Κόουλ Πάλμερ: Πόσα... κιλά μπάλα ξέρει αυτός ο παικταράς;

Δημήτρης Μπασμπαρέλας01 Οκτωβρίου 2024

Είναι ορισμένες φορές να αναρωτιέσαι. Πώς γίνεται έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή να τον αφήσεις να φύγει; Γιατί ο Κόουλ Πάλμερ αποδεικνύει κάθε φορά ότι ξέρει… πολλά κιλά μπάλα.

Κι είναι μόλις 22 ετών. Πώς γίνεται, όμως, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή να τον αφήσει να φύγει από τη Μάντσεστερ Σίτι;

Κι όμως. Για τον Πάλμερ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη του Μάντσεστερ, η Τσέλσι αποδεικνύεται πώς ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Είναι πλέον η δεύτερη του χρονιά στους «μπλε» του Λονδίνου, ενώ είναι και… στέλεχος της εθνικής Αγγλίας. Είχε προηγηθεί η τριετής παρουσία του στους «πολίτες», αλλά με πολύ περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

  • Όσοι είδαν τις πρόσφατες αναμετρήσεις του καλοκαιριού για το Euro, μάλλον θα τον… θυμούνται. Μάλιστα, η χρησιμοποίηση του από τον Σάουθγκεϊτ δεν ήταν η αναμενόμενη. Θα μπορούσε να του είχε δώσει πολύ περισσότερο χρόνο. Όπως και να έχει, ο «ψυχρός», όπως είναι το παρατσούκλι του, Πάλμερ, είναι σημείο αναφοράς για την Premier League, κι όχι μόνο. 
  • Κι αν θεωρείτε υπερβολική την εισαγωγή ή τον τίτλο, πάμε να δούμε τους αριθμούς και τα κατορθώματα του 22χρονου Άγγλου.

Έγραψε ιστορία

Πλέον, από το περασμένο Σάββατο, το όνομά του θα μνημονεύεται στα σίγουρα. Βλέπετε, ουδείς άλλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier League δεν είχε βάλει μέχρι τώρα τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Πάλμερ είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει. Δύο φορές με το αριστερό εν κινήσει και άλλα δύο από στημένες φάσεις, ένα με πέναλτι και ένα με φάουλ. Έτσι, έγραψε ιστορία στο 4-2 επί της Μπράιτον (όλα τα γκολ μπήκαν στο πρώτο 45λεπτο).

Από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ, το 2006/07, μόνο ο Ζερμέν Ντεφό έχει σκοράρει τέσσερις φορές, σε έναν αγώνα, σε μικρότερη χρονική περίοδο από τον Πάλμερ, με χρόνο 17 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα σε μια νίκη με 9-1 επί της Γουίγκαν τον Νοέμβριο του 2009.

Οι Πάλμερ και Ντεφό είναι μεταξύ των τεσσάρων παικτών, που έχουν πετύχει τέσσερα ή περισσότερα γκολ, σε ένα ημίχρονο στη διοργάνωση, με τον Σέρχιο Αγουέρο να το κάνει σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο άλλος ήταν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Κανείς απ’ αυτούς, όμως, δεν έβαλε 4 γκολ στο πρώτο 45λεπτο!


Τα περισσότερα από τον καθένα

Υπάρχει, ωστόσο και συνέχεια. Αυτή τη στιγμή, έφτασε τα 6 γκολ στο Πρωτάθλημα, σε ισάριθμα ματς, ενώ ταυτόχρονα έχει μοιράσει και 4 ασίστ. Σκόραρε παράλληλα τόσο στο διπλό με τη Γουέστ Χαμ (3-0), όσο και στην ευρεία εκτός έδρας νίκη επί της Γουλβς (6-2). Είναι στον πίνακα των σκόρερ πίσω μόνο από τον Χάαλαντ (10 γκολ).

Από την έναρξη, μάλιστα, της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τον Opta έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ στην Premier League. Έβαλε 28 γκολ και μοίρασε 15 ασίστ! Πέρσι, σε 33 ματς Πρωταθλήματος έβαλε 22. Συν τοις άλλοις, αυτή τη στιγμή η 4η της βαθμολογίας Τσέλσι με 13 βαθμούς, δύο πίσω από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 15 γκολ σε έξι αναμετρήσεις.


Στο κλειστό club

Μόλις τρεις ποδοσφαιριστές της Τσέλσι στο παρελθόν είχαν βάλει μαζεμένα γκολ. Για παράδειγμα, τρία χατ-τρικ με τη φανέλα των Λονδρέων είχαν κάνει μόνο οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ και Φρανκ Λάμπαρντ. Ο Πάλμερ είναι μέλος αυτού του κλειστού club και με… κάτι παραπάνω. Και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα παρουσίας του στην Τσέλσι.

«Αν συνεχίσει έτσι, θα γίνει ένας θρύλος της Premier League», σχολίασε ο πρώην ποδοσφαιριστής, Τέο Γουόλκοτ. Μάλιστα, ο τελευταίος τον παρομοίασε με τον Ντένις Μπέργκαμπ και τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. «Έχει κάτι από τη φινέτσα τους», σχολίασε σχετικά.

Ο Μπέργκαμπ, ο οποίος έχει μπει στο Hall of Fame της Premier League (τρεις φορές πρωταθλητής), έκανε το ντεμπούτο του στην Άρσεναλ το 1995, επτά χρόνια πριν γεννηθεί ο Πάλμερ. «Ο Μπέργκαμπ είναι ένας θρύλος της Premier League, αλλά δεν τον παρακολούθησα πραγματικά. Είναι κορυφαίος παίκτης, αλλά ευχαριστώ τον Τέο», ήταν τα λόγια του Πάλμερ, όταν άκουσε την κριτική…

«Είναι ένας ξεχωριστός παίκτης, ένας απλός, ένας ταπεινός τύπος. Δεν χρειάζεται να πει στους ανθρώπους πόσο καλός είναι, γιατί μπορείτε να το δείτε καθαρά», είπε ο Έντσο Μαρέσκα, προπονητής της Τσέλσι για τον Κόουλ Πάλμερ και πρόσθεσε.

«Όταν πετυχαίνεις τέσσερα γκολ είναι μια εξαιρετική απόδοση. Είπα στον Κόουλ ότι έβαλε τέσσερα, αλλά θα μπορούσε να είχε σκοράρει κι άλλα δύο ή τρία, οπότε είναι καλό, που συνεχίζει να είναι πεινασμένος, φιλόδοξος», ήταν τα λόγια του Μαρέσκα. Άλλωστε, για όσους είδαν το ματς, ο Πάλμερ είχε και δοκάρι, αλλά και ένα τουλάχιστον ακόμη τετ α τετ.

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι π Ιταλός τεχνικός της Τσέλσι γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητες του ποδοσφαιριστή του, από τη θητεία του ως βοηθός του Γκουαρδιόλα στη Σίτι, άρα μπορεί να πάρει από τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό ό,τι του ζητήσει.


Δεν χάνει πέναλτι

Πάμε και στο άλλο ρεκόρ, τώρα, που επίσης είναι σε θέση να καταρρίψει. Ο Πάλμερ έχει σκοράρει τα πρώτα του 10 πέναλτι στην Premier League, με τον Άγγλο διεθνή πλέον να είναι πίσω μόνο από τον Γιάγια Τουρέ στην κατάταξη των παικτών, που έχουν σκοράρει τα περισσότερα πέναλτι, διατηρώντας το 100% ευστοχίας από την άσπρη βούλα!

Εκτόξευση αξίας

Ο Πάλμερ από τη στιγμή, που αποκτήθηκε από την Τσέλσι και μετακόμισε από το Μάντσεστερ, στο Λονδίνο, έχει 31 γκολ και 19 ασίστ σε 52 συμμετοχές, σε όλες τις συλλογικές διοργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι αποκτήθηκε έναντι 40 εκατομμυρίων, με το ποσό να φτάνει τα 47 εκατομμύρια μαζί με τα μπόνους. Όσο για την αξία του;

Ο ταλαντούχος μέσος τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε χρηματιστηριακή αξία 18 εκ. ευρώ. Από τον Μάιο, όμως, του 2024, η αξία του έχει πλέον ανέλθει στα 80 εκ. ευρώ, πάντα βάση Transfermarkt. Λογικό, ήταν λοιπόν, μετά το ματς με την Μπράιτον και τα 4 γκολ στο πρώτο 45λεπτο να πάρει την μπάλα... σπίτι του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.