Καστανάς-Καρπούζι: Μία γιορτή γεμάτη γλύκα (pics)

Χρήστος Νάσκας14 Ιουλίου 2024

Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς καρπούζι γίνεται; Δεν γίνεται… Καστανάς (ένα χωριό λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη) χωρίς καρπούζι γίνεται; Επίσης δεν γίνεται.

Φημίζεται για τα καρπούζια του, για τη γλυκύτητά τους που η επίγευση που σου αφήνουν μόλις τα φας εννοείται πως σου δημιουργούν την επιθυμία να φας ξανά και ξανά.

Καλλιτέχνες της γης οι παραγωγοί του χωριού κατά γενική εκτίμηση βγάζουν από τα χωράφια τους από τα καλύτερα καρπούζια στην Ελλάδα. Γλυκά και ωραία. Τι άλλο να θέλει κάποιος;

Για 20η χρονιά διοργάνωσαν τη Γιορτή του Καρπουζιού με στον Καστανά, στο γήπεδο ποδοσφαίρου, προσκαλώντας όλον τον κόσμο να βρεθεί το διήμερο 12 και 13 Ιουλίου και να γευτεί δωρεάν καρπούζι. Από το χωράφι στην πλατφόρμα του τρακτέρ, από εκεί κόψιμο στον πάγκο , μετά τοποθέτηση σε μπολάκια και κατάληξη στα χέρια μικρών και μεγάλων.

Και το απόλαυσαν όχι μόνο με ένα μπολάκι, αλλά δεύτερο και τρίτο και…. Είπαμε, καρπούζι Καστανά είναι αυτό, δεν αφήνεις τέτοιες…γλυκές ευκαιρίες να σου φύγουν.


7 τόνους καρπούζια απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι

Το metrosport.gr βρέθηκε βράδυ Σαββάτου στη γιορτή και διαπίστωσε αυτό που λέμε από την παραγωγή στην κατανάλωση. Οι κ.κ. Γιάννης Τσιτσινάκης και Χαράλαμπος Ποϊροζίδης κατέβαζαν από την πλατφόρμα και έκοβαν…ασταμάτητα τα καρπούζια για να τα προσφέρουν στον κόσμο.

Μαζί τους και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου Φίλων Καρπουζιού που μεριμνούσαν να κυλήσουν όλα ομαλά.

Κοντά στους 7 τόνους καρπούζια απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στη γιορτή τα δυο βράδια, Παρασκευής και Σαββάτου, κόσμος που έφτασε ακόμη και τους 2.000 ανθρώπους. Δεν είναι και μικροί οι αριθμοί, κάθε άλλο.

Το Σάββατο έγινε και ο διαγωνισμός για το καλύτερο καρπούζι με τον κύριο Μουρατίδη Χρήστο του Ιωάννη να αναδεικνύεται νικητής με ελάχιστη διαφορά από τον δεύτερο.

Στη γιορτή συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί του Καστανά, που με το μεράκι τους και την αγάπη τους έχουν δημιουργήσει έναν θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς και όλοι θέλουν να περάσουν μια βόλτα από αυτή. Είπαμε, καρπούζι Καστανά είναι αυτό.

Γερμανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έχουν την τύχη να γεύονται τα καρπούζια Καστανά, ενώ οι παραγωγοί βγάζουν από τη γη τους καρπούζια με κουκούτσια, άνευ και τα κίτρινα καρπούζια. Από τον Μάρτιο αρχίζουν την παραγωγή και μέχρι τις 15 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως αποδεικνύουν η ζήτηση και η κατανάλωσή τους.



«Έχουμε το πιο γλυκό καρπούζι στην Ελλάδα»

Ο Θέμης Παπαδόπουλος, παραγωγός και μέλος του Συλλόγου Φίλων Καρπουζιού μίλησε στο metrosport.gr για τη γιορτή.

«Έχουμε μια μεγάλη γιορτή στον Καστανά, προσπαθούμε όλα τα παιδιά με ιδρώτα να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Σημαίνει πάρα πολλά η παρουσία του κόσμου, ενώ μην ξεχνάμε πως φέτος είναι η 20η χρονιά που διοργανώνουμε τη γιορτή.

Έχει επιτυχία κάθε χρόνο η γιορτή, έχει κόσμο από παντού που θέλει να βρεθεί εδώ. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι, να αναδείξουμε το προϊόν, που είναι για τον τόπο μας σημαντικό» μας λέει αρχικά και συνεχίζει: «Μιλάμε για 6-7 τόνους δωρεάν καρπούζι κομμένο. Έχουμε το πιο γλυκό καρπούζι στην Ελλάδα και αυτό είναι αποδεδειγμένο και φέτος πιστεύω πως θα πιάσουμε πάνω από 4.500 τόνους παραγωγή».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.