Τα τρόπαια ενισχύουν την ομάδα, μεγαλώνουν το κλαμπ

Γιώργος Καστάνης09 Μαΐου 2023

Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση το τελευταίο διάστημα που ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω ορισμένες παραμέτρους έτσι όπως τις θέτουν ορισμένοι και κυρίως τις συγκρίσεις που ανόμοια επιχειρούν να περάσουν. Βάζουν το δίλλημα για τον ΠΑΟΚ: Τρίτη θέση και Europa League μέσω του πρωταθλήματος ή Κύπελλο, το οποίο ούτως ή άλλως εξασφαλίζει στην ομάδα την προνομιούχο θέση για την προαναφερθείσα ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Με όλο το συμπάθειο, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Και ακόμη κι αν υπάρχουν, αυτοί δεν είναι ΠΑΟΚ. Δεν νιώθουν ΠΑΟΚ, δεν ξέρουν πραγματικά τι σημαίνει αυτή η ομάδα.

Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει μία κούπα, ένα τρόπαιο, σε διαδικασία σύγκρισης με μία θέση στην βαθμολογία που εξασφαλίζει στην ομάδα ένα καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πρόκειται για δύο εντελώς ανόμοια πράγματα. Η κούπα είναι κούπα. Και όπως είπε πρόσφατα ο Λουτσέσκου σε δηλώσεις του, ένα τρόπαιο είναι πάνω στο τραπέζι για τον ΠΑΟΚ. Και ειλικρινά, όπου κι αν γίνει αυτός ο τελικός στις 24 Μάϊου, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να τον διεκδικήσει και να τον κατακτήσει.

Δεν μπορεί να συγκριθεί καμία κούπα με μία θέση στο Πρωτάθλημα. Εκτός από την πρώτη, αυτή του πρωταθλητή. Άρα, πρακτικά για να είναι επιτυχημένη η πορεία μίας ομάδας, του ΠΑΟΚ στην προκειμένη περίπτωση, η κατάκτηση του Κυπέλλου θα θεωρηθεί ως σημαντική για τα δεδομένα της ομάδας που δημιουργήθηκε.

Εάν ο Δικέφαλος κερδίσει την τρίτη θέση μέσω του πρωταθλήματος, αλλά χάσει το τρόπαιο, η σεζόν στο τέλος της δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Αυτό το αναφέρω για όσους πραγματικά νιώθουν ΠΑΟΚ και ξέρουν πόσο σημαντικό για τον σύλλογο είναι να κερδίζει τρόπαια.

Ειδικά στα χρόνια του Σαββίδη, η κατάκτηση τροπαίων και η διεκδίκησή τους, έχει γίνει μία ευχάριστη συνήθεια για όλους τους ΠΑΟΚτσήδες. Και έτσι πρέπει να συνεχιστεί. Θέλετε να θυμηθούμε παρέα, τα χρόνια της ανομβρίας; Από το 2003 για παράδειγμα που είχε κατακτηθεί το τρόπαιο στην Τούμπα με αντίπαλο τον Άρη έως τον Μάϊου του 2017 όταν ο ΠΑΟΚ επέστρεψε και πάλι στις κατακτήσεις. Αυτά τα 14 χρόνια ανομβρίας δεν στοίχισαν στην ομάδα;

ΝΑΙ, ο ΠΑΟΚ τα χρόνια που δεν είχε ισχυρό επενδυτή, γεννούσε οπαδούς από τους οπαδούς του. Κάτι το οποίο εξακολουθεί να το κάνει. Όμως πλέον με τον ισχυρό ιδιοκτήτη, κάθε τίτλος που είναι πάνω στο τραπέζι για τον ΠΑΟΚ πρέπει να διεκδικείται και να κατακτάται. Γιατί όπως έλεγαν και μέχρι πρόσφατα οι Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια: Τους τελικούς τους κερδίζεις, δεν τους παίζεις.

Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τις θεωρίες τους, όσοι επιχειρούν να εξομοιώσουν την τρίτη θέση με το Κύπελλο. Και ας ασχοληθούν με κάτι άλλο. Το τρόπαιο είναι πάντα αίγλη, κατάκτηση, περηφάνια, για κάθε ΠΑΟΚτσή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.