Μία εκτίμηση η οποία σοκάρει στο άκουσμα της έκανε ο Ονούρ Μπασέρ, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Πέπλο ανησυχίας πέφτει πάνω από την Τουρκία ελέω κορωνοϊού. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε έκθεσή του αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ονούρ Μπασέρ, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle εκτίμησε ότι τουλάχιστον 32 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, που σημαίνει 150-600 χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν.
Ο καθηγής εκτίμησε, δε, ότι 1.6 εκατομμύρια άτομα θα «χρειαστούν νοσηλεία ενώ τουλάχιστον 640.000 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, την ώρα που η Τουρκία διαθέτει μόνο 40.000».
Και όσο δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για τους έχοντες άμεσα ανάγκη, το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξηθεί κατά 90%, όπως θεωρεί. Ο καθηγητής, που ειδικεύεται σε συστήματα υγείας, υπολογίζει ότι περίπου 320.000 ασθενείς θα χρειαστούν αναπνευστήρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από τον κορωνοϊό. Ο Ονούρ Μπασέρ υποστήριξε επίσης ότι η καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην Κίνα λήψης μέτρων από το ξέσπασμα της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα κρούσματα.
«Αν η Κίνα είχε εφαρμόσει τα μέτρα όταν έμαθε για τον ιό, θα είχε κατά 95% λιγότερα κρούσματα. Αν τα εφάρμοζε έστω μία εβδομάδα αργότερα, το ποσοστό θα ήταν 65%. Αντιμετωπίζουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω της καθυστέρησης δύο εβδομάδων στην Κίνα», εκτιμά ο καθηγητής.
Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας στην Τουρκία φτάνουν τους 37, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.500.