Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Ισαάκ Κεσίσογλου, καθηγητής χειρουργικής, διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής και της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και μίλησε για την έναρξη της διαδικασίας των απογευματινών χειρουργείων.
Αρχικά ο κ. Κεσίσογλου μίλησε για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο που έγινε: «Ήταν ένας άντρας 67 ετών με μια βουβωνοκήλη αμφοτερόπλευρη, χειρουργήθηκε την Τρίτη (12/3) το απόγευμα και την Τετάρτη (13/3) το πρωί πήγε στο σπίτι του».
Πώς έγινε η επιλογή του ίδιου για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο: «Όταν συζητήσαμε με τον διοικητή είπα ότι έχω έναν άρρωστο που θέλει να χειρουργηθεί. Η πληρωμή γίνεται σε συνεννόηση με το νοσοκομείο, δεν γίνεται με τον γιατρό».
Πώς του φάνηκε σαν διαδικασία: «Είναι νωρίς ακόμα, η διαδικασία είναι στο ξεκίνημα. Είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα παρόλο που αυτό στο εξωτερικό λειτουργεί χρόνια. Υπάρχει ενθουσιασμός και βούληση. Το θέμα είναι να τεθούν σωστές γραμμές και εμείς στο ΑΧΕΠΑ επειδή είμαστε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, οι κλινικές είναι όλες πανεπιστημιακές, αποφασίσαμε στον χειρουργικό τομέα να θέσουμε γραμμές και διαδικασίες να διεξάγονται τα χειρουργεία και τυπικά με ασφάλεια».
Για το αν θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία και αν συμφωνεί με την άποψη ότι πάμε σε «αμερικανικό μοντέλο» όπου όποιος έχει χρήματα χειρουργείται: «Σίγουρα θα βοηθήσει. Δεύτερον, αυτούς τους αρρώστους δεν τους αναγκάζουμε, θέλουν και έρχονται. Σίγουρα θα βοηθήσει να αποσυμφορηθούν οι λίστες, τώρα το πόσο θα το δείξει ο χρόνος. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, είναι στην πρώτη βδομάδα είμαστε, θα δούμε πώς θα περπατήσει».
Ποια σημεία θα κρίνουν πετυχημένη ή αποτυχημένη την κίνηση για τα απογευματινά χειρουργεία: «Στον αριθμό των χειρουργείων. Πόσοι ασθενείς θα θέλουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Μην ξεχνάτε, υπάρχει πάντα η χειρουργική με πληρωμή, στον ιδιωτικό τομέα. Άμα κάποιος θέλει να πληρώσει στο νοσοκομείο, το κάνει. Αλλιώς θα περιμένει τη σειρά του».
Αν τα απογευματινά χειρουργεία αποτελέσουν ένα επιπλέον έσοδο για τα δημόσια νοσοκομεία: «Ναι, σαφώς. Διότι θα αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων επομένως τώρα με το νέο καθεστώς όπου όλα χρεώνονται, τα νοσοκομεία πρέπει να πάρουν περισσότερα χρήματα».
Ποιες είναι οι γραμμές που βάζει το ΑΧΕΠΑ και αν θα χειρουργούν και ιδιώτες γιατροί: «Όχι, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για ιδιώτες γιατρούς. Το ΑΧΕΠΑ όπως και τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης εφημερεύουν κάθε 4 μέρες. Εμείς αποφασίσαμε ότι την ημέρα της γενικής εφημερίας και την επομένη της, δε θα μπαίνουν τέτοια χειρουργεία. Άρα στις 4 μέρες οι δύο θα διατηρούνται. Μην ξεχνάτε ότι το ΑΧΕΠΑ έχει δύο χειρουργικές κλινικές, νευροχειρουργική, ΩΡΛ, οφθαλμολογική, καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική. Όλοι αυτοί θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες αίθουσες. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από τις υποδομές του νοσοκομείου. Και όταν λέω υποδομές, εννοώ τους αναισθησιολόγους και το νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί για να μπει ένα χειρουργείο θα φτάνει μόνο ο χειρουργός».
Αν οι γιατροί θα πληρώνονται υπερωρίες ή θα αλλάξουν τα ωράρια: «Όχι, αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Ο ασθενής πληρώνει ένα ποσό το οποίο πάει στον χειρουργό, στον αναισθησιολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό πληρώνεται ανάλογα με τις ώρες που θα εργαστεί».
Αν οι υπερωρίες που θα κάνουν μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς: «Πρώτον, αυτός που εφημερεύει δε θα μετέχει σε αυτό το σύστημα. Από εκεί και πέρα, πόσα χειρουργεία θα μπουν το απόγευμα; Πόσες αίθουσες θα λειτουργούν; Δηλαδή αυτός ο χειρουργός μπορεί να μη χειρουργεί το πρωί γιατί με την υπάρχουσα ρύθμιση δεν μπορούμε να χειρουργούμε όλοι κάθε μέρα. Στο ΑΧΕΠΑ η κάθε χειρουργική κλινική έχει 4 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα που σημαίνει ότι όλοι οι χειρουργοί δεν χειρουργούνε. Επομένως το απόγευμα μπορεί να χειρουργήσει. Τώρα αν σε άλλα νοσοκομεία έχουν περισσότερα τραπέζια και όλοι χειρουργούν το πρωί, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα».
Αν έχει εικόνα για το πόσα περιστατικά μαζεύτηκαν τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού: «Συνολική εικόνα δεν έχω, μπορώ να σας μιλήσω για το ΑΧΕΠΑ και την κλινική μου. Στην αρχή του έτους κάναμε μια εκκαθάριση, είχαμε στη λίστα μας 2.000 περιστατικά και όταν τα εκκαθαρίσαμε, έμεινε ένα. Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει τρία χρόνια για να χειρουργηθεί. Σήμερα, ως διευθυντής κλινικής, προγραμμάτισα αρρώστους για αρχές Ιουνίου. Τώρα σε άλλα νοσοκομεία αν είχαν παραπάνω δεν το ξέρω αλλά δεν μπορεί κάποιος να έχει π.χ. χολολιθίαση και να περιμένει τρία χρόνια να εγχειριστεί. Θα ψάξει κάτι να βρει».
Αν τα επιπλέον έσοδα από τα απογευματινά χειρουργεία μπορούν να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ: «Ένα άλλο πράγμα το οποίο δεν συζητάει κανείς είναι ότι τα νοσοκομεία μας είναι εξοπλισμένα. Έχουμε έναν εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για να μην πω εκατομμυρίων, ο οποίος κάθεται και μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμος. Ο εξοπλισμός αυτός δεν φθείρεται, μπορεί να καθίσει χρόνια. Εκτός αν πάει κάποιος και τον καταστρέψει. Ότι δίνονται λεφτά, δίνονται. Στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνει ο άρρωστος; Ο άρρωστος όταν πάει στην κλινική θα πληρώσει τον χειρουργό του, τον αναισθησιολόγο του και την κλινική. Γιατί την πληρώνει την κλινική; Δεν πληρώνει εισφορές;».
Πόσα χρήματα από αυτά που δίνουν οι ασθενείς πάνε σε γιατρούς και το προσωπικό και πόσα στο νοσοκομείο: «Έχουν βγει οι αμοιβές και από αυτά τα λεφτά το νοσοκομείο δε θα πάρει τίποτα. Το νοσοκομείο θα πάρει μέσω του συστήματος αποζημίωσης των DRG’s το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο αποζημιώνεται το νοσοκομείο. Όχι με τα λεφτά που δίνει ο άρρωστος, αυτός πληρώνει τις αμοιβές των εμπλεκομένων. Τα υπόλοιπα έξοδα τα καλύπτει το νοσοκομείο που θα τα πάρει από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των DRG’s».
Αν το νέο σύστημα περιορίσει το θέμα με τα «φακελάκια» αφού όλα θα γίνονται νόμιμα: «Έχω ξεκάθαρη άποψη. Όταν λέμε «φακελάκι» τι εννοούμε; Εννοούμε ότι λέμε σε έναν άρρωστο «θα χειρουργηθείς τον Σεπτέμβριο αλλά αν μου δώσεις τόσα, θα σε χειρουργήσω την άλλη βδομάδα». Αυτό είναι θέμα της πολιτείας να το πατάξει. Τώρα ο άρρωστος θα ‘ρθει και θα πει «εγώ θέλω να χειρουργηθώ σε απογευματινό χειρουργείο». Θα μπει στο πρόγραμμα και θα χειρουργηθεί σε ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Μη φανταστείτε ότι τα χειρουργεία που λειτουργούν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι το βράδυ. Δεν γίνεται, δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές, δεν υπάρχει το προσωπικό».
Τι λίστα έχουν τώρα για απογευματινά χειρουργεία: «Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την κλινική μου, μηδέν. Τώρα ξεκινήσαμε, θα δούμε πώς θα πάει τις επόμενες μέρες. Υπάρχει απόσταση στο οικονομικό, το ιδιωτικό είναι ελεύθερη αγορά. Το κράτος έβγαλε ταρίφα, άρα ο άρρωστος θα πληρώσει αυτό που λέει η ταρίφα. Πάντα αν θέλει, κανείς δεν χειρουργείται με το ζόρι».
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube