Κουάισον: Ο πολυμορφικός και ευέλικτος Σουηδός «Γκνάμπρι»

Παναγιώτα Χαλκιά15 Σεπτεμβρίου 2024

Την υπέρβαση προσπαθεί να φέρει ο Άρης στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου φέρνοντας στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Σουηδό επιθετικό Ρόμπιν Κουάισον. Ο 31χρονος έχει μείνει ελεύθερος από την Ελ Ετιφάκ και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του που θα του δώσει το κίνητρο να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Διακρίνεται για την ευελιξία, τις τεχνικές του ικανότητες και τη νοοτροπία του νικητή. Η καριέρα του από την AIK στη Σουηδία έως και την Παλέρμο στην Ιταλία και τη Μάιντς 05 στη Γερμανία δείχνει την πορεία ενός παίκτη που συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται.

Τον έχουν παρομοιάσει με τον Σέρζ Γκνάμπρι καθώς και οι δυο παίκτες είναι γρήγοροι στα πόδια, εξαιρετική στην ντρίμπλα και είναι ικανοί να σκοράρουν και έξω από την περιοχή και να δώσουν έτοιμο γκολ στους συμπαίκτες του. Κατά τη θητεία του στην Παλέρμο τον είχαν παρομοιάσει με τον Τσάβι αλλά μάλλον, η σύγκριση ήταν κάπως άτοπη αφού ο Κουάισον παίζει πιο μπροστά.

Τα πρώτα βήματα στην ΑΙΚ

Γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου του 1993 στη Στοκχόλμη, μεγάλωσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καθώς ο πατέρας του κατάγεται από τη Γκάνα ενώ η μητέρα του από τη Σουηδία. Αυτή η διπλή πολιτισμική κληρονομιά είχε σημαντική επιρροή στην προσωπικότητά του καθώς συνδύασε στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες.

Από μικρή ηλικία, ο Κουάισον έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και συγκεκριμένα για το ποδόσφαιρο. Όπως συμβαίνει συχνά με πολλά νεαρά ταλέντα στη Σουηδία, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στις τοπικές γειτονιές της Στοκχόλμης, όπου το παιχνίδι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για τα παιδιά. Το ταλέντο του ήταν εμφανές από νωρίς και οι προπονητές του τον ξεχώρισαν γρήγορα για την ταχύτητά του, την ευελιξία του και την ικανότητά του να ελέγχει τη μπάλα.

Η παιδική του ηλικία χαρακτηριζόταν από αφοσίωση στο άθλημα, και πολλές από τις μέρες του περνούσαν είτε στο γήπεδο είτε με την οικογένειά του που τον στήριζε έντονα και τον παρότρυνε να ακολουθήσει τα όνειρά του. Σταδιακά, άρχισε να γίνεται γνωστός στις τοπικές ποδοσφαιρικές κοινότητες της Σουηδίας και η είσοδός του στις επαγγελματικές ακαδημίες ήταν το φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξής του.

Εντάχθηκε στις ακαδημίες της AIK σε νεαρή ηλικία. όπου, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών. Από τα πρώτα του χρόνια στις ακαδημίες, έδειξε εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, ταχύτητα και τεχνικές ικανότητες, κάτι που του επέτρεψε να ξεχωρίσει γρήγορα από τους συνομήλικούς του. Σε αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε ως ένας παίκτης που μπορούσε να παίξει σε πολλές θέσεις, κυρίως ως επιθετικός μέσος αλλά και ως εξτρέμ.

Μετά από επιτυχίες στις νεανικές κατηγορίες προήχθη στην πρώτη ομάδα της AIK το 2011 σε ηλικία μόλις 18 ετών. Αυτή η ευελιξία του έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στην πρώτη ομάδα, όπου έδειξε την ικανότητά του να σκοράρει αλλά και να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

Ιταλία, Γερμανία και βίζα για Σαουδική Αραβία

Οι καλές του εμφανίσεις έγιναν το εισιτήριο ώστε το 2014 να κάνει το μεγάλο βήμα και να μεταβεί από τη Σουηδία στην Ιταλία για λογαριασμό της Παλέρμο. Έμεινε στην ομάδα για τρεις σεζόν και ανέπτυξε περισσότερο τις τεχνικές του ικανότητες και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του ιταλικού ποδοσφαίρου, δηλαδή την έμφαση στην τακτική και την άμυνα.

Μετά από τρία χρόνια αποχαιρέτησε την Ιταλία και μετακόμισε στη Γερμανία καθώς συμφώνησε με τη Μάιντς 05. Μια μετακίνηση που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης και τον βοήθησε να βρει το χώρο και την υποστήριξη να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας.

Ο Κουάισον έγινε γνωστός για την ικανότητά του να σκοράρει γκολ σε στιγμές που η ομάδα του τα χρειαζόταν περισσότερο. Ειδικότερα, η σεζόν 2019-2020 ήταν η καλύτερη της καριέρας του, καθώς κατάφερε να σκοράρει 13 γκολ σε 32 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ της ομάδας. Συνολικά στο γερμανικό σύλλογο κατέγραψε 130 συμμετοχές έχοντας 34 γκολ και 12 ασίστ.

Τον Ιούλιο του 2021 έκανε και πάλι τις βαλίτσες του και μετέβη στη Σαουδική Αραβία για λογαριασμό της Αλ Ετιφάκ, όπου σημείωσε 16 γκολ και τρεις ασίστ σε 68 παιχνίδια. Το συμβόλαιο του με την ομάδα ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και, πλέον, αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Γιατί ξεχωρίζει;

Πρόκειται για έναν παίκτη που ξεχωρίζει για την πολυμορφία και την ευελιξία του στο γήπεδο. Αγωνίζεται κυρίως ως επιθετικός μέσος αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία σε πολλές θέσεις της επιθετικής γραμμής. Η ταχύτητά του, η ικανότητά του να διεισδύει στην αντίπαλη άμυνα και η ευχέρεια του στον έλεγχο της μπάλας τον καθιστούν έναν επικίνδυνο παίκτη για κάθε αντίπαλη άμυνα.

Επιπλέον, διαθέτει εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, γνωρίζει πότε να κινηθεί χωρίς την μπάλα για να ανοίξει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του ενώ είναι και αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και την τεχνική του. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού είτε πρόκειται για την τακτική αμυντική προσέγγιση της Ιταλίας είτε για το πιο άμεσο και επιθετικό ποδόσφαιρο του γερμανικού πρωταθλήματος δείχνει την ωριμότητα και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα.


Εκτός γηπέδου

Μακριά από το ποδόσφαιρο είναι γνωστός για τον σεμνό και προσγειωμένο χαρακτήρα του. Παρά τη φήμη και την επιτυχία που έχει γνωρίσει σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, παραμένει αφοσιωμένος στο άθλημα και την ομάδα του. Οι ρίζες του από τη Γκάνα είναι κάτι που έχει αναφέρει πολλές φορές ως πηγή υπερηφάνειας, και αυτές οι πολιτισμικές επιρροές έχουν παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που αναζητούν την προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη ζωή τους εκτός γηπέδου. Προτιμά να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και να επικεντρώνεται κυρίως στο άθλημα και την προσωπική του βελτίωση. Είναι γνωστό ότι έχει μια ισχυρή σχέση με την οικογένειά του, η οποία υπήρξε βασική πηγή υποστήριξης καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το πολυπολιτισμικό του υπόβαθρο από τη Σουηδία και τη Γκάνα έχει παίξει ρόλο στην ταυτότητά του και εκφράζει συχνά την υπερηφάνεια του για αυτή τη διπλή κληρονομιά.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, έχει έντονο ενδιαφέρον για τη μόδα και τη μουσική. Αυτά τα δύο πάθη του είναι συνηθισμένα στους νεότερους αθλητές, οι οποίοι προσπαθούν να εκφράσουν τον εαυτό τους μέσα από διαφορετικά δημιουργικά μέσα. Ωστόσο, δεν επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή σε αυτά τα ενδιαφέροντα αλλά τα βλέπει ως τρόπους έκφρασης της προσωπικότητάς του.

Δίνει μεγάλη σημασία στην υγεία και τη φυσική του κατάσταση και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην προπόνηση για το ποδόσφαιρο. Φροντίζει για την ψυχική του υγεία, και η προσέγγισή του στη ζωή εκτός γηπέδου δείχνει έναν ισορροπημένο τρόπο σκέψης.

Ακόμη, συμμετέχει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του αθλητισμού στις νεότερες γενιές. Μεγαλώνοντας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, κατανοεί τη σημασία της διαφορετικότητας και συχνά εμπνέει νεαρούς παίκτες που προέρχονται από παρόμοιες καταστάσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.