«Κατακλυσμός» από ΑΙ φορητούς υπολογιστές ως το 2027

Metrosport Team19 Οκτωβρίου 2024

Δυναμική είσοδο στον χώρο των φορητών συστημάτων φαίνεται πως κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσοντας λάπτοπ με σύστημα ΑΙ.

Ο λόγος για τα ΑI PC, που μέχρι το 2027 θα αποτελούν το 60% των συνολικών πωλήσεων προσωπικών υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως από 18% που αναμένεται να είναι το 2024.

Για να λειτουργήσουν τα εν λόγω συστήματα είναι απαραίτητη η NPU, που θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με τον βασικό επεξεργαστή (CPU) του υπολογιστή, για να πραγματοποιεί το λιγότερο 40 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο.

Φυσικά, οι φορητοί υπολογιστές με NPU δεν είναι αρκετοί, αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια, με την Intel και την AMD να παρουσιάζουν - μετά τη Microsoft - τις δικές τους πλατφόρμες που ενσωματώνουν CPU, GPU και NPU, την ώρα που η  Qualcomm, ο ηγέτης στο χώρο των chips για smartphones και tablets, μπαίνει στο «παιχνίδι».

Μάλιστα, η Qualcomm διαθέτει τη δική της πλατφόρμα για λάπτοπ, ονόματι Snapdragon X, προσφέροντας υψηλές επιδόσεις σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά, αλλά και εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στην μπαταρία, καθώς πρακτικά ένας φορητός υπολογιστής που βασίζεται σε Snapdragon X μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να συνδεθεί σε πρίζα ακόμη και για περισσότερες από 24 ώρες. 

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα Copilot+ PCs είναι ακόμη σχετικά ακριβά, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των 1200 ευρώ, με τις ανταγωνιστικές εταιρείες να ετοιμάζουν τα δικά τους deals για να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.