Πολύ κοντά στην έγκριση της χορήγησης της τέταρτης δόσης στους ηλικιωμένους στη χώρα μας, βρίσκεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση να “κλειδώσει” στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης (5/4).
Σε σχολαστική ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων για την ωφέλεια της χορήγησης της τέταρτης δόσης (ή δεύτερης ενισχυτικής) στη χώρα μας, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα, επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Κάποιοι μάλιστα, έχουν επιφορτιστεί με το έργο της συγκέντρωσης και παρουσίασης όλων των μελετών -από το Ισραήλ και άλλες χώρες- στους συναδέλφους τους, με σκοπό να διευκολύνουν την απόφαση της Επιτροπής.
Έτσι, δεν αποκλείεται ακόμη και αυτή την Τρίτη -όπως αναφέρουν πηγές του iatropedia.gr– οι επιστήμονες να ζητήσουν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των ηλικιωμένων, από μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
Η χορήγηση της τέταρτης δόσης -ή δεύτερης ενισχυτικής- θα έχει τη μορφή της “σύστασης” ή της “ισχυρής σύστασης”, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως δεν θα είναι υποχρεωτική. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν, μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης (πρώτης ενισχυτικής).
Τέταρτη δόση: Σε ποιους ηλικιωμένους θα χορηγηθεί
Υπό εξέταση βρίσκεται το θέμα, της ηλικιακής ομάδας των δικαιούχων. Αν δηλαδή, η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους άνω των 60 ή των 65 ετών, ή για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από εκτίμηση των επιστημονικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Ωστόσο, η επικρατέστερη ηλικιακή ομάδα για την τέταρτη δόση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να είναι τα άτομα άνω των 60 ετών. Ενώ από αυτή την ηλικία και κάτω, δεύτερη ενισχυτική δόση (τέταρτη) θα μπορούν λάβουν μόνο όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα, ανοσοανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή κλπ.
Οι επιστήμονες πάντως εξακολουθούν να υποστηρίζουν, πως η πλειοψηφία των πολιτών είναι καλυμμένη με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Ακάλυπτοι σταδιακά και με το πέρασμα των μηνών, μπορεί να μείνουν οι ηλικιωμένοι, η οποίοι έχουν την τάση να χάνουν ευκολότερα τους τίτλους των αντισωμάτων που απέκτησαν με τον προηγούμενο εμβολιασμό.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν εάν έχουμε νέο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο, να εγκριθεί η δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη) δόση για το σύνολο του πληθυσμού. Να μπορεί δηλαδή ο κάθε πολίτης να κάνει προαιρετικά το εμβόλιο σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται.
Τι έχουν δείξει οι μελέτες για την τέταρτη δόση
Στις 29 Μαρτίου ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια χορήγησης της τέταρτης δόσης των εμβολίων mRNA της Pfizer ή Moderna 4 μήνες μετά την λήψη της τρίτης ενισχυτικής δόσης, για όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν ακολουθήθηκε με ισχυρή σύσταση προς τους δικαιούχους να σπεύσουν να κάνουν την τέταρτη (2η ενισχυτική) δόση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, πάντως, αποδείχθηκε πως η τέταρτη δόση:
Διευρύνει την αντισωματική απάντηση: Παράγονται, δηλαδή, αντισώματα που εξουδετερώνουν και νέες παραλλαγές.
Ανεβάζει τον τίτλο αντισωμάτων στο αίμα και τους ιστούς (π.χ. στο βλεννογόνο της μύτης), αλλά με μικρή διάρκεια που υπολογίζεται γύρω στους 3 με 4 μήνες.
Επεκτείνει τα κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία) που προστατεύει από τη βαριά λοίμωξη Covid-19.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελέτησε ο FDA, αλλά και οι έλληνες επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για να λάβουν απόφαση, όσοι έκαναν την τέταρτη δόση αποδείχθηκε πως ανέκτησαν την ανοσολογική προστασία τους, στο επίπεδο που είχαν λίγο μετά την τρίτη δόση και πιθανώς με ένα μικρό επιπλέον όφελος.
Η τέταρτη δόση αποδείχθηκε πως αυξάνει σημαντικά την άμεση προστασία, 20 μέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.
Συγκεκριμένα επιτυγχάνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ, “κυρίως μία αποκατάσταση της ανοσίας παρά μία επέκταση-περαιτέρω ωρίμανσής της”.
Δηλαδή, στους 4 έως 6 μήνες μετά τη λήψη της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι εξασθενεί η ανοσία και η τέταρτη δόση αποκαθιστά αυτή την εξασθένιση.
Το όφελος είναι πιο ξεκάθαρο για άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ για τους πιο νέους η εξασθένιση της ανοσίας φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που στις ΗΠΑ η αδειοδότηση της τέταρτης δόσης “στόχευσε” τους άνω των 50 ετών.