Κατερίνα Παυλίδου: «Το σκάκι είναι μοναδικό, είναι ολόκληρη επιστήμη»

Χρήστος Νάσκας15 Μαΐου 2024

Διαβάζεις, διαβάζεις και...νιώθεις πως δεν έχουν τελειωμό οι επιτυχίες της και οι συμμετοχές της σε αγώνες στην Ελλάδα και σε πολλές (πάρα πολλές) χώρες στον πλανήτη.

Κατερίνα Παυλίδου, international master (διεθνής μετρ γυναικών) στο σκάκι μέλος της εθνικής γυναικών Ελλάδας και μέλος της Σκακιστικής Ένωσης Κερατσινίου-Δραπετσώνας, «Οι Μαχητές». Εννοείται πως δεν έφτασε εύκολα και γρήγορα στον δρόμο των επιτυχιών, αφού χρειάστηκαν θυσίες, στήριξη και πολλές στερήσεις όπως λέει η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο metrosport.gr.

Αθλήτρια υψηλού επιπέδου, όπως δείχνουν άλλωστε τα πρωταθλήματα, οι επιτυχίες και ο τίτλος που κατέχει, international master, η Κατερίνα Παυλίδου ξεκίνησε από πέντε χρονών το σκάκι και έκτοτε έχει κάνει αμέτρητες κινήσεις, άλλες τόσες σκέψεις, έχει δώσει τις «μάχες» με τον χρόνο και τους αντιπάλους της.


Παρέα με το metrosport.gr ανοίγει την πόρτα των αναμνήσεων της και θυμάται τις πρώτες κινήσεις της στο σκάκι, για τι της έχει προσφέρει, τον παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να έχει στα παιδιά.

Μας μιλάει επίσης για στιγμές που ξεχώρισε, τις δυσκολίες που υπάρχουν, δίνει πολύτιμη συμβουλή σε γονείς ενώ αναφέρεται και στην πρόσφατη παρουσία της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρόδου.

- Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το σκάκι και γιατί το σκάκι και όχι κάποιο άθλημα, ομαδικό π.χ.;

«Η σχέση μου με το σκάκι ξεκίνησε σε ηλικία 5 χρονών, όταν ένας θείος μας, έκανε δώρο μία σκακιέρα στο μεγαλύτερο αδερφό μου- τον Τάσο, στα γενέθλιά του. Ο πατέρας μας, μας έμαθε πώς παίζεται το σκάκι και έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μας με αυτό. Το βρήκαμε ενδιαφέρον και γι' αυτό μας έγραψε στο Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης, όπου και παρακολουθήσαμε τα πρώτα μαθήματα, κοντά σε έμπειρους προπονητές που αναγνώρισαν το ταλέντο και τη διάθεσή μας. Παράλληλα είχα ενασχοληθεί και με το βόλεϊ, μέχρι τα εφηβικά μου χρόνια, όμως με κέρδισε το σκάκι, όπου έχεις τη δυνατότητα να αγωνιστείς σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΑΣΚΑ

«Σκληρή δουλειά με πολλές θυσίες και κόπο»

- Μόνο λίγα δεν τα λες αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Πώς αισθάνεσαι για όλα αυτά που έχεις πετύχει;

«Όλα αυτά που έχω πετύχει μέχρι σήμερα τα οφείλω σε σκληρή δουλειά από πολύ μικρή ηλικία, με πολλές θυσίες και κόπο. Στην εξέλιξη αυτής της πορείας αρωγοί υπήρξαν η οικογένειά μου, που μου παρείχε ηθική και οικονομική στήριξη, ο μεγαλύτερος αδερφός μου Τάσος, που με προπονούσε και με κατηύθυνε πολλές φορές στις διοργανώσεις που συμμετείχαμε. Στους προπονητές που είχα όλα αυτά τα χρόνια, στους φίλους και πολύ κοντινούς μου ανθρώπους που πίστευαν σε μένα και συνεχίζουν να με στηρίζουν μέχρι σήμερα! Αισθάνομαι χαρούμενη και ευλογημένη που έχω ανθρώπους που μου δίνουν δύναμη και έχω καταφέρει όλα αυτά. Με εμψυχώνουν να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ».


- Εκτός από τις χαρές και τις επιτυχίες υπάρχουν και οι στερήσεις για να είναι κάποιος συνεχώς σε διαδικασία πρωταθλητισμού...

«Για να φτάσει κάποιος σε σημείο να κάνει πρωταθλητισμό θα ήταν ιδανικότερο να ξεκινήσει την ενασχόλησή του από μικρή ηλικία, να αφιερώσει ώρες προπόνησης και ατομικού διαβάσματος, να συμμετέχει σε πολλές διοργανώσεις που από εκεί θα αποκτήσει εμπειρία και γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερος.

Βέβαια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για την αποτυχία, γιατί μέσα από αυτή μαθαίνεις, δυναμώνεις, πεισμώνεις, βελτιώνεσαι και δεν εγκαταλείπεις το σκοπό σου. Πρέπει εδώ να κάνουμε ένα διαχωρισμό, άλλο το απαιτητικό αγωνιστικό σκάκι και άλλο το πνευματικό παιχνίδι της δημιουργικότητας και της απόλαυσης.

Και στις δύο περιπτώσεις μαθαίνεις την πειθαρχία, μαθαίνεις το σεβασμό στον αντίπαλο δίνοντας το χέρι πριν και μετά το τέλος της παρτίδας αποδεχόμενος το αποτέλεσμα. Αυτές οι αξίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων και την αποτροπή της βίαιης συμπεριφοράς των εφήβων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Τα παιδιά θέλουν διεξόδους με δημιουργική απασχόληση, δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι πρωταθλητισμό. Η χαρά της συμμετοχής και η κοινωνικοποίηση μέσα από το παιχνίδι, η επαφή με ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, πνευματικού και βιοτικού επιπέδου μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν προβάλλεται η παιδαγωγική του αξία. Καθημερινά γίνονται χιλιάδες τουρνουά είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά όπου μπορεί κανείς να συμμετέχει ανάλογα και με τη δυναμικότητά του, η οποία αξιολογείται με την κλίμακα Εlo που είναι μία συνάρτηση του αριθμού των παρτίδων σε σχέση με το αποτέλεσμα και τη δυναμική των αντιπάλων».


«Να πάρουν εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους»

- Στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το σκάκι, ακόμη και από μικρές ηλικίες; Θα βοηθούσε αυτό ένα παιδί;

«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι, που είναι κυψέλες μάθησης για τα μικρά παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί το σκάκι στο σχολικό πρόγραμμα, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν και να πάρουν πολλά εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους. Φυσικά, αν τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να ασχοληθούν και πιο συστηματικά».

- Ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

«Ο δυσκολότερος αντίπαλος που κληρώθηκα να αντιμετωπίσω ήταν ο Γεωργιανός GM- Jobava Baadur (ΕΛΟ 2707), στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γαλλία το 2011. Έχασα φυσικά, απλά η εμπειρία και η ανάλυση που κάναμε μετά την ολοκλήρωση της παρτίδας ήταν μοναδική και ωφέλιμη για εμένα».

«Οι στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ»

- Ποιες στιγμές θα κρατούσες για πάντα στη μνήμη σου με αφορμή το σκάκι; Είτε ήταν μια που σε έκανε χαρούμενη ή κάποια που σε στεναχώρησε

«Πολλές στιγμές έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη μου, για ποικίλους λόγους. Από τις πιο ευχάριστες ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης στην κατηγορία Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Blitz στην Πολωνία το 2021 και η συμμετοχή μου λίγες μέρες μετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rapid, που είχα να αντιμετωπίσω τις καλύτερες αθλήτριες-επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Έκανα εξαιρετική εμφάνιση και απόδοση και κατέλαβα την 22η θέση από 103 αθλήτριες.

Άλλη μια έντονη συναισθηματικά στιγμή που βίωσα ήταν η κατάκτηση της 5ης θέσης με την Εθνική Ομάδα Γυναικών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Μαυροβούνιο το 2023. Ξεχωριστή στιγμή υπήρξε η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο 8ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Λίβανο το 2013, καθώς και η πρώτη συμμετοχή μου, σε ηλικία 15 χρονών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Plovdiv, όπου με εξαιρετική απόδοση έκανα την Best Performance minus rating και πέτυχα διπλή νόρμα για τον τίτλο WIM.

Εξίσου συγκινητική ήταν η εμφάνιση στο 29ο Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ στο Lubbock του Τέξας των ΗΠΑ το 2018, όπου τερμάτισα τέταρτη σε 67 σκακιστές, (η μοναδική γυναίκα που αγωνίστηκε), ο αδελφός μου αναδείχτηκε πρώτος νικητής και η Εθνική Ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων κατέκτησε την 3η θέση!

Αλησμόνητη θα μου μείνει η πρώτη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο Νεανικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη το 2001 στο Πόρτο Ρίο της Πάτρας, που όντας 8χρονη, αγωνιζόμουν στην Κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 10 ετών και κατέκτησα το πρώτο μου πρωτάθλημα.

Σίγουρα υπάρχουν και στιγμές που με έχουν απογοητεύσει και στεναχωρήσει, κυρίως όταν δεν παίζω καλές παρτίδες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Στις νεανικές κατηγορίες συμμετείχα σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, πολλές φορές ενώ έφτασα κοντά στην κατάκτηση κάποιου μεταλλίου στον τελευταίο γύρο είτε έχανα, είτε έκανα ισοπαλία και δεν πετύχαινα τον στόχο μου. Βέβαια είχα να ανταγωνιστώ αθλήτριες που προέρχονταν από χώρες του ανατολικού μπλοκ με μεγάλη παράδοση στο σκάκι».


«Μπορείς να παίζεις σκάκι μέχρι τα βαθιά γεράματα»

- Θα το ρωτήσω και σε σένα όπως το ρώτησα και στον αδερφό σου τον Τάσο στη συνέντευξη που είχαμε κάνει. Τι μπορεί να προσφέρει σε κάποιον το σκάκι; Και δεν μιλάω απαραίτητα να είναι σε υψηλό επίπεδο όπως εσύ

«Το σκάκι είναι ένα μοναδικό και ιδιαίτερο άθλημα, είναι ολόκληρη επιστήμη. Προσφέρει πολλά εφόδια σε όποιον ενασχοληθεί με αυτό. Σε μεγάλο βαθμό σου διαμορφώνει το χαρακτήρα, σε μαθαίνει να έχεις υπομονή και επιμονή, γιατί μία παρτίδα μπορεί να διαρκέσει και 6-7 ώρες.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι το σκάκι είναι μικρογραφία της ζωής. Σε βάζει να επιλέξεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να λάβεις κάποιες κρίσιμες αποφάσεις για ποιο δρόμο θα επιλέξεις, όπως το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή. Κάποια επιλογή θα είναι καλύτερη, άλλη λιγότερο καλή και άλλη ενδεχομένως λανθασμένη- έτσι και στην παρτίδα- καθιστώντας μοναδικό υπεύθυνο για το αποτέλεσμα τον ίδιο σου τον εαυτό και τις επιλογές σου.

Σε μαθαίνει να είσαι οργανωτικός, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα πρόβλεψης και σχεδίων.

Σε βοηθάει στον τρόπο σκέψης και γενικότερα είναι ένα άθλημα που δεν έχει ηλικία, μπορείς να παίζεις μέχρι τα βαθιά γεράματα και έρευνες έχουν δείξει ότι με τη συνεχή εκπαίδευση του νου, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.


Σίγουρα από τα μεγαλύτερα οφέλη και χαρές που έχω αποκομίσει μέχρι σήμερα είναι οι φίλοι που έχω σε όλα τα μέρη του κόσμου και οι μοναδικές- ανεπανάληπτες εμπειρίες από τα ταξίδια που έχω κάνει για τη συμμετοχή μου σε αγώνες, που ενδεχομένως να μην επέλεγα να κάνω αν δεν ήταν οι διοργανώσεις.

Όλα αυτά τα εφόδια μπορεί κάποιος να τα αποκομίσει, όχι απαραίτητα άμα κάνει πρωταθλητισμό, αρκεί να έχει όρεξη να ασχοληθεί με το σκάκι λίγο πιο συστηματικά. Προσωπικά οι διακρίσεις μας με τον αδελφό μου σε πολύ νεαρή ηλικία έφεραν την υποτροφία από το ιδιωτικό (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη χορήγηση υποτροφιών μέχρι σήμερα από πολλά ιδιωτικά σχολεία σε ταλαντούχος σκακιστές».

- Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν γονιό;

«Πολλές φορές με έχουν ρωτήσει τι συμβουλή θα έδινα σε ένα γονιό ή αν ήμουν εγώ γονιός αν θα παρότρυνα το παιδί μου να ασχοληθεί με το σκάκι. Προσωπικά θεωρώ ότι εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς ήμουν και υπερκινητικό παιδί. Σίγουρα θα παρότρυνα ένα γονιό να μυήσει το παιδί του στο σκάκι και από εκεί και πέρα να το αφήσει να επιλέξει το ίδιο αν του αρέσει, χωρίς πίεση να ενασχοληθεί με αυτό, όχι απαραίτητα κάνοντας πρωταθλητισμό. Η αλήθεια είναι πως χωρίς τη στήριξη της οικογένειας δεν θα είχα φτάσει εδώ που έφτασα.

Οι αγώνες είναι πολυήμεροι και δαπανηροί, χορηγοί δυστυχώς δεν υπάρχουν να στηρίξουν την προσπάθεια των αθλητών, καθώς στην Ελλάδα δεν είναι προβεβλημένο, παρότι έχουμε πολλές διακρίσεις. Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ δύσκολος καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πανίσχυρους αθλητές προερχόμενοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με παράδοση και υποδομές».


- Θα ήθελες να μας μιλήσεις και για την πρόσφατη παρουσία σου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρόδο;

« Σχετικά με την πρόσφατη παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών που διεξήχθη στη Ρόδο, είναι ανάμικτα τα συναισθήματά μου. Οι αγώνες είναι πολύ απαιτητικοί, γιατί συμμετέχουν επαγγελματίες αθλήτριες από όλη την Ευρώπη, με τη στήριξη των προπονητών και των Ομοσπονδιών τους.

Δυστυχώς, εγώ δεν κατάφερα να προετοιμαστώ κατάλληλα και όπως θα ήθελα, διότι πριν τους αγώνες δεν έλαβα την απαιτούμενη άδεια προετοιμασίας από την Υπηρεσία μου, παρότι είχε εγκριθεί από την Ομοσπονδία και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οπότε απροπόνητη δεν είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από τον εαυτό μου, σε σχέση με το επίπεδο των αγώνων. Ολοκλήρωσα τη συμμετοχή μου με 5/10 βαθμούς, (2 νίκες, 6 ισοπαλίες, 2 ήττες).

Είναι απογοητευτικό, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Αρμενία, Πολωνία, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, να κατέχει το σκάκι ύψιστη θέση μεταξύ των άλλων αθλημάτων, στην Ελλάδα να μην έχει καθόλου προβληθεί και διαφημιστεί και νεαρά ταλαντούχα άτομα να μην έχουν την κατάλληλη στήριξη και οικονομική βοήθεια.

Όσον αφορά τη διοργάνωση, ήταν εξαιρετική. Ο αγωνιστικός χώρος από τους καλύτερους που έχω αγωνιστεί και υπήρχε live μετάδοση και σχολιασμός όλων των παρτίδων που μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει από κάθε σημείο της γης».

Οι τίτλοι και οι συμμετοχές της Κατερίνας σε αγώνες

* Σε ηλικία 15 ετών συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό

Πρωτάθλημα Γυναικών στο Plovdiv της Βουλγαρίας το 2008, όπου και πέτυχε την καλύτερη απόδοση, σε σχέση με τον βαθμό αξιολόγησής της (best performance minus rating), από τις 157 σκακίστριες που συμμετείχαν.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στα Πανελλήνια Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα: 1999-

2000-2001-2002-2003-2004-2006-2007-2011.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα: 2001-

2002-2003-2004-2005-2009.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων Γυναικών

-20: 2008-2009-2012-2013.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Ελλάδος Γυναικών: 2012-2013-2015-2017.

-2η θέση: 2014-2016-2018-2019-2021,

-3η θέση: 2010-2011.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στο Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Blitz το 2013, το

2020 και το 2023.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Rapid το 2016.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και

Σωμάτων Ασφαλείας το 2018.

* 2η θέση στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων

Ασφαλείας το 2015.

* 3η θέση στο Ατομικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων

Ασφαλείας το 2019.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Σκακιού

Αστυνομικών της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος το 2019 και το

2020.

* ΜΕΣΟΓΕΙΟΝΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο 8ο Μεσογειακό Ατομικό Πρωτάθλημα

στη Beirut το 2013

-2η θέση στο 9ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα στα Χανιά το 2014

-2η θέση στο 10ο Μεσογειακό στη Beirut το 2015

-2η θέση στο 3ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στα Χανιά το 2010

-2η θέση στο 12ο Μεσογειακό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών στην Αίγυπτο

το 2022

-3η θέση στην κατηγορία ΓΥΝΑΙΚΩΝ στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό

Πρωτάθλημα Blitz και 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα

Rapid στο Katowice το 2021

-4η θέση στο 29ο.

* Πρωτάθλημα του NATO στο Lubbock Texas το 2018

-22η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rapid Γυναικών στη Warsaw το

2021

-11η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων (κάτω των 18 ετών),

ανάμεσα σε 55 αθλήτριες στο Herceg Novi το 2008

-12η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 8-13, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Κορασίδων (κάτω των 16 ετών), ανάμεσα σε 72 αθλήτριες στο Fermo το 2009

-12η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 7-12, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών), ανάμεσα σε 96 αθλήτριες στο Belfort το

2005

-15η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 12-20, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Νεανίδων (κάτω των 18 ετών), ανάμεσα σε 61 αθλήτριες στην Antalya το 2009

-14η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών (κάτω των 20 ετών),

ανάμεσα σε 81 αθλήτριες στην Chotowa το 2010

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α ́ Εθνικής

Κατηγορίας με την ομάδα του Α.Ο. ΚΥΔΩΝ Χανίων το 2006 και με την ομάδα

Ε.Ο.Α.Ο. «Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ» Νίκαιας το 2021.

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Νέων με την ομάδα

Α.Ο. ΚΥΔΩΝ Χανίων το 2006

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με την ομάδα Ε.Ο.Α.Ο. «Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ»

Νίκαιας στο 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών

το 2021

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με την ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο

Ομαδικά Πρωταθλήματα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2015

– 2017 – 2019 – 2023

-2η θέση με την ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ομαδικό

( Πρωτάθλημα Ε.Δ. & Σ.Α. το 2018

* ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗΣ με την Εθνική Ομάδα Κορασίδων στη Σκακιστική

Βαλκανιάδα Κορασίδων μέχρι 16 ετών το 2009

-4η θέση με την Εθνική Ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

στο 28ο.

* Πρωτάθλημα του NATO στη Budapest το 2017

-3η θέση με την Εθνική Ομάδα Ε.Δ.& Σ.Α. στο 29ο

* Πρωτάθλημα του NATO στο Lubbock Texas το 2018

-3η θέση με την Εθνική Ομάδα Ε.Δ.& Σ.Α. στο 30ο

* Πρωτάθλημα του NATO στο Berlin το 2019

-2η θέση με την Εθνική Ομάδα Ε.Δ.& Σ.Α. στο 31ο

* Πρωτάθλημα του NATO στο Blankenberge το 2021

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ με την Εθνική Ομάδα Ε.Δ.& Σ.Α. στο 32ο

* Πρωτάθλημα του NATO στο Τάρτου της Εσθονίας το 2022

-2η θέση με την Εθνική Ομάδα Ε.Δ.& Σ.Α. στο 33ο

* Πρωτάθλημα του NATO στο Πορτορόζ της Σλοβενίας το 2023

8η θέση με την Εθνική Ομάδα Γυναικών στο Παγκόσμιο Ομαδικό

* Πρωτάθλημα Γυναικών στο Mardin το 2011

* 13η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 10-13, με την Εθνική Ομάδα Γυναικών

στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Reykiavik το 2015

* 13η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 7-13, με την Εθνική Ομάδα Γυναικών στο

Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Catez το 2021

* 11η θέση, ισοβαθμώντας στις θέσεις 10-13, με την Εθνική Ομάδα Γυναικών

στο 21ο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών στην Κρήτη το

2017

* 5η θέση, ισοβαθμώντας στην 3η, με την Εθνική Ομάδα Γυναικών στο

Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών στην Μπούντβα του

Μαυροβουνίου το 2023.

* 9η-12η θέση με την Μικτή Εθνική Ομάδα (Γυναικών και Ανδρών), στην 1η

Διαδικτυακή Σκακιστική Ολυμπιάδα ανάμεσα σε 163 χώρες το 2020

* Συμμετοχή με την Εθνική ομάδα γυναικών στις κάτωθι διοργανώσεις:

• Σκακιστικές Ολυμπιάδες: Istanbul 2012, Tromso 2014, Baku 2016, Batumi

2018 και Chennai 2022.

• Πανευρωπαϊκά Ομαδικά Πρωταθλήματα: Χαλκιδική 2011, Warsaw 2013,

Reykiavik 2015, Κρήτη 2017, Batumi 2019, Catez 2021 και Budva 2023.

Συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα:

• Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα Γυναικών: Plovdiv 2008, Rijeca

2010, Beograd 2013, Plovdiv 2014, Mamaia 2016, Riga 2017, Vysoke Tatry

2018, Iasi 2021, Prague 2022, Petrovac 2023.

• Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα Ανδρών: Aix Les Bains 2011,

Plovdiv 2012, Legnica 2013, Yerevan 2014.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.