Κουλιεράκης-Κοτάρσκι: Σκληραγωγημένα ως παιδιά, δίδυμοι πύργοι ως ενήλικες

Κώστας Πετρωτός06 Οκτωβρίου 2023

Μεγάλο ματς χθες το βράδυ στην Τούμπα. Απέναντι στον ΠΑΟΚ μία ομάδα, μία ταχύτητα παραπάνω (ελέω Μπουντεσλίγκα) και απέναντι στην τρέλα των ΠΑΟΚτσήδων μία πολύ ενεργή κερκίδα 1500 Γερμανών οπαδών. Ήταν μία πραγματική μάχη που έδωσε πολλές εικόνες για να μας συντροφεύουν για χρόνια.

Το πώς ο κοντός Βιεϊρίνια παίρνει στην αγκαλιά του και ψηλώνει τον Αντρίγια μετά το πανέξυπνο γκολ φάουλ του βραχύσωμου Σέρβου, το μέτρημα του σφυγμού από τον Κουλιεράκη, ο χορός του 35άρη Τάισον στον πάγκο μετρώντας τα δευτερόλεπτα για να σφυρίξει ο Ιταλός Σότσα την λήξη και να πανηγυρίσουν όλοι στον ΠΑΟΚ μία μεγάλη νίκη. Θα προσθέσω δύο ακόμη: την αγωνία στην κερκίδα όταν ο Κοτάρσκι έπεσε στο έδαφος πιάνοντας το χέρι του μετά την εντυπωσιακή επέμβαση (με την βοήθεια του δοκαριού) στο φάουλ του Σαΐμπι και την αγκαλιά του Εκόνγκ στον Κουλιεράκη στο φινάλε του ματς.

Ο Κροάτης και ο Χανιώτης ήταν οι δύο ογκόλιθοι του ΠΑΟΚ κόντρα στην Άιντραχτ. Το κρύο αίμα και η απόλυτη συγκέντρωση του Ντονιμίκ, το πάθος και η αυταπάρνηση του Κωνσταντίνου που δεν σταμάτησε να κόβει μπαλιές, σουτ και κεφαλιές. Οι δύο τους ήταν μπροστάρηδες της μεγάλης ευρωπαϊκής βραδιάς και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για δύο πολύ σκληραγωγημένα παιδιά που σε νεαρή ηλικία έφυγαν από τις πατρίδες τους, ο ένας για να πάει στην Ολλανδία και τον Άγιαξ και ο άλλος για να ενταχθεί στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ,. Μακριά από τις οικογένειές τους, ζώντας μόνοι τους, χαλυβδώθηκαν, έμαθαν να είναι πολύ πειθαρχημένοι και, κυρίως, να μην τα παρατάνε ποτέ και να μην τους παίρνει από κάτω μετά από ένα λάθος.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό η χθεσινή αναμέτρηση. Ο Κουλιεράκης πάει με χαλαρότητα να δώσει την μπάλα πίσω στον Κοτάρσκι, ο Αιγύπτιος Μαρμούς την κλέβει, φεύγει ταχύτατα στο τετ-α-τετ με τον Κοτάρσκι και δεν αστοχεί.

Αλλο παιδί, λιγότερο «ψημένο», ίσως έχανε εντελώς την ψυχολογία του και έκανε κι άλλα λάθη στην συνέχεια. Ο 19χρονος στόπερ, όμως, δεν σκέφτηκε έτσι και πείσμωσε να συνεχίσει να παίζει καλά και να ψάξει την εξιλέωση. Αυτή δεν θα μπορούσε να έρθει με άλλον τρόπο, παρά μόνο με γκολ νίκης. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στην Cosmote, o ίδιος πίστευε πώς θα σκοράρει και λίγο πριν ο Ντεσπόντοφ εκτελέσει το φάουλ ζήτησε από τον Τσιγγάρα να του κάνει σκριν για να βρεθεί σε θέση βολής. Το πέτυχε, δεν αστόχησε και από μοιραίος έγινε ήρωας.

Παρόμοιες αντιδράσεις έχουμε δει και από τον Κοτάρσκι. Εχει κάνει λάθος σε ματς και μετά το ξεπερνά με απίστευτη ψυχραιμία και συνεχίζει ανεβάζοντας και άλλο την απόδοσή του. Προφανώς σε πολύ νεαρή ηλικία έχει δουλέψει πολύ πάνω στην νοοτροπία του.

Τα δύο από τα τρία χρυσά «Κ» του ΠΑΟΚ (το άλλο είναι ο Κωνσταντέλιας) έστειλαν χθες ένα μήνυμα προς όλα τα μικρά παιδιά που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και τους γονείς τους που συνήθως γίνονται υπερπροστατευτικοί πώς αν θέλουν να πετύχουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο.

Ο Μεϊτε και οι πινελιές των φορ

Προφανώς, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να είχε νικήσει την Άιντραχτ αν ξεχώριζαν με την απόδοσή τους μόνο δύο παίκτες. Και οι υπόλοιποι παίκτες, πλην Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, ήταν άνω του μετρίου και μάλιστα ένας έκανε διαφορά, για πρώτη φορά από τότε που ήρθε. Ο λόγος για τον Σουαλιό Μεϊτέ. O Γάλλος, με ιβοριανές ρίζες, είχε έναν επιβλητικό τρόπο να υποδέχεται την μπάλα στην μεσαία γραμμή και να πασάρει και όσες φορές προσπάθησε αντίπαλος να τα βάλει μαζί του, μάλλον το μετάνιωσε. Χθες, κατέθεσε μπόλικη από την ποιότητα που τον διακρίνει και απέδειξε ότι απλά θέλει χρόνο για να βρει ρυθμό γιατί είναι ένα βαρύ κορμί.

Ο Αντρίγια βρήκε και πάλι γκολ (έχει ξεπεράσει ήδη μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες στην σεζόν, την περσινή και προπέρσινη ετήσια με επτά τέρματα σε κάθε μία, αφού ήδη έχει φτάσει τα οκτώ γκολ), ο Τάισον δημιούργησε ρήγματα όποτε του δόθηκε ευκαιρία, γιατί μαζί με τον Σέρβο ήταν εκείνοι που είδαν να περιορίζεται πολύ ο χώρος δράσης τους, ο Μουργκ συνέχισε να μοιράζει χαμόγελα, ενώ για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ είχε πολύ ενεργούς και σε καλή κατάσταση και τους δυο τους φορ. Ο Σαμάτα σκόραρε, αλλά το VAR του χρέωσε οφσάιντ γιατί το πόδι του προεξείχε τρεισήμισι εκατοστά, όμως, όσοι παρατήρησαν την φάση, θα αντιλήφθηκαν ότι έπαιξε ρόλο στο γκολ του Αντρίγια. Η μπάλα πέρασε ανάμεσα σε εκείνον και αμυντικό της Άιντραχτ που μονομαχούσαν και προφανώς αυτή η κίνηση μπέρδεψε τον Τραπ.

Εξάλλου, ο Μπράντον είχε συμμετοχή στη φάση του 2-1. Είναι εκείνος που πιστώνεται την ενέργεια πριν ο ΠΑΟΚ κερδίσει το τελευταίο και καθοριστικό, όπως αποδείχθηκε, φάουλ που εκτέλεσε ο Ντεσπόντοφ. Υποδέχθηκε μία μακρινή μπαλιά, γύρισε πολύ ωραία προς την περιοχή, κόπηκε και οι παίκτες της Άιντραχτ στην προσπάθεια να διώξουν την μπάλα, υπό την πίεσή του, την έστειλαν σε ΠΑΟΚτσήδικα πόδια και η συνέχεια είναι γνωστή.

Η δύσκολη συνταγή που εφαρμόζει με επιτυχία ο ΠΑΟΚ

Θα ήταν άδικο σε αυτό το ματς να μην υπογραμμίσουμε ότι ως τώρα το ροτέσιον που επιλέγει ο Λουτσέσκου αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε και να μην κερδίζαμε πάλι θα έλεγα ότι ήταν μία σωστή απόφαση (υπεραμυνόμενος την παρουσία πέντε νέων παικτών σε σχέση με την αναμέτρηση στην Λεωφόρο), όμως μέσα του σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένος γιατί καταφέρνει να παρουσιάζει ανταγωνιστικά σύνολα παρότι αλλάζει παίκτες. Άλλωστε, δεν είχε ποτέ πρόβλημα στην διαχείριση προσωπικοτήτων γι’ αυτό και εφαρμόζει μία δύσκολη συνταγή για να μπορεί να είναι μέσα σε όλους τους στόχους.

Ο ΠΑΟΚ πλέον πάει στην διακοπή με ηρεμία και ανεβασμένο ηθικό και το μεγάλο στοίχημα γι΄ αυτές τις 2,5 εβδομάδες είναι αν θα μπορέσει να βάλει στο πλάνο του και τον Μάρκος Αντόνιο.

Υ.Γ. Το είδατε χθες Πολιτεία και παράγοντες των ομάδων. Ποδόσφαιρο σημαίνει οπαδοί και των δύο ομάδων στην κερκίδα. Πάρτε το απόφαση, επιτέλους. Την βία ούτως ή άλλως δεν την σταματήσατε με την απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων κάθε φιλοξενούμενης ομάδας .

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.