Κωδικός 6: Η αλλαγή που φέρνουν τα 3 νέα μέτρα που ανακοινώνονται την Παρασκευή

Metrosport Team02 Μαρτίου 2021

Όπως διαβάσατε νωρίτερα μέσα από το Metrosport.gr, στροφή στην πολιτική της για τα lockdown είναι πιθανό να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς διαπιστώνεται ξεκάθαρα πια ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τα κλειστά μαγαζιά δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο αριθμός κρουσμάτων διατηρήθηκε τη Δευτέρα σε πολύ υψηλό επίπεδο -1.176 – και μάλιστα με τεστ ακόμη λιγότερα σε σχέση και με την Κυριακή. Το νούμερο αυτό πιθανόν προμηνύει έναν… ιλιγγιώδη αριθμό νέων μολύνσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς από Τρίτη έως και Σάββατο ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων είναι πάνω από 40.000-45.000.

Η διαρκής επιμήκυνση της αλυσίδας μετάδοσης ευνοείται από την ανυπακοή στα μέτρα σε πολλές περιπτώσεις. «Yπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης. Κάτι που φυσικά δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα και προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν έχει αξία η παύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τόσους κλάδους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη δημοτική κοινότητα Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ένας ανοιχτός γάμος, που συγκέντρωσε περίπου 200 άτομα, χωρίς μάσκες και αποστάσεις και οι συγκεντρώσεις σε καφενεία για τηλεθέαση ποδοσφαιρικών αγώνων, έχουν «εκτινάξει» το ιικό φορτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα στη δημοτική κοινότητα ξεπερνούν τα 150 (!), και ίσως τις επόμενες ημέρες αυτός ο αριθμός να μοιάζει… μικρός.

Οι ειδικοί, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η κόπωση των πολιτών είναι μεγάλη, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται πλέον και αρκετοί θεωρούν ότι το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα ωφελήσει οδηγώντας σε «σπάσιμο» του συνωστισμού σε πάρκα, παραλίες και σπίτια. Επίσης άκρως αμφιλεγόμενη είναι πια η αξία του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται χειρότερος συνωστισμός εξαιτίας της περιορισμένης ώρας που έχουν στη διάθεση τους οι πολίτες για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και άθληση.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown έως τις 16 Μαρτίου, από εκεί και πέρα όμως το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες δυνατότητες είναι να αρθούν πολλοί περιορισμοί (που έτσι και αλλιώς σε ένα μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται…) και να εφαρμοστούν κάποια «έξυπνα μέτρα», στην αναζήτηση των οποίων βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα μέλη της κυβέρνησης και επιστήμονες.

Καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες διαγράφεται αύξηση του κινδύνου μετακινήσεων με τη βοήθεια και του καλού καιρού (αλλά και της Τσικνοπέμπτης και του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας), το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ένα νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο και θα ανακοινωθεί, άμεσα, προκειμένου να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση. Για το διάστημα έως τις 16 Μαρτίου εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα καραντίνας, όπως η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον αριθμό «6» για σωματική άσκηση. Μετά από αυτή την ημερομηνία – ορόσημο η λογική αλλάζει, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, καθώς και άνοιγμα των καταστημάτων αποκλειστικά με ραντεβού (click in shop).

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης, εννοώντας ότι στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι από παγκάκι σε τραπέζι καφετέριας και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και η επιχειρηματικότητα.

Στην ανάγκη ανεύρεσης «έξυπνων λύσεων», προκειμένου να επανεκκινήσει σε ένα βαθμό η οικονομία, αναφέρθηκε προσωπικά και ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το κυβερνητικό επιτελείο και η επιστημονική ομάδα βρίσκονται στη φάση υλοποίησης σχεδίων επί χάρτου.

«Έχει οριστεί μια ομάδα από εμάς που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το συζητάει και ψάχνει να βρει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει σε συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δε θα ήθελα να προκαταβάλω το έργο των συναδέλφων», ανέφερε για το λόγου το αληθές το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας.

Ο λόγος βέβαια για τον οποίο διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ – «είμαστε στην τελική ευθεία είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» – είναι ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο προχωράει πλέον η διαδικασία των εμβολιασμών. Τη Δευτέρα σημειώθηκε ρεκόρ με 35.368 εμβολιασμούς και ανακοινώθηκε ότι έως το βράδυ της 1ης Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 921.189 εμβολιασμοί, εκ των οποίων, 594.053 αποτελούν εμβολιασμούς με την πρώτη δόση του εμβολίου και 327.136 και με τη δεύτερη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.