Η αποχώρηση του Χρήστου Τζόλη για τη Νόριτς ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να βγει στην αγορά προς αναζήτηση του αντικαταστάτη του. Στη λίστα του Δικεφάλου βρίσκεται το όνομα του Βίκτορ Κλάεσον.
Ο Σουηδός μπορεί να αγωνισθεί στο αριστερό και στο δεξί άκρο της επίθεσης αλλά και ως επιθετικός και επιτελικός χαφ. Διακρίνεται για το πάθος που μπαίνει στις φάσεις, τις πάσες κλειδιά και τα δυνατά τελειώματα. Του αρέσει να συγκλίνει προς τα μέσα και προτιμά τις κοντινές πάσες. Τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει αρκετά και το αμυντικό κομμάτι.
«Νομίζω ότι το επιθετικό μου παιχνίδι ήταν πάντα το πιο δυνατό κομμάτι μου αλλά τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι ότι οι αμυντικές μου ικανότητες έχουν βελτιωθεί πολύ. Αισθάνομαι σίγουρος όταν θα παίξω ως επιθετικός, στις πτέρυγες ή ως μεσοεπιθετικός».
O ρόλος του στην Κράσνονταρ
Στο σύστημα του ρωσικού συλλόγου έχει το ρόλο του εξτρέμ που συγκλίνει. Αγωνίζεται τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά. Κινείται κοντά στη γραμμή του πλαγίου και συχνά συγκλίνει προς το χώρο του κέντρου είτε για να δημιουργήσει χώρο για τους συμπαίκτες του είτε για να μπει στην περιοχή και να απειλήσει. Μοιάζει με πασαδόρο που ψάχνει κενούς χώρους και αρέσκεται στο ένας εναντίον ενός, να βάζει γκολ και να βγάζει ασίστ. «Μια καλή πάσα, είναι καλύτερη από ένα κακό γκολ» όπως έχει παραδεχθεί.
Τα πρώτα βήματα
Γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1992 στο Βάρναμο της Σουηδίας. Έδειξε το ταλέντο του από πολύ μικρή ηλικία και ο πατέρας του αποφάσισε να τον στείλει στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας. Σιγά σιγά προχώρησε στην ομάδα νέων και λόγω των εξαιρετικών του εμφανίσεων, η πόρτα της πρώτης άνοιξε.
Έμεινε εκεί για περίπου τρία χρόνια και στη συνέχεια, συμφώνησε με την Έλφσμποργκ. Οι Σουηδοί τον βοήθησαν να βελτιώσει τις ικανότητες του και να εκτοξεύσει τη μετοχή του. Έμεινε πέντε χρόνια στην ομάδα και κατέγραψε 177 συμμετοχές και 45 γκολ και 37 ασίστ.
Η Κράσνονταρ τον δελέασε
Τον Ιανουάριο του 2017 υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την Κράσνονταρ. Η υπογραφή αυτή πέρασε από 40 κύματα αλλά οι άνθρωποι του ρωσικού συλλόγου δεν τα παράτησαν καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι είναι ο παίκτης που χρειάζονται. Ο Κλάεσον και η σύντροφος του δεν έβλεπαν θετικά τη μετακόμιση στη Ρωσία και παρότι οι δύο ομάδες τα είχαν βρει, η απροθυμία τους δημιουργούσε πρόβλημα.
Πώς πείσθηκε; Η Κράσνονταρ κάλεσε τον Σουηδό να μεταβεί στη Ρωσία πριν πάρει την τελική του απόφαση για να δει τις εγκαταστάσεις, το προπονητικό κέντρο και το γήπεδο. Τα δυο πρώτα δεν τον εντυπωσίασαν και πολύ αλλά όταν η θύρα του γηπέδου άνοιξε και πάτησε το πόδι του στο χορτάρι, όλα άλλαξαν. Οι Ρώσοι είχαν φροντίσει να ακουστεί από τα μεγάφωνα «Σκοράρει ο Βίκτορ Κλάεσον» και η φωτογραφία του να παίξει στις τέσσερις γιγαντοοθόνες. Αυτό ήταν, η απόφαση είχε παρθεί.
Εντάχθηκε στο δυναμικό των Ρώσων, οι οποίοι έβγαλαν δύο εκατομμύρια από την τσέπη τους. Δεν το μετάνιωσαν ποτέ καθώς ο Σουηδός έδειξε τις ικανότητες του στο χορτάρι και βοηθούσε την ομάδα τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σημείωσε 40 τέρματα και δημιούργησε άλλα 29 σε 130 συμμετοχές. «Προσαρμόστηκα πολύ καλά στο Κρασνοντάρ και η καριέρα μου εκτοξεύτηκε από την ημέρα που ήρθα στην ομάδα. Είμαι ευγνώμων για το διάστημα που έχω περάσει εδώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που παίζω για την Κρασνοντάρ».
Χιαστοί και πρόβλεψη για 14 μήνες στα πιτς
Το όνομα του δεν γράφτηκε σχεδόν ποτέ στο ιατρικό δελτίο μέχρι που μια άτυχη στιγμή στο παιχνίδι της Σουηδίας με την Ισπανία, τον έβαλε εκεί για 282 ημέρες! Μια σύγκρουση με τον Ζόρντι Άλμπα στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης ήταν αρκετή για να φύγει από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με πατερίτσες. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν καθόλου καλά, αφού έκαναν λόγο για ρήξη χιαστών.
«Ένιωθα ότι κάτι είχε σπάσει. Σκέφτηκα ότι ήταν σοβαρό και η μαγνητική τομογραφία, το επιβεβαίωσε. Όταν εξετάστηκε το γόνατο, αποδείχθηκε ότι ο μηνίσκος και ο χόνδρος ήταν κατεστραμμένοι. Αποφασίσαμε να κάνουμε μεταμόσχευση χόνδρου. Αυτό σήμαινε ότι θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνος για να αναρρώσω, αλλά το γόνατό μου θα ήταν και πάλι σε καλή κατάσταση».
Μετά την επέμβαση, το ιατρικό επιτελείο της ομάδας του έδωσε ένα πλάνο αποθεραπείας και ενδυνάμωσης για να μπορέσει να επιστρέψει. Υπολόγιζαν ότι θα χρειαζόταν με 10 με 12 μήνες αλλά εκείνος πείσμωσε και τους είπε ότι θα γυρνούσε νωρίτερα και θα συμμετείχε, μάλιστα, και στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν.
Δεν άργησε να συνηθίσει τις πατερίτσες και έκανε και αστεία με αυτές. «Τις πρώτες μέρες του 2020, ένιωθα σαν να μαθαίνω να περπατάω ξανά. Γρήγορα, μπροστά. Είναι διασκεδαστικό. Στην αρχή σου φαίνεται δύσκολο να πηδάς με τις πατερίτσες αλλά στο τέλος αντιμετωπίζεις την αποκατάσταση ως πρόκληση! Μερικές φορές έκλαψα, αλλά τον περισσότερο διάστημα είχα θετική σκέψη. Αν είσαι ψυχικά δυνατός, θα ανακάμψεις πολύ πιο γρήγορα».
Επέστρεψε τον Μάρτιο
Δεν πτοήθηκε, ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών, έκανε διπλές προπονήσεις στην Ισπανία (εκεί έκανε την αποθεραπεία) και εν τέλει μπήκε στις προπονήσεις της ομάδας τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις.
Ήταν έτοιμος να τα δώσει και πάλι όλα και να αποδείξει ότι ο τραυματισμός ήταν απλά μια κακή παρένθεση αλλά κάπου εκεί ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα όλων μας. Η νέα συνθήκη έβαλε φρένο στις αθλητικές διοργανώσεις και στις κοινωνικές επαφές. Δεν παραπονέθηκε, αφού τον βόλεψε. Μπόρεσε να προπονηθεί και να ετοιμαστεί καλύτερα.
Η επιστροφή του ήταν μαγική. Η Κράσνονταρ αντιμετώπιζε την Άρσεναλ Τούλα και προηγούνταν ήδη με 2-0. Ο Κλάεσον είχε σηκωθεί για προθέρμανση και στο 75ο λεπτό του παιχνιδιού, το γήπεδο φώναξε ρυθμικά το όνομα του και ο τέταρτος διαιτητής σήκωσε το πινακάκι με τον αριθμό της φανέλας του πάνω. Ήταν γεγονός, είχε πατήσει ξανά χορτάρι.
Είναι διεθνής
Αγωνίστηκε σε όλες τις μικρές ομάδες μέχρι να έρθει η κλήση του για την Εθνική Σουηδίας. Ο Έρικ Χαμρέν εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες του και έκρινε ότι θα ταιριάξει γάντι στο σύνολο του. Έτσι, μόλις 16 ημέρες μετά την συμπλήρωση του 20ου έτους φόρεσε τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Η κορυφαία του στιγμή ήταν η συμμετοχή στο Euro 2020, όπου κατέγραψε τέσσερις συμμετοχές και πέτυχε και το νικητήριο τέρμα κόντρα στην Πολωνία.
Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι:
1) Συγκρίνεται με τους Αλμπίν Εκντάλ και Έμιλ Φόρσμπεργκ.
2) Δεν θέλει η προσωπική του ζωή να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας και για αυτό επέλεξε να έχει το λογαριασμό του στο Instagram ιδιωτικό. «Θέλω να νιώθω ελευθερία στο instagram, να μπορώ να δημοσιεύω αυτό που θέλω. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να έχω πολλούς θαυμαστές. Είμαι ήδη ευχαριστημένος με τη δημοσιότητα που λαμβάνω από τη δουλειά μου».
3) Ο αδερφός του, Μαρτίν, έπαιζε και εκείνος ποδόσφαιρο αλλά δεν έφυγε ποτέ μακριά από την πατρίδα του. Έμεινε πιστός στη Βάρναμο.
4) Έχει εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
5) Αγαπημένο του φαγητό είναι τα τάκος. Είναι ένα μεξικάνικο φαγητό, το οποίο φτιάχνεται από τορτίγια διπλωμένη και μέσα μπορούν να μπουν διάφορα υλικά.
6) Όταν αποφασίσει να μπει στην κουζίνα, θα φτιάξει μακαρόνια με κεφτεδάκια.
7) Η αγαπημένη του ομάδα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
8) Το μεγαλύτερο του όνειρο ως ποδοσφαιριστής έγινε πραγματικότητα όταν έπαιξε στο Champions League με την Κράσνονταρ. Είχε βρεθεί στον ίδιο όμιλο με Τσέλσι, Ρεν και Σεβίλλη.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook