Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Η πάλη στην άμμο έχει δυναμική και το δείχνει»

Χρήστος Νάσκας15 Ιουνίου 2024

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

Ξεχάστε για λίγο ρακέτες αλλά κρατήστε την παραλία και αντί για ρακέτες «βάλτε» στη θέση τους αθλητές πάλης. Ναι, πάλης και πιο συγκεκριμένα πάλης στην άμμο, ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα και φυσικά στο εξωτερικό. 

Θάλασσα, παραλία (δεν λείπουν από τη χώρα μας), ο ήλιος της Ελλάδας και στόχος, τι άλλο, η νίκη. Και φυσικά πάλη, ένα συναρπαστικό άθλημα με τη δική του ομορφιά. 

Η Κατερίνη είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες πόλεις διεξάγονται αγώνες πάλης στην άμμο προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα, να το γνωρίσει ο κόσμος και να προσελκύει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αθλητών σε άνδρες και γυναίκες.

Το Metrosport.gr συνομίλησε με τον κύριο Κώστα Παπακωνσταντίνου, μέλος στην επιτροπή πάλης στην άμμο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (United World Wrestling) . Είναι ένας εκ των δυο ανθρώπων που έκαναν πράξη την ιδέα να γνωρίσει και να αγαπήσει ο κόσμος το άθλημα.

Είναι επίσης και ο προπονητής του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ολύμπιοι Κατερίνης με τον οποίο πρόσφατα πανηγύρισε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης στην άμμο που έγινε στην παραλία Κατερίνης.

Μας μίλησε για τη θέση ευθύνης που κατέχει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης, για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα, τις διοργανώσεις που πρόκειται να αναλάβει η χώρα μας, αλλά και σε τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά αν ασχοληθούν με την πάλη.

Όπως είπε στο Metrosport.gr ο κύριος Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Ο Πλάτων άλλωστε αναφέρει την πάλη ως το τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων».

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα»

-Τι σημαίνει για εσένα αλλά και την Ελλάδα να είσαι στην τεχνική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης στο κομμάτι πάλη στην άμμο;

«Το να εκπροσωπείς την χώρα και την ομοσπονδία σου σε μια παγκόσμια ομοσπονδία όπως η UWW ( παγκόσμια ομοσπονδία πάλης με 202 χώρες μέλη), να μπορείς να έχεις λόγο και να ακούγονται οι απόψεις σου για την ανάπτυξη της πάλης στην άμμο μεταφέροντας την εμπειρία σου σε ένα άθλημα που η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη.

Στην επιτροπή εκπρόσωποι ομοσπονδιών είναι από χώρες με μεγάλη παράδοση στην πάλη και δυνάμεις στον χώρο όπως Αμερική , Ρωσία , Ουκρανία , Ιράν , Τουρκία κ.α».

Η…γέννηση του αθλήματος στην Ελλάδα και η δυναμική της χώρας μας

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ανάπτυξη της πάλης στην άμμο στην Ελλάδα;

«Η ιδέα γεννήθηκε το 2005 στην παραλία Κατερίνης από τον Βασίλη Μπατάλα και εμένα . Ουσιαστικά είναι η αναβίωση της ορθοπάλης που είχαν στην Αρχαία Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το είδαμε στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια της Παγκόσμιας ομοσπονδίας να το ξεκινήσει για πρώτη φορά και είπαμε να το δοκιμάσουμε και εδώ σε μας μιας και η χώρα μας διαθέτει απέραντες ακτές για να διοργανώσεις ένα τέτοιο γεγονός. Ξεκινήσαμε μόνοι μας χωρίς καμία βοήθεια και πολλά αρνητικά σχόλια αλλά η πρώτη μας διοργάνωση συγκέντρωσε 350 αθλητές Έλληνες αλλά και ξένους αθλητές που έκανα διακοπές στην παραλία Κατερίνης και θέλησαν να πάρουν μέρος στο νέο αυτό άθλημα.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα το πανελλήνιο πρωτάθλημα γίνεται στις παραλίες της Κατερίνης με μεγάλη συμμετοχή από αθλητές άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα».

- Αν σου ζητούσα έναν απολογισμό για τη μέχρι τώρα παρουσία του αθλήματος στην Ελλάδα ποιος θα ήταν αυτός;

«Το 2011 η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης το συμπεριέλαβε ως Άθλημα της και αναγνωρίστηκε και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οπότε οι αθλητές να απολαμβάνουν και τα προνόμια με την μοριοδότηση για τις Ανώτατες σχολές.

Το 2012 μετά από το Πανελλήνιο στην Κατερίνη δημιουργήθηκε η πρώτη Εθνική ομάδα με 4 αθλητές η οποία αγωνίστηκε στην Βουδαπέστη με μεγάλη επιτυχία με απολογισμό 3 χρυσά και μια τρίτη θέση.

Ακολούθησε το Παγκόσμιο στο Μαρόκο το 2013 και το 2014 διοργανώσαμε στην Παραλία Κατερίνης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με συμμετοχή 22 χωρών και 450 αθλητές.

Από τότε η Πάλη στην άμμο εκτοξεύθηκε σε δημοφιλία αλλά και συμμετοχή αθλητών.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνετε στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος παγκόσμια με συνεχείς παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις , πολλά μετάλλια και συμμετοχές αθλητών».

Θέαμα, χαλάρωση και η αισιοδοξία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032

- Υπάρχει περαιτέρω δυναμική ανάπτυξης της πάλης στην άμμο στη χώρα μας;

«Το άθλημα πλέον είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Εκτός από την Κατερίνη και το επίσημο Πρωτάθλημα κάθε χρόνο η ομοσπονδία της πάλης διοργανώνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αναπτυξιακούς αγώνες με σκοπό να το γνωρίσουν οι αθλητές όλων των ηλικιών αλλά και να προσελκύσει τον κόσμο από την παραλία να δούνε ένα άθλημα ευγενές, εύκολο και κατανοητό σε αυτούς άθλημα που διεξάγεται σε περιβάλλον που συνδυάζει το θέαμα αλλά και την χαλάρωση που προσφέρει η θάλασσα και η παραλία».

-Στο εξωτερικό σε ποια κατάσταση είναι το άθλημα;

«Η πάλη στην άμμο πλέον παγκοσμίως διαδεδομένη.

Η δημοφιλία του αθλήματος εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Έγιναν πολλές αλλαγές και διορθώσεις στο άθλημα με σκοπό να προσελκύσει περισσοτέρους αθλητές και κόσμο.

Το 2019 η Παγκόσμια Ομοσπονδία εκτός από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα καθιέρωσε και το Beach Wrestling World Series. Αυτό βοήθησε στην ανάπτυξη του αθλήματος και σε άλλες χώρες εκτός τις παραδοσιακές και με την προβολή που δόθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ( UWW ) πλέον βλέπεις πολλούς από τους αθλητές μετά τις υποχρεώσεις τους πάνω στην παλαίστρα να στρέφονται στην παραλία και στην πάλη στην άμμο.

Το 2023 η πάλη στην άμμο έφτασε μια ανάσα στην ένταξη στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δεν τα κατάφερε και ευελπιστούμε να είμαστε το 2032 στους Ολυμπιακούς».

«Μια καινούρια εμπειρία και κάτι διαφορετικό από την παλαίστρα»

- Ενδιαφέρον από τον κόσμο υπάρχει, αφού μιλάμε για ένα άθλημα που το βλέπουν κυρίως το καλοκαίρι

«Είναι ένα ανερχόμενο άθλημα το οποίο μπορεί να το κάνει ο καθένας και είναι εύκολο να διοργανώσεις αγώνες. Άμμο, θάλασσα θες και το σχοινί η λάστιχο που θα καθορίζει τον αγωνιστικό χώρο. Για τους αθλητές της πάλης είναι μια καινούργια εμπειρία και κάτι διαφορετικό από την παλαίστρα.

Για τον κόσμο ειδικά αυτόν που βρίσκετε στην παραλία και διασκεδάζει είναι κάτι διαφορετικό από τα αθλήματα που είναι συνηθισμένος και βλέπει στην τηλεόραση.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κόσμο που θα αφήσει την ξαπλώστρα του και θα έρθει να παρακολουθήσει δυο αθλητές να αγωνίζονται κάτω από τον ήλιο και την ζέστη αλλά με ευγενές σκοπό χωρίς χτυπήματα και εύκολους κανονισμούς ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και αυτοί».

- Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις και αν ναι υπάρχουν κάποιες για το μέλλον;

«Υπάρχει εμπειρία πλέον στην διοργάνωση μεγάλων αγώνων και να φιλοξενούμε αθλητές από όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα το 2014 διοργάνωσε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης στην άμμο στην παραλία Κατερίνης. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διοργάνωσε εκτός από τα Παγκόσμια πρωταθλήματα και το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

2018,2019,2021,2022 διοργανώσαμε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Εκτός από τους αγώνες η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος είναι μια διαφήμιση για το τόπο μας για την Ελλάδα την Πιερία . Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιπεριφέρεια Πιερίας τον Δήμο Κατερίνης αλλά και την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης που είναι πάντα στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια».

«Απόλυτα ικανοποιημένος από το πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα»

-Είσαι ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή του πρόσφατου πανελληνίου πρωταθλήματος στην παραλία Κατερίνης;

«Απόλυτα. Είχαμε συμμετοχή 450 αθλητών από όλη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Οι αθλητές εκτός από τη Πανελλήνιο μετάλλιο ήρθαν να πάρουν εκτός από τα μόρια για τις Ανώτατες σχολές, και την πρόκριση τους για το Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων - Εφήβων που θα γίνει τον Ιούλιο στη Ρουμανία και τον Σεπτέμβριο στην Κατερίνη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στις πέντε φάσεις του World Series που φέτος είναι στο Μεξικό , Γαλλία , Ρουμανία , Ελλάδα ( Κατερίνη ) και η τελική φάση στην Τουρκία».


«Μαθαίνουμε στα παιδιά πειθαρχία και σεβασμό»

- Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύμπιοι Κατερίνης;

«Ο Σύλλογος μας δημιουργήθηκε το 2013 στην Κατερίνη. Σκοπός μας ήταν την ανάπτυξη του αθλήματος στο οποίο ο Βασίλης Μπατάλας και εγώ υπηρετήσαμε και ως αθλητές και πρωταθλητές από το 1988.

Θέλαμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και την αγάπη μας για την πάλη στα νέα παιδιά, να φέρουμε στον Αθλητισμό όσο περισσότερα παιδιά και να κάνουμε ενεργούς και υγιείς πολίτες και κατά δεύτερο πρωταθλητές. Άλλωστε ο Πρωταθλητισμός προκύπτει γιατί στην αρχή όλοι ξεκινάνε με σκοπό να αθληθούν.

Πολλά τα μετάλλια και τα κύπελλα από τότε σε πανελλήνια πρωταθλήματα , Βαλκανικά , Μεσογειακά και Πανευρωπαϊκά σε αγόρια και κορίτσια με αποκορύφωμα την 3η θέση του Ραφαήλ Γκίρνη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων το 2021 και την 3η θέση ο Χρυσίδη Αχιλλέα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 2023 στην Ολυμπιακή Πάλη.

Στην πάλη στην άμμο έχουμε και εκεί παγκόσμιους πρωταθλητές. Σήμερα γυμνάζονται κοντά στους 100 αθλητές από 3,5 ετών μέχρι ενήλικους.

Δεν μαθαίνουμε στα μικρά παιδιά πώς να γίνουν πρωταθλητές, αλλά πώς θα συμπεριφέρονται, πώς θα πειθαρχούν, πώς θα σέβονται. Για μας ο σύλλογος μας το γυμναστήριο μας είναι η έξοδος μας η ψυχοθεραπεία μας το χόμπι μας. Περνάμε πολλές ώρες με τα παιδιά και αυτό μας δίνει δύναμη και κίνητρο να προσπαθούμε για καλύτερο σε κάθε προπόνηση».

-Και κάτι τελευταίο. Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την πάλη και την πάλη στην άμμο;

«Η πάλη είναι ένα από τα ποιο ευγενές αθλήματα. Ένα μαχητικό άθλημα για αγόρια και κορίτσια που σέβεται τον αντίπαλο με σκοπό να τον υποτάξει και όχι να του εποφέρει χτυπήματα η άλλου είδους τεχνικές που μπορούν να βλάψουν.

Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό του,ς να πειθαρχούν, να σέβονται και να μοχθούν και να παλεύουν για το αποτέλεσμα.

Είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα. Ο Πλάτων άλλωστε αναφέρει την πάλη ως το τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.