Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται 40 ευρώ - Πώς θα υπολογίζεται από το 2025

Metrosport Team09 Οκτωβρίου 2024

Περίπου στα 870 ευρώ (μεικτά) εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο του 2025, αλλά και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.

Οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στα 950 ευρώ μεικτά έως το τέλος του 2027, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και η τελική πρόταση της επιτροπής που κατατέθηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως «φωτογραφίζουν» για τους μεν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αυξήσεις τουλάχιστον 40 ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους τουλάχιστον 20 ευρώ.

Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα να μην υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, όπως αυτά θα καθορίζονται μέχρι το 2027.

Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, η επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου προτείνει, μάλιστα, αφενός τη διατήρηση της σχέσης αυτής μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αφετέρου την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα:

  • Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.
  • Του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τι προτείνει η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό

Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα. Έτσι, για το διάστημα έως το 2027 θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα, με συμπλήρωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, ώστε να προστεθούν η αγοραστική δύναμη των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και η επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού της μεταβολής τους.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο σύστημα είναι απλό, αντικειμενικό, προβλέψιμο, διαφανές και κατανοητό.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.