Για σταθερά συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του συστήματος Υγείας έκαναν λόγο κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δεν έκρυψαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».
«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός. H πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και τέσσερις εμβολιασμένοι, συμπλήρωσε.
Με τη σειρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ μίλησε για μεγάλη αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και για διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη. «Οι εισαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» σημείωσε.
Μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει και νεότερες ηλικίες.
Αναφερόμενη
στα στοιχεία της πανδημίας, η κυρία
Παπαευαγγέλου εξήγησε πώς ένα στα τρία
κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18
ετών και υπογράμμισε ότι παρατηρείται
αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ. «Η πανδημία
εμφανίζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία
των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και
20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην
επικράτεια» είπε και τόνισε: «Επικρατεί
η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η
μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη
είναι η διασπορά στους εργασιακούς
χώρους».
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανησυχητική εικόνα που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού. Εντούτοις, καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.
Παράλληλα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα.
Αναφερόμενη
στα δύο τμήματα στις Συκιές Θεσσαλονίκης
που έκλεισαν, αφότου διαγνώστηκε θετικό
στον κορωνοϊό άνω του 50% των μαθητών,
επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή
έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό
φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια
από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια».
«Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Συνολικά, το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σαφής διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού» είπε επιπλέον η καθηγήτρια.