Κιουτσούκης: «Τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να προλάβουν το ανθρώπινο λάθος»

Metrosport Team03 Μαρτίου 2023

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Νίκος Κιουτσούκης, με τον Γραμματέα της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρο των σιδηροδρομικών υπαλλήλων να μιλάει αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και τους λόγους που δεν έχουν εφαρμοστεί τα συστήματα τεχνολογίας.

Αρχικά ανέφερε: «Υπάρχει ένα δάσος ευθυνών και θα πω ότι το μαχαίρι θα πρέπει να μπει βαθιά στο κόκαλο, γιατί το ανθρώπινο λάθος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα συστήματα ασφαλείας είναι αυτά που μπορούν να προλάβουν το ανθρώπινο λάθος και δεν μπορούν να φορτώνονται όλες οι ευθύνες σε αυτόν τον άνθρωπο αλλά και σε αυτούς που δεν έβαλαν σε λειτουργία τα συστήματα που αγοράστηκαν το 2000».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με την εναλλαγή των κυβερνήσεων, ο εκάστοτε υπουργός της κυβέρνησης προσπαθούσε να αποκομίσει τα όσα έκανε ο προηγούμενος, ενώ υπήρχαν μέχρι το 2010 διαφορετικές απόψεις για τον σιδηρόδρομο. Από το 2010, απομακρύνθηκαν 2.000 υπάλληλοι, υποτίθεται για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου. Το 2014 υπήρξε η σύμβαση για τα συστήματα αυτά και το 2016 ο τότε υπουργός άλλαξε κάποια σημεία. Εν συνεχεία η επιτροπή του Δημοσιονομικού Ελέγχου είπε ότι χρειάζονται επιπλέον αλλαγές στη σύμβαση. Η υπόσχεση πριν από τρεις με τέσσερις μήνες ήταν πως θα ξεκινήσει το σύστημα τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο».

Ενώ για την ανάληψη της ευθύνης: «Αναφορικά με τον ΟΣΕ, το ότι ο Καραμανλής επωμίστηκε τα λάθη των προηγούμενων υπουργών αλλά και τα λάθη της δικής της κυβέρνησης, όπως και η συγγνώμη του κυρίου Γεραπετρίτη, δείχνει την ανάληψη των ευθυνών σε μία πράξη ευθύνης αναγνωρίζοντας τα λάθη σε μία παραίτηση υπουργού έπειτα από 15 χρόνια. Από την πλευρά της Hellenic Train κανένας δεν εμφανίστηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα όσα έλαβαν χώρα στο δυστύχημα των Τεμπών».

«Τόσα χρόνια που κάναμε τις καταγγελίες κανένας δεν μας πήρε τηλέφωνο να μας πει τι προβλήματα έχουμε, αλλά έπρεπε να υπάρξουν τόσοι νεκροί για να χτυπάει το τηλέφωνο επί 48 ώρες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.