Το άστρο του Δημήτρη Κεραμίτση εδώ και τρία χρόνια λάμπει στην Ιταλία, με τον 18χρονο κεντρικό αμυντικό να αγωνίζεται την τελευταία διετία στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Μάλιστα, ο Έλληνας στόπερ κατέκτησε χθες (26/4) με την ομάδα νέων των "τζιαλορόσι" το Coppa Italia Primavera, πετυχαίνοντας το χρυσό γκολ στον τελικό με τη Φιορεντίνα.
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του Δημήτρη Κεραμίτση ήταν το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των Ρωμαίων, κόντρα στην Κάλιαρι, με τον νεαρό αμυντικό να δηλώνει μετά τον αγώνα: «Ήμουν ενθουσιασμένος όσο βρισκόμουν στον πάγκο, αλλά όταν μπήκα πλέον στο γήπεδο έπρεπε να συγκεντρωθώ για να βοηθήσω την ομάδα μου να εξασφαλίσει τους βαθμούς της νίκης. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το ντεμπούτο μου στην οικογένειά μου, τους προπονητές που είχα όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μου, το προσωπικό και τους συμπαίκτες μου που με βοηθούν κάθε μέρα».
Το Metrosport.gr και ο Κωστής Παναγιώτου επικοινώνησαν με τον πατέρα του Δημήτρη, Νίκο Κεραμίτση, οποίος βρίσκεται στο πλευρό του γιου του, στην Ιταλία, ενώ είναι απόφοιτος της διάσημης προπονητικής σχολής της Κολωνίας, χωρίς όμως να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του προπονητή. Ο Νίκος Κεραμίτσης μίλησε για το μέλλον του γιου του, για τη Ρόμα που είναι σαν τον ΠΑΟΚ, για το καταπληκτικό μοντέλο των ακαδημιών του "δικεφάλου", για τις ατομικές προπονήσεις του Δημήτρη με τον Μουρίνιο και για πολλά ακόμη.
Ο Δημήτρης θα πρέπει να πλέει σε πελάγη ευτυχίας, ειδικά από τη στιγμή που με δικό του γκολ η Ρόμα κατέκτησε το Κύπελλο: «Σίγουρα, αλλά δεν ήταν μόνο το γκολ στον τελικό, ήταν και εκείνο στον ημιτελικό κόντρα στην Ίντερ, που με το τέρμα του Δημήτρη πέρασαν στον τελικό. Μάλιστα, του είπα αστειευόμενος: "Δικαιούσαι να το πάρεις και σπίτι σου"».
«Η Ρόμα είναι σαν τον ΠΑΟΚ, για να παίξεις θέλεις χαρτόσημα και ΙΚΑ»
Παρότι πέρυσι πήρε το "βάπτισμα" στην πρώτη ομάδα των Ρωμαίων δεν παρέμεινε στο ρόστερ. Υπήρξαν σκέψεις να παραχωρηθεί δανεικός: «Όχι, συζητάμε μόνο για πώληση. Οι άνθρωποι της Ρόμα έχουν ζητήσει στον Δημήτρη να επεκτείνει το συμβόλαιό του, από την περασμένη άνοιξη, αλλά εκείνος δεν θέλει. Ακόμη μας πιέζουν για να μείνει, αλλά ο Δημήτρης δεν θέλει να μείνει, θέλει να φύγει και να πάει κάπου που να παίζει. Γιατί η Ρόμα είναι σαν τον ΠΑΟΚ, για να παίξεις θέλεις χαρτόσημα και ΙΚΑ. Συν ότι ο Μουρίνιο δεν εμπιστεύεται τους νέους, οπότε αυτό έφερε σε δυσμενή θέση τον Δημήτρη.
Στον τελικό υπήρχαν δέκα ομάδες που τον παρακολουθούσαν, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, οι περισσότεροι είναι σύλλογοι εκτός Ιταλίας. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ομάδες πρώτης Εθνικής, δεν είναι ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά είναι πολύ καλές ομάδες που μπορεί να παίξει και να κάνει το επόμενο βήμα, γιατί εδώ στη Ρώμη είναι, όπως είπα, σαν τον ΠΑΟΚ.
Ο Κουλιεράκης και ο Κωνσταντέλιας ήταν τυχεροί που αγωνίστηκαν στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, γιατί ο Σαββίδης δεν είχε πόρους να διαθέσει και έτσι έπαιξαν τα παιδιά, αλλιώς ούτε απ’ έξω δεν θα περνούσαν. Στη Ρόμα υπάρχουν και πόροι από τους Αμερικάνους επενδυτές, οπότε δεν υπάρχει οικονομικό θέμα για να ελπίζεις ότι θα βάλουν τους νέους. Δεν υπάρχει η κουλτούρα που έχουν στην Αγγλία και στη Γερμανία, που σε βάζουν 18 χρονών να αγωνιστείς. Στην Ιταλία υπάρχει μια κουλτούρα λίγο ελληνική.
Σίγουρα η εκπαίδευση είναι καλύτερη εδώ, οι συνθήκες είναι επίσης καλύτερες απ’ εκεί. Σε αυτό το επίπεδο άλλαξαν πολλά πράγματα, αλλά την Ιταλία ως ποδοσφαιρική σχολή δεν θα την συνιστούσα σε παιδιά στην ηλικία του Δημήτρη. Έχοντας πλέον και την προσωπική εμπειρία, γιατί ασχολούμαι πολύ με τον γιο μου, θα πρότεινα να πήγαιναν στην Αγγλία ή στη Γερμανία.
Πριν λίγες μέρες ήμουν στην Ιρλανδία και γνώρισα ένα πολύ μεγάλο μάνατζερ, δεν θέλω να αναφέρω το όνομά του, και μου είπε: "Και στον Άγιαξ μην φαντάζεσαι πως συμβαίνει κάτι άλλο, είναι όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παίρνουν τα καλύτερα ταλέντα και όποιος βγει, δεν υπάρχει διαδικασία να βελτιώσουν ατομικά τα παιδιά, απλά όποιος διακριθεί τον παίρνουν στην πρώτη ομάδα". Δεν περίμενα ότι και εκεί λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.
Ο Δημήτρης βρίσκεται τρία χρόνια στην Ιταλία και έχει κάνει δύο ατομικές προπονήσεις. Η Έμπολι έχει 70-80 γυμναστές/προπονητές και η Ρόμα 200, ξέρετε ποιος του έκανε ατομική προπόνηση και τις δύο φορές; Ο Μουρίνιο πέρυσι. Ο μοναδικός που ασχολήθηκε μετά την προπόνηση και έκανε δύο εικοσάλεπτες ατομικές προπονήσεις ήταν ο Μούρινιο.
Το μοντέλο που υπάρχει στον ΠΑΟΚ είναι καταπληκτικό, αλλά το λάθος είναι ότι δεν έχουν έναν επιπλέον προπονητή για να βελτιώνει ατομικά τους 3-4 παίκτες που διακρίνονται. Αυτό γίνεται κατά κόρον στη Γερμανία και στην Αγγλία. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει ένα καταπληκτικό μοντέλο το ξανά λέω, παρόλο που εμείς είμαστε στεναχωρημένοι, και αν προσθέσουν και αυτό με τις ατομικές προπονήσεις μετά θα πρότεινα στα παιδιά να πηγαίνουν στον ΠΑΟΚ και πουθενά αλλού».
«Στην Έμπολι μέχρι και κόκκινο χαλί ήταν έτοιμοι να του στρώσουν για να ανανεώσει»
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι με τον Δημήτρη λειτουργείτε μαζί, έχετε μετανιώσει που αποφασίσατε να πάτε στη Ρόμα: «Αυτό που θα ήθελα να πω πάνω σε αυτή την ερώτηση είναι ότι δεν θα συμβούλευα κανένα παιδί να ακολουθήσει το δρόμο του Δημήτρη, όσο αναφορά ότι ήταν στον ΠΑΟΚ, μετά πήγε στο Πανόραμα, στον Θερμαϊκό Θέρμης κλπ. Αυτός είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, που χρειάζεται πολύ ψυχή και πολύ υποστήριξη για να έχει ένα ευτυχές τέλος όπως είχε ο Δημήτρης.
Το γεγονός ότι ήρθαμε στη Ρόμα μπορεί να ήταν και ένα λάθος βήμα. Στην Έμπολι μέχρι και κόκκινο χαλί ήταν έτοιμοι να του στρώσουν για να ανανεώσει. Μπορεί τελικά να ήταν και η καλύτερη επιλογή για εμάς, αλλά αυτό ποιος το ξέρει. Πρέπει να ζήσεις δύο ζωές για να μάθεις. Από την άλλη ο Μούρίνιο έβαλε τον Δημήτρη και αγωνίστηκε στη Serie A, οπότε λες ήταν ο σωστός ο δρόμος. Επίσης, οι ακαδημίες της Ρόμα είναι καλύτερες στην Ιταλία, γιατί έχουν παιδιά που είναι διεθνείς με τις χώρες τους, με αποτέλεσμα να βελτιώνεσαι γιατί υπάρχει υψηλό επίπεδο».
«Δεν είναι οι μάνατζερ το διαβατήριο, δεν μπορούν να κάνουν το κρέας, ψάρι»
Η σχέση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή με τον μάνατζερ προβληματίζει πολλούς γονείς, εσείς τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς και στα παιδιά: «Αρχικά θα πρέπει όλη να έχουν αυτογνωσία τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά. Θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν όσο πιο αντικειμενικά την αξία του παιδιού τους και να προσπαθούν κάθε μέρα να γίνουν καλύτεροι. Θα σας πω ακριβώς πως δουλεύει το σύστημα, γιατί πέρυσι σχεδόν όλη η αγορά των μάνατζερ επικοινώνησε μαζί μας για να αντιπροσωπεύσουν τον Δημήτρη, δεν υπήρξε διάσημη εταιρεία που να μην κάναμε ραντεβού μαζί τους.
Λοιπόν, αυτό που θα ήθελα να πω στους γονείς είναι να προσπαθούν να βελτιώνουν κάθε μέρα τα παιδιά τους, αυτό είναι το διαβατήριο. Δεν είναι οι μάνατζερ το διαβατήριο. Οι μάνατζερ είναι για να σου βρουν μια ομάδα με βάση το αγωνιστικό σου επίπεδο, δεν μπορούν να κάνουν το κρέας, ψάρι. Οι μάνατζερ, όπως όλοι στις δουλειές τους, ψάχνουν το εύκολο κέρδος. Πλέον τον Δημήτρη τον αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια εταιρεία, η Sports360, η οποία εκπροσωπεί τον Τόνι Κρος, τον Τίμο Βέρνερ και άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές. Πριν τον αντιπροσώπευαν κάτι μέτριοι Ιταλοί μάνατζερ, για να μην τους χαρακτηρίσω και αλλιώς. Σε όλες τις δουλειές όπως και σε αυτή υπάρχουν οι κακοί, οι μέτριοι, οι καλοί και οι σούπερ καλοί. Ο μάνατζερ μπορεί να σε βοηθήσει μόνο όταν εσύ βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αυτό που συμβουλεύω πολλούς γονείς, που μιλάω μαζί τους, είναι να ανεβάζουν καθημερινά την ποιότητα των παιδιών τους. Και επειδή πλέον το ποδόσφαιρο έχει γίνει αθλητικό, δεν γίνεται να είσαι ποδοσφαιριστής αν δεν είσαι αθλητής. Αν δεν είσαι αθλητικός σήμερα δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο.
Εγώ με τον γιο μου ξεκίνησα από τα δέκα, αλλά και εδώ αν δεν βρεις καλό συνεργάτη μπορεί να μην προλάβεις κάποια πράγματα. Αυτό που θα συνιστούσα στους γονείς είναι να συνεργάζονται με επαγγελματίες, όπως είναι ο Γιώργος Ζιώγας, τον οποίο από τότε τον έχω σαν ευαγγέλιο, μόνο τα καλύτερα έχω να πω για τον Γιώργο. Ο Ζιώγας δεν θα κάνει ποδοσφαιριστή ένα παιδί, αλλά θα του λέει αν η προσπάθειά του έχει ανταπόκριση. Με τον Δημήτρη κάναμε κάθε 2-3 μήνες εργομετρικά για να δούμε αν αυτοί που συνεργαζόμαστε προσφέρουν».