Κάβαν Σάλιβαν: Ο ανεμοστρόβιλος του MLS που προσγειώθηκε στο «Έτιχαντ»

Παναγιώτα Χαλκιά19 Σεπτεμβρίου 2024

Έμαθε να κλείνει τα αυτιά του στα διθυραμβικά σχόλια, να μην επηρεάζεται και να δουλεύει σκληρά για να ακολουθήσει τα βήματα και να πετύχει κάτι λιγότερο από τα μισά που έχει καταφέρει το ίνδαλμα του, ο Λιονέλ Μέσι. Μπορεί να απορρίπτει χαρακτηρισμούς όπως «παιδί-θαύμα» και «φαινόμενο» αλλά χωρίς αμφιβολία ο Κάβαν Σάλιβαν είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος.

Έκανε το ντεμπούτο του μόλις σε ηλικία 14 ετών και 293 ημερών στο πρωτάθλημα του MLS και τράβηξε την προσοχή από το πρώτο άγγιγμα της μπάλας, η οποία κολλούσε στο πόδι τόσο εύκολα στο πόδι του σα να ήταν φτιαγμένο από μαγνήτη. Φυσικά, η Μάντσεστερ Σίτι βλέποντας τις επιδόσεις του μικρού φρόντισε να «κλειδώσει» την πτήση του για το «Έτιχαντ» μόλις ενηλικιωθεί.

Ποιος είναι, όμως, ο Κάβαν Σάλιβαν που έχει ταράξει τον ποδοσφαιρικό κόσμο;

Ήρθε στον κόσμο στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009 στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μικρόβιο της «στρογγυλής θεάς» το κόλλησε εύκολα πριν καλά καλά περπατήσει καθώς οι γονείς του έπαιζαν και οι δυο ποδόσφαιρο, όπως και τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια του.

Άρχισε να κλωτσά το τόπι από τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία της Ντέλκο και μόλις στα 11 του χρόνια μετακόμισε στους Philadelphia Union. Μια επιλογή ιδιαίτερα καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόπιστα κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει τη φήμη για την καλλιέργεια νεαρών ταλέντων.

Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία καθώς εντυπωσίασε με τις ικανότητες του τους προπονητές και μάλιστα, τρία χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του και με την πρώτη ομάδα. Μπορεί να αγωνίστηκε μόλις πέντε λεπτά αλλά έστρεψε τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού πλανήτη πάνω του και όχι άδικα. Ήδη, είχαν ακούσει το όνομα του καθώς με τη δεύτερη ομάδα είχε σημειώσει τρία γκολ και είχε μοιράσει ισάριθμες ασίστ σε 14 συμμετοχές.

Γιατί ξεχωρίζει;

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που βλέπει γήπεδο και ξεχωρίζει για την ποδοσφαιρική του ευφυϊα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ακρίβεια στις πάσες του, ο έλεγχος της μπάλας και η λήψη αποφάσεων που του επιτρέπουν να κυριαρχεί στους αγώνες και να επιβάλλεται ως ηγέτης στο γήπεδο. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πρόοδό του μιλούν με ενθουσιασμό για την κατανόησή του στο παιχνίδι, μια ικανότητα που συνήθως χρειάζεται καιρό και παιχνίδια για να αναπτυχθεί πλήρως.

Διατηρεί την ψυχραιμία του υπό πίεση και χειρίζεται την μπάλα με ακρίβεια. Οι κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο είναι ελεγχόμενες και εκτελεί τις πάσες του με ακρίβεια. Είναι ιδιαίτερα δημιουργικός, αντιλαμβάνεται άμεσα την ευκαιρία και δημιουργεί ευκαιρίες από τίποτα ανατρέποντας την ισορροπία ενός αγώνα.

Η ικανότητά του στη λήψη αποφάσεων είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κάποιος την ηλικία του. Ο Σάλιβαν έχει την ικανότητα να παίρνει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Αυτή η ικανότητα τον βοηθά να διαχειρίζεται το παιχνίδι με ηρεμία και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των αντιπάλων του. Στην άμυνα, η ικανότητά του να αναγνωρίζει και να προβλέπει τις κινήσεις των αντιπάλων του τού επιτρέπει να καταστρώνει στρατηγικές και να επηρεάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Η φυσική του κατάσταση είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Διαθέτει μια εντυπωσιακή σωματική αντοχή και ευελιξία, στοιχεία που του επιτρέπουν να αντεπεξέρχεται σε απαιτητικούς αγώνες και να διατηρεί υψηλή απόδοση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ταχύτητά του και η ικανότητά του να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις γρήγορα προσφέρουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στη συνολική του απόδοση.

Η οικογένεια «τραβά» το χαλινάρι

Ο «θόρυβος» που προκάλεσε η πρώτη του συμμετοχή σε επαγγελματικό επίπεδο αποτέλεσε το έναυσμα για να ακουστεί το όνομα του σε όλα τα μήκη και πλάτη του ποδοσφαιρικού χάρτη. Εκείνος προτιμά να κρατά χαμηλά το κεφάλι, να επικεντρώνεται στην προπόνηση και στις εντολές του προπονητή του και νιώθει σίγουρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση επειδή έχει την οικογένεια του στο πλευρό του. Γνωρίζει καλά ότι σε περίπτωση που τα μυαλά του πάρουν αέρα, οι γονείς του θα είναι εκεί για να τον προσγειώσουν και να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

«Η οικογένειά μου θα με κρατά πάντα υπό έλεγχο. Η νοοτροπία μου είναι μια ισχυρή ιδιότητα για μένα. Είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος, σίγουρος για τις ικανότητές μου, αλλά ξέρω επίσης ότι έχω πολλή δουλειά να κάνω», παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στο soccerbible.

Ήδη, ο αδερφός του, Κουίν, φροντίζει να τον προσγειώνει στην πραγματικότητα αφού γνωρίζει ότι για να γίνει κορυφαίος χρειάζεται να έχει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι. Ο Κάβαν κρατά χαμηλά τον πήχη αλλά δεν έχει κρύψει τη χαρά του για τις κοινές προπονήσεις με τον αδερφό του και τους συνδυασμούς τους. «Νομίζω οι στιγμές που συνδυάστηκα με τον αδερφό μου Κουίν στην προπόνηση ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από εμένα και ποτέ δεν πίστευα ότι τέτοιες στιγμές θα συνέβαιναν σε επαγγελματικό περιβάλλον. Σκέφτομαι όλα αυτά τα ένας εναντίον ενός και οι μονομαχίες που είχαμε μικρότεροι, αποδίδουν σε ένα ανώτερο περιβάλλον. Αυτό είναι εξαιρετικό», είχε τονίσει σε συνέντευξη του.

Tips

1. Προτιμά τη ραπ μουσική αλλά ακούει και country λόγω του αδερφού μου.

2. Προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνιση του και διαθέτει και την ανάλογη εφαρμογή μόδας στο κινητό του για να μπορεί να κάνει σωστούς συνδυασμούς. Του αρέσουν τα φαρδιά παντελόνα και σορτς. Θέλει να ξεχωρίζει με τις επιλογές του

3. Προσαρμόζει το πρόγραμμα του ανάλογα με τις προπονήσεις. Φυσικά, συνεχίζει να πηγαίνει σχολείο και θεωρεί μεγάλη πρόκληση να καταφέρει να είναι καλός και στα δύο. Φροντίζει να έχει το κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις γιατί γνωρίζει καλά ότι μια μέρα το ποδόσφαιρο θα τελειώσει και τότε θα πρέπει να έχει μια εναλλακτική για να βιοποριστεί.

4. Ο μπαμπάς του είναι ο Νο1 θαυμαστής και ταυτόχρονα, εκείνος που θα τον κρίνει περισσότερο από τον καθένα. Εκτιμά τη γνώμη του και προσπαθεί να μάθει από τις παρατηρήσεις που του κάνει.

5. Ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής είναι ο Λιονέλ Μέσι ενώ θαυμάζει και τον Άντονι Έντουαρντς.

πηγή φωτογραφίας: philadelphiaunion

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.