Κάθε βαθμολογική απώλεια στα «εύκολα» ματς καθορίζει τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου

Στέλιος Γρηγοριάδης09 Δεκεμβρίου 2023

Πρωτάθλημα δεν έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο λόγω της αποχής των διαιτητών, αλλά ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τη λήξη του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου.

Από τότε που κρατάμε τις δύο “ειδικές” βαθμολογίες, δεν άλλαξε ποτέ η κατάταξη των τεσσάρων ομάδων. Δεν άλλαξε ούτε και με τα ματς της 13ης αγωνιστικής. Συνέβη, όμως, κάτι σημαντικό. Εχασε ο Ολυμπιακός τους πρώτους δύο βαθμούς του στα θεωρητικά εύκολα ματς. Κι αυτή η απώλεια τον έριξε κατ' ευθείαν στην τέταρτη θέση της βασικής επίσημης βαθμολογίας. Γεγονός που, προφανώς, αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι για όλους τους διεκδικητές του τίτλου η συγκομιδή βαθμών σ' αυτούς τους αγώνες.

Οπως βλέπουμε, η ΑΕΚ θα μπορούσε άνετα να είναι η πρώτη αν δεν έχανε επτά βαθμούς “εκτός προγράμματος”, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ αν δεν έχανε πέντε. Αρκούσε να είχε κερδίσει απλά το ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Ο Παναθηναϊκός παραμένει πρώτος, έστω με έναν μόνο διαφορά από την ΑΕΚ, επειδή παρουσιάζει ισορροπία σε “εύκολα” ματς και σε ντέρμπι.

* Ντέρμπι δεν είχαμε στη 13η αγωνιστική, οπότε η δεύτερη “ειδική” βαθμολογία μας παρέμεινε αναλλοίωτη. Η ΑΕΚ επωφελείται εδώ γιατί έχει επτά βαθμούς και ζημιώνεται ο Ολυμπιακός ο οποίος είχε μόνο έναν, αλλά τον έχασε και αυτόν με την ποινή του μείον ένα για τα γεγονότα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Εννοείται ότι τα πήγε καλά στα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, καθώς τα έδωσε και τα τρία στην Αθήνα. Εχει το αβαντάζ ότι θα τα δώσει εντός έδρας και τα τρία στον δεύτερο, αρκεί να αξιοποιήσει τον παράγοντα που λέγεται “Τούμπα”.

Θα θυμίσω, πάντως, ότι κατατάξαμε στα “εύκολα” ματς και εκείνα με αντίπαλο τον Αρη, ορίζοντας ως ντέρμπι μόνο τα ματς μεταξύ των διεκδικητών, επειδή ο Αρης από την αρχή είχε μείνει πίσω στη βαθμολογία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Αρης δεν αποτελεί “εύκολο” αντίπαλο, αλλά βασικό ρυθμιστή στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου και θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ακόμη και στα πλέι οφ. Είναι, αυτονόητα, μια από τις ομάδες που θα μπουν στην εξάδα των πλέι οφ και σίγουρα η πιο ικανή από όλες τις υπόλοιπες ομάδες να κάνουν ζημιές στους τέσσερις προπορευόμενους. Απόδειξη η νίκη του επί του Παναθηναϊκού στο Χαριλάου και η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Επίσης, θυμίζω ότι στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσουν τον Αρη στο Χαριλάου ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Μόνο ο Παναθηναϊκός θα τον περιμένει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αν ο Αρης, κάποια στιγμή, καταφέρει να πλησιάσει την τετράδα της κορυφής και γίνει κι αυτός διεκδικητής του Πρωταθλήματος, τότε θα αλλάξουμε τα δεδομένα των “ειδικών” βαθμολογιών και θα δούμε την εξέλιξη που θα έχουμε όχι μεταξύ των τεσσάρων, αλλά μεταξύ των πέντε πλέον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.