Κορωνοϊός – Εμβόλια: Σε πόσους μήνες μειώνονται τα αντισώματα

Metrosport Team29 Ιουλίου 2021

Μικρό φαίνεται πως είναι το χρονικό διάστημα που διατηρούμε στο σώμα μας τα αρχικά επίπεδα των αντισωμάτων μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με αποτελέσματα νέας μικρής έρευνας από το University College του Λονδίνου δημοσιευμένη στο Lancelot, τα συνολικά επίπεδα των αντισωμάτων φαίνεται πως αρχίζουν να φθίνουν ήδη από τις έξι εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ μπορούν να μειωθούν εώς και πάνω από 50% σε διάστημα 10 εβδομάδων.

Η έρευνα με τίτλο Virus Watch χρησιμοποίησε στοιχεία περισσότερων από 600 ανθρώπων όλων των ηλικιών, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Ο αριθμός των αντισωμάτων ήταν υψηλότερος για όσους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer σε σύγκριση με το εμβόλιο της Astrazeneca, ενώ ο αριθμός τους ήταν και συγκριτικά υψηλότερος σε σχέση με όσους νόσησαν από κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα και μιλώντας με αριθμούς, σε όσους έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, παρατηρήθηκε μείωση των αντισωμάτων από περίπου 7506 U/ mL μέσα σε 21-41 ημέρες και σε 3320 U/ mL στις 70 ή και περισσότερες ημέρες. Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η μείωση ήταν σαφώς μεγαλύτερη, με τα επίπεδα των αντισωμάτων να μειώνονται από τα 1201 U/mL μέσα στις πρώτες 20 ημέρες σε 190 U/mL (67–644) στις 70 ή και περισσότερες ημέρες.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι και η τρέχουσα έρευνα αποδεικνύει ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της φθίνουσας πορείας των αντισωμάτων δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς: «Τα επίπεδα των αντισωμάτων έπειτα από τη χορήγηση και των δύο δόσεων είτε του εμβολίου της Astra Zeneca είτε της Pfizer ήταν αρχικά πολύ υψηλά, γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματική τους προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από COVID-19. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια δύο έως τριών μηνών αργότερα. 

Εάν συνεχίσει αυτή η φθίνουσα πορεία τους, ανησυχούμε ότι η προστασία των εμβολίων μπορεί επίσης να αρχίσει να εξασθενεί ιδιαίτερα έναντι των νέων παραλλαγών. Όμως, είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουμε πόσο σύντομα θα μπορούσε να συμβεί αυτό» σημειώνει η δρ. Maddie Shrotri. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε μια ενισχυτική δόση; 

Ο καθηγητής Rob Aldridge εξηγεί: «Σύμφωνα με τα δεδομένα, ως προτεραιότητα θα πρέπει να θέσουμε όσους εμβολιάστηκαν νωρίτερα και ειδικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, που πιθανότατα αυτή τη στιγμή έχουν πολύ χαμηλό αριθμό αντισωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) που αφορούν στην προτεραιότητα των ενηλικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω και όλους τους τρόφιμους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων».

Όσον αφορά τους περιορισμούς της έρευνας, οι ερευνητές αναφέρουν το μικρό δείγμα χωρίς να εξετάσουν το ρυθμό της πτώσης για το κάθε άτομο, αλλά και το γεγονός ότι τα άτομα θα παρουσιάσουν διαφορετικά επίπεδα ανοσίας ανάλογα με την ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού των αντισωμάτων τους, καθώς και τις αποκρίσεις των Τ-κυττάρων τους. Τέλος, οι έρευνες φυσικά δε θα σταματήσουν όσο ο ιός ακόμα βρίσκεται ανάμεσά μας και συστήνουν προσοχή τους επόμενους μήνες ειδικότερα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.