι άσπρη. Αλλά αυτοί οι τρεις δε θα βλέπουν. Αυτό είναι πλειοψηφία, αλλά όχι δημοκρατία».

Και συνέχισε:

«Απλή λογική χρειάζονται ορισμένα πράγματα. Το εμβόλιο είναι πρόληψη, για ποιο λόγο όμως δε μιλούν για το φάρμακο; Εδώ είναι η μεγάλη απορία. Ποια είναι η επιτροπή που αποφασίζει για όλα χωρίς να συμμετέχουν όλοι οι ειδήμονες; Ο κ. Κούβελας έβαλε την κλινική φαρμακολογία στην Ελλάδα. Γιατί αποκλείεται από την επιτροπή; Αλλο προσφέροντας υγεία να κερδίζεις τον επιούσιο κι άλλο πουλώντας υγεία να πλουτίζεις. Το εμβόλιο είναι πρόληψη. Από το φάρμακο όμως έχει άμεσο οικονομικό όφελος όλη η χώρα γιατί θα μειωθεί ο αριθμός που καταλήγουν στον αναπνευστήρα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.