Κουλιεράκης: Το ακατέργαστο διαμάντι που έσκασε σαν οβίδα και «χόρεψε» στο ρυθμό της Τούμπας

Παναγιώτα Χαλκιά15 Αυγούστου 2024

Η οβίδα από τα 60μ που κούνησε το πλεκτό του Ντάλιτς, ίσως, ήταν και η τελευταία «ζωγραφιά» στις ασπρόμαυρες σελίδες του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη. Ο Έλληνας αμυντικός θα ανοίξει τα φτερά του για το γερμανικό πρωτάθλημα αφού ήρθε σε συμφωνία με τη Βόλφσμπουργκ και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θα τον κρατήσουν στη μνήμη τους ως ένα παιδί που μοχθούσε κάθε δευτερόλεπτο όταν πατούσε το χορτάρι της Τούμπας φορώντας την «ασπρόμαυρη φανέλα».

Ο 20χρονος αμυντικός αποφάσισε να αφήσει την οικογένεια του στην Κρήτη και να έρθει στη Θεσσαλονίκη να κυνηγήσει ένα όνειρο δίχως να ξέρει αν θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Δούλεψε πολύ κερδίζοντας με το σπαθί του κάθε προνόμιο που του δόθηκε, δέθηκε με το σύλλογο και τον κόσμο του και παρότι η ευρωπαϊκή προσδοκία του Champions League τον έκανε να βουρκώσει αφού δεν ήρθε, γνωρίζει καλά ότι έκανε το καλύτερο δυνατό σε κάθε 90λεπτο που έπαιξε.


Το σοκ της μετακόμισης

Γεννημένος στα Χανιά το Νοέμβρη του 2003 έδειξε από μικρή ηλικία ότι τον γοήτευε το τόπι. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη Δόξα Calcetto και λίγο πριν γιορτάσει τα 14α γενέθλια του ο ΠΑΟΚ του χτύπησε την πόρτα. Οι «ασπρόμαυροι» τον είχαν εντοπίσει στα διάφορα τουρνουά που γινόταν και δε δίστασαν να ταξιδέψουν στην Κρήτη για να γνωρίσουν τον ίδιο και την οικογένεια του και να τον πείσουν να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Για τον ίδιο και τους οικείους του ήταν ένα σοκ. Ήταν μόλις 14 ετών και θα πήγαινε τόσο μακριά από την οικογενειακή φωλιά. Θα μπορούσε να τα καταφέρει; Θα ήταν χαρούμενος; Και με το σχολείο τι θα γινόταν; Άξιζε η ευκαιρία; Αυτά και άλλα τόσο ερωτήματα ταλάνιζαν το μυαλό του Κουλιεράκη και των γονιών του αλλά τα δεδομένα ήταν ευνοϊκά. Είχε την ευκαιρία να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο του και μάλιστα, σε ένα σύλλογο που έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην ακαδημία του. Το σκέφτηκε μια, δυο και τρεις φορές αλλά εν τέλει, είπε το μεγάλο «ναι».


Αφού το έκανε ο Τζόλης, γιατί όχι και εκείνος;

Βαδίζοντας προς το 15ο έτος της ηλικίας του ετοίμασε τη βαλίτσα του, χαιρέτησε συγγενείς και φίλους και έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Εντάχθηκε άμεσα στην Κ17 εντυπωσιάζοντας σε κάθε παιχνίδι τους προπονητές του. Επιβεβαίωνε σε κάθε παρουσία το λόγο που τον επέλεξαν και δεν άργησε να γίνει μέλος τις Κ19 παρόλο που ήταν μόλις 17.

Ο Κουλιεράκης δούλευε σκληρά καθημερινά, άκουγε με προσοχή κάθε οδηγία και προσπαθούσε να βελτιώσει κάθε αδυναμία του. Έβλεπε τον Τζόλη να παίρνει ευκαιρίες και να πρωταγωνιστεί στο χορτάρι και αργότερα να παίρνει μια μεγάλη μεταγραφή στη Νόριτς. Ήξερε ότι μπορούσε και εκείνος. Σκεφτόταν ότι θα έρθει και η δική του ώρα να μπει στο γήπεδο της Τούμπας ως μέλος της πρώτης ομάδας.


Οι οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία και το «δεν ήρθε να συμπληρώσει την αποστολή» του Λουτσέσκου

Εντάχθηκε στη β’ ομάδα του Δικεφάλου και κάτω από τις οδηγίες του Πάμπλο Γκαρσία ωρίμασε σαν άνθρωπος αλλά και ως ποδοσφαιριστής. Ο παλαίμαχος άσος και τότε προπονητής του, τον συμβούλευε, δούλεψε μαζί του και του έδωσε κάθε φανερό και «κρυφό» εμπόδιο να πετύχει. Εκείνος τα «κλείδωσε» καλά σε ένα κουτάκι στο μυαλό του και τα έκανε πράξη κάθε φορά που φορούσε τα ποδοσφαιρικά του.

Η πόρτα της πρώτης ομάδας δεν άργησε να ανοίξει καθώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον συμπεριέλαβε στην προετοιμασία της ομάδας και δήλωσε, μάλιστα, ότι ο πιτσιρικάς δεν ήρθε απλά να συμπληρώσει την αποστολή. Εκείνος δε δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί όντας παιδί βγαλμένο από τα σπλάχνα του συλλόγου ήξερε καλά τις απαιτήσεις που υπήρχαν και τι σημαίνει η φανέλα που φορούσε.

Στο φιλικό με τη Χρόνιγκεν πήρε και τα πρώτα λεπτά συμμετοχής του και φρόντισε να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα και να κάνει τους δημοσιογράφους να του αφιερώσουν ένα μέρος της στήλης του. Ο «Κουλιε» δεν σπατάλησε τα λεπτά που του δόθηκαν, ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, έδειξε αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο παιχνίδι του.

Κάτι που παραδέχθηκε ο Ρουμάνος τεχνικός μετά το τέλος της φιλικής αναμέτρησης: «Τον είδα ότι ήταν σε καλή κατάσταση, είχε καλή εμφάνιση, ένιωθε καλά κι ήθελα να του δώσω ένα 90λεπτο για να καταλάβει ότι είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς κι ότι δεν ήρθε εδώ απλά για να συμπληρωθεί η προετοιμασία και να πάει στον ΠΑΟΚ Β’. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, η συγκέντρωσή του, η αυτοπεποίθησή του, ότι δε φοβάται κι ότι ζητάει την ευθύνη και να παίξει ποδόσφαιρο».

Η εμφάνιση του προσέλκυσε το ενδιαφέρον και ευρωπαϊκών συλλόγων που ρώτησαν για την περίπτωση του αλλά ο ΠΑΟΚ τους έκλεισε την πόρτα ευγενικά βάζοντας του και αρχική τιμή τα 15 εκατομμύρια. Οι άνθρωποι του Δικεφάλου δεν ήθελαν να αφήσουν τον πιτσιρικά στα χέρια κάποιου άλλου συλλόγου. Γνώριζαν καλά ότι είχαν ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια τους που θα μπορούσε αφενός να βοηθήσει την ομάδα σε μια κομβική θέση και αφετέρου ίσως και να έφερνε ένα μεγαλύτερο ποσό στα ταμεία του συλλόγου, αν και όποτε ερχόταν πρόταση και υπήρχε η προοπτική της παραχώρησης.


Άρπαξε την ευκαιρία και έγινε βασικός

Και δεν έκαναν λάθος που έβαλαν φρένο σε μια τότε πιθανή μεταγραφή. Ο Κουλιεράκης πατώντας στο χορτάρι της Τούμπας και βλέποντας τους φίλους της ομάδας να ζητωκραυγάζουν για το δικέφαλο αετό που φορούσε στα αριστερά του ένιωθε μεγαλύτερη ευθύνη για να τους ικανοποιήσει, να κάνει το καλύτερο δυνατό και να μην τους απογοητεύσει ποτέ.

Στην πρώτη του σεζόν αγωνίσθηκε 2.620 λεπτά (31 συμμετοχές) και βοήθησε τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά σημειώνοντας δύο γκολ και δημιουργώντας ένα ακόμη. Την επόμενη οι συμμετοχές αυξήσαν σε 37 και εκείνος πρόσφερε τέσσερα γκολ και δυο ασίστ εκτός από τις καίριες αμυντικές του επεμβάσεις. Φέτος, μετρά ήδη τέσσερα 90λεπτα και ήδη, έχει σημειώσει τρία γκολ ενώ έχει δημιουργήσει ένα ακόμη.


Γιατί ξεχώρισε;

Κοιτώντας τον στο γήπεδο είναι εύλογο να εντυπωσιαστεί κάποιος από το πάθος που έβγαζε σε κάθε φάση, την ικανότητα του να κάνει καίριες επεμβάσεις, να παίρνει σωστές και καλές μελετημένες αποφάσεις αλλά και να δημιουργεί παιχνίδι από πίσω. Ανασταλτικά είναι εξαιρετικός και μπορεί να κάνει λάθη, εξάλλου είναι μόλις 20 ετών αλλά φροντίζει να τα διορθώνει με την ψυχή του, όπως έκανε με την Άιντραχτ.

Συμβάλλει και στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας και βρίσκει δίχτυα. Σε 72 συμμετοχές συνολικά έχει εννέα τέρματα και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ. Το πρώτο του τέρμα ήρθε τη σεζόν 2022/2023 στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Λεβαδειακό με κεφαλιά μετά από ασίστ του Κάργα ενώ ακολούθησε το γκολ απέναντι στην ΑΕΚ και πάλι με κεφαλιά μετά από πάσα του Νάρει.

Την επόμενη έγραψε το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια καθώς σκόραρε εναντίον της Ελσίνκι με κεφαλιά μετά από ασίστ του Ντεσπόντοφ ενώ βρήκε δίχτυα στο παιχνίδι με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με αριστερό σουτ και κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στις εγχώριες διοργανώσεις άνοιξε το σκορ με το κεφάλι στο παιχνίδι με τον Βόλο.

Φέτος, στις πρώτες ευρωπαϊκές παραστάσεις του ΠΑΟΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς βρήκε δίχτυα δύο φορές με το κεφάλι στα παιχνίδια με τη Μπάνια Λούκα ενώ πέτυχε ένα εντυπωσιακό τέρμα κόντρα στη Μάλμε με μια οβίδα από τα 60 μέτρα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.