Κάτι του χρωστάνε του ΠΑΟΚ από το 1981 η τύχη και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη...

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Νοεμβρίου 2023

16 Σεπτεμβρίου 1981. Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στη Φρανκφούρτη την Αιντραχτ. Χάνει με 2-0. Δέχεται το πρώτο γκολ από τον Πετσάι στο 11', αφού η μπάλα πήγε πάνω μετά από μια περίεργη καραμπόλα και το δεύτερο στο 78΄από τον Κέρμπελ, ο οποίος απλώς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα επειδή έφυγε μέσα από τα χέρια του Παντέλη σε μια εύκολη κεφαλιά παράλληλη με την εστία του. Σε όλο το υπόλοιπο ματς η Αιντραχτ έχει μόνο μία καλή ευκαιρία και δύο αξιόλογα μακρινά σουτ. Και στις τρεις περιπτώσεις αντιδρά σωστά ο Παντέλης. Ο ΠΑΟΚ χάνει τρεις ευκαιρίες, δύο με τον Κούδα και μία με τον Κωστίκο. Μένει σε όλους το παράπονο ότι θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει την ισοπαλία, ή, έστω να χάσει μόνο με ένα γκολ διαφορά.

Απέναντι στην κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1980, μια ομάδα με παίκτες όπως οι Παλ, Πετσάϊ, Μπου Κου Τσα, Νοϊμπέργκερ, Λότερμαν, Ναχτβάι και πολλούς διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους, η πρόκριση μοιάζει από απίθανη έως αδύνατη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1981 γίνεται η ρεβάνς στην Τούμπα. Εκείνο το βράδυ βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ καταπληκτικό. Εναν ΠΑΟΚ που παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι τη σπουδαία αντίπαλό του. Που κάνει τη μία επίθεση μετά την άλλη. Που δεν αφήνει τους Γερμανούς να πάρουν ανάσα και δεν τους επιτρέπει να απειλήσουν τη δική του εστία.

Ο μονόλογος του ΠΑΟΚ φέρνει δύο πολύ ωραία γκολ από τον Κωστίκο, στο 36' και στο 63' και τα δύο μετά από σέντρα και εκτέλεσε φάουλ του Γούναρη, ο οποίος σ' αυτό το ματς κάνει ίσως την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση της καριέρας του. Λίγο πριν από το τέλος, γίνεται μαρς ανατροπή του Κωστίκου, αλλά ο Ούγγρος διαιτητής Κούτι κλείνει τα μάτια. Στερεί από τον ΠΑΟΚ την τεράστια ευκαιρία να πάρει την πρόκριση αποκλείοντας τη φημισμένη αντίπαλό του και βάζει τη σφραγίδα του στο άδικο 2-0 με το οποίο λήγει το παιχνίδι. Στην παράταση δεν αλλάζει το σκορ, στα εννιά πρώτα πέναλτι ευστοχούν όλοι οι εκτελεστές (για τον ΠΑΟΚ Κωστίκος, Γκουερίνο, Γούναρης, Σίγγας) και στο τελευταίο εκτελεί ο πιτσιρικάς τότε Χρήστος Δημόπουλος αλλά αποκρούει ο Παλ και ο ΠΑΟΚ αποκλείεται άδοξα.

Ενδεικτική της εκπληκτικής εμφάνισης του ΠΑΟΚ είναι η δήλωση που κάνει μετά τον αγώνα ο προπονητής της Αιντραχτ, Λόταρ Μπούχμαν: “Πρώτη φορά στην καριέρα μου φοβήθηκα τόσο πολύ. Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να διατηρήσει με σταθερότητα την αποψινή του απόδοση, θα μπορούσε να ανήκει στις τρεις κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα!"

Για την ιστορία ανφέρω τους 13 του ΠΑΟΚ που έπαιξαν σ' αυτό το αλησμόνητο παιχνίδι: Τάκης Παντέλης, Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Θόδωρος Αποστολίδης, Θωμάς Σύγγας, Γιάννης Δαμανάκης, Νίκος Αλαβάντας, Βασίλης Γεωργόπουλος, Στάθης Τριανταφυλλίδης (74' Χρήστος Δημόπουλος), Γιώργος Κούδας (91' Νέτο Γκουερίνο), Γιώργος Κωστίκος. Προπονητής ο Γερμανός Χάιντς Χέερ.

Στους αγώνες του ομίλου του Conference League ο ΠΑΟΚ νίκησε φέτος την Αιντραχτ 2-1 και απόψε παίζει στη Φρανκφούρτη την πρωτιά και την πρόκριση στους 16. Εχοντας βιώσει με πολύ πόνο τον αποκλεισμό του 1981, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι... κάτι του χρωστάει η τύχη. Κι αν θέλουμε να ονομάσουμε την τύχη “ποδοσφαιρική δικαιοσύνη”, δεν αλλάζει τίποτε. Κι αυτή χρωστάει στον ΠΑΟΚ μια πρόκριση που δικαιούται και δεν πρέπει να κριθεί από συγκυρίες και αστάθμητους παράγοντες. Αλλά κι ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποδείξει (και) σήμερα το βράδυ ότι τη δικαιούται αυτή την πρόκριση με μία ακόμη πολύ καλή εμφάνιση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.