Κουάισον: Το ίδρυμα-χέρι βοηθείας στα νέα παιδιά, το γκολφ και... ένα Σάββατο

Παναγιώτα Χαλκιά18 Σεπτεμβρίου 2024

Την υπέρβαση έκανε ο Άρης στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου φέρνοντας στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Σουηδό επιθετικό Ρόμπιν Κουάισον. Ο 31χρονος έχει μείνει ελεύθερος από την Ελ Ετιφάκ και αναμένεται στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις της ομάδας.

Διακρίνεται για την ευελιξία, τις τεχνικές του ικανότητες και τη νοοτροπία του νικητή. Είναι ταχύτατος, μπορεί να αγωνισθεί σε όλες σχεδόν τις θέσεις στην επίθεση και αρέσκεται στο να ένας εναντίον ενός και να κινείται ανάμεσα στις γραμμές. Εκτός από την ενασχόληση του με τη «στρογγυλή θεά», είναι ενεργός και εκτός γηπέδου και προσπαθεί καθημερινά να βελτιώσει τις συνθήκες και τα εφόδια ανάπτυξης και εξέλιξης των νέων.

Ίδρυμα εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον

Όντας παιδί ενός ανθρώπου που άφησε την πατρίδα του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και μεγαλωμένος σε μια γειτονιά, όπου οι φασαρίες και η βία ήταν καθημερινότητα, έμαθε από μικρός ότι για να πετύχει τους στόχους του θα πρέπει να παλέψει σκληρά και πολλές φορές μη έχοντας τα απαραίτητα εφόδια που συχνά οι συνομήλικοί του θεωρούσαν δεδομένα.

Βλέποντας τα εμπόδια να αυξάνονται, βρέθηκε συχνά στο δωμάτιο του παρέα με τη σκέψη αν αξίζει να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή. Κάτι, όμως, δεν του επέτρεπε να πατήσει φρένο. Γνώριζε ότι η στρογγυλή θέα είναι ένας δρόμος που θα τον βγάλει στο φως και θα μπορέσει να βοηθήσει την οικογένεια του και, ίσως, και τους νεότερους.

Λίγα χρόνια αργότερα και έχοντας καταφέρει να πετύχει το όνειρό του, αποφάσισε να μην περιορίσει την επιτυχία του εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Έστρεψε, λοιπόν, το βλέμμα του στη γειτονιά του και στους νέους που, όπως και ο ίδιος, αγωνίζονταν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Ήξερε ότι το κλίμα στην περιοχή είχε γίνει ακόμα πιο σκληρό σε σύγκριση με την εποχή που ο ίδιος ήταν παιδί. Η βία αυξανόταν και οι νέοι αντιμετώπιζαν προκλήσεις που κάποτε δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Σε μια συνέντευξη, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι πολλά από τα παιδιά εκεί έξω θέλουν να ζουν σε αυτό το κλίμα». Αυτός ο προβληματισμός αποτέλεσε το έναυσμα για να δράσει.

Δημιούργησε παρέα με άλλους τέσσερις παιδικούς του φίλους ένα ίδρυμα με στόχο να βελτιώσει τις ζωές των άλλων και να παρείχε στους νέους τις ευκαιρίες και τα εφόδια που ο ίδιος και οι φίλοι του δεν είχαν στη διάθεσή τους όταν ήταν παιδιά.

Το «Quaison Foundation» γεννήθηκε με έναν και μόνο στόχο να προσφέρει ελπίδα στους νέους και να τους δείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για να πετύχουν τα όνειρά τους. Μέσω αυτού δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον υποστήριξης και ενδυνάμωσης, προσφέροντας στα παιδιά τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για τη ζωή τους. «Για εμάς, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι ένας τρόπος να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε τους νεότερους», είχε πει ο Κουάισον, προσθέτοντας πως οι ίδιοι οι ιδρυτές του ιδρύματος είχαν βιώσει την έλλειψη ευκαιριών και γνώριζαν πόσο δύσκολο ήταν να ονειρεύεσαι όταν δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια.

Το ίδρυμα δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Poja Tahmi, ένας από τους συνιδρυτές. Εστιάζουν σε βαθύτερα κοινωνικά ζητήματα και προσπαθούν να δείξουν στους νέους ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για το μέλλον τους. «Θέλουμε να δείξουμε στους νέους ότι μπορούν να βρουν τον δρόμο τους, όπως κάναμε και εμείς» ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της κατεύθυνσης και της καθοδήγησης σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητα.

Το χαρακτηριστικό που έχει βοηθήσει την εξέλιξη του Quaison Foundation είναι ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από κρατικές ή δημοτικές πηγές χρηματοδότησης, κάτι που επιτρέπει στους ιδρυτές του να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευελιξία και να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των νέων. «Δεν έχουμε οικονομική υποστήριξη από το κράτος, και δεν θέλουμε», δηλώνει ο Tahmi. «Ξέρουμε τι χρειάζεται η κοινότητά μας γιατί προερχόμαστε από αυτήν».

Μια από τις πρώτες μεγάλες δράσεις του ιδρύματος ήταν η διοργάνωση δημόσιων προβολών των ποδοσφαιρικών αγώνων του Euro 2020 στην περιοχή Järva, σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς. Οι νέοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να δουν τους αγώνες της εθνικής ομάδας της Σουηδίας σε ένα περιβάλλον γιορτής, κάτι που τους έφερε πιο κοντά στην κουλτούρα του αθλητισμού και της συνεργασίας. Οι δράσεις του ιδρύματος δεν σταμάτησαν εκεί. Τα Χριστούγεννα, το Quaison Foundation διένειμε δώρα σε παιδιά από πέντε σχολεία της περιοχής. Τα δώρα αυτά ήταν κάτι παραπάνω από συμβολικά. Ήταν μια υπενθύμιση ότι κάποιος τα υποστηρίζει, ότι δεν είναι μόνα τους στον αγώνα της ζωής.

Ο Κουάισον, αν και έχει κατακτήσει την κορυφή στο ποδόσφαιρο, συνεχίζει να παραμένει ταπεινός και αφοσιωμένος στο όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία. Η επιτυχία για εκείνον δεν είναι μόνο οι τίτλοι και τα μετάλλια αλλά και το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την καριέρα του για να αλλάξει τις ζωές των άλλων. Μέσα από το Quaison Foundation, θέλει να δώσει στους νέους την ευκαιρία να ονειρεύονται και να τολμούν να πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Σουηδία, η μόνη επιλογή

Είναι από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της Σουηδίας και ήταν πάντα ξεκάθαρος ως προς το ποια χώρα θα ήθελε να εκπροσωπήσει σε εθνικό επίπεδο. εθνική του ταυτότητα. Το να παίζει για την Γκάνα δεν ήταν ποτέ επιλογή για εκείνον, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα. «Είμαι Σουηδός», έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις συμπληρώνοντας: «Γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα εδώ και πάντα ήθελα να παίξω για τη Σουηδία και να μπω στα αποδυτήρια μαζί με Ιμπραϊμοβιτς και Κάρλστρομ». Ο Κουάισον έχει καταγράψει συνολικά 52 συμμετοχές και έχει σημειώσει 14 τέρματα με τη φανέλα της εθνικής Σουδίας. 

Tips 

1. Το μεσαίο του όνομα «Kwamina» το χρωστάει στον πατέρα του που κατάγεται από την Γκάνα και στη διάλεκτο της χώρας σημαίνει «Σάββατο». Δεν του δόθηκε καθόλου τυχαία καθώς γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1993 και ήταν πράγματι Σάββατο.

2. Τον ελεύθερο του χρόνο δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο αλλά δοκιμάζει και άλλα αθλήματα, όπως το γκολφ.

@sportbladet Quaisons golfsving 😂🏌🏻‍♂️ #robinquaison #hejasverige ♬ Tiktok All Star - Official Sound Studio


3. Επιλέγει να κάνει και προσωπικές προπονήσεις για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Συνεργάζεται με τον Κριστιάν Κούτρας, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα προπονήσεων του παίκτη που, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο μόνο χαλαρό δεν είναι.

@christiankoutras1 Robin Quaison - Vecka 3 #fyp #foryou #fördig #football #athlete #speed #training ♬ originalljud - Christian Koutras


@christiankoutras1 #fyp #foryou #fördig #football #athlete #fitness #gym ♬ Remember the Name (feat. Styles of Beyond) - Fort Minor


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.