Κασσελάκης: Γιατί είναι παράνομη η πισίνα του στις Σπέτσες

Metrosport Team04 Αυγούστου 2024

Σωρεία συζητήσεων επί της νομιμότητάς της φαίνεται πως έχει προκαλέσει η εντυπωσιακή, αλλά... αυθαίρετη πισίνα που έχει τοποθετηθεί στο σπίτι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στις Σπέτσες.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πήρε άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Πειραιά για «εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας» και, συγκεκριμένα για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αλλαγή κεραμιδιών στη στέγη, έφτιαξε μαζί και την πισίνα. 

Ωστόσο, λόγω του χαρακτηρισμού τους ως «παραδοσιακού οικισμού», βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του 1981 και απόφασης του ΣτΕ του 2016, στο νησί απαγορεύονται καθ’ ολοκληρίαν οι πισίνες.

Τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την παρανομία

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Προεδρικού Διάταγμα του 1981 «Τυχόν δεξαμενή ύδατος απαγορεύεται να τοποθετείται εις εμφανές σημείον του κτιρίου ή της στέγης. Η κλίσις της στέγης ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα».

Παράλληλα, με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει τα εξής:

«Το ΣτΕ, κρίνοντας επί αιτήσεως ιδιοκτήτριας οικοπέδου, το αίτημα της οποίας για κατασκευή πισίνας είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλείται στην απόφασή του το Π.Δ. του 1981 και με σαφήνεια πλέον κρίνει ότι κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών, εντός παραδοσιακών οικισμών και ειδικότερα στις Σπέτσες, απαγορεύεται. 

Αναφέρεται ειδικότερα στην απόφαση του ΣτΕ: 

Συνάγεται ότι σε περίπτωση ανεγέρσεως νέας οικοδομής εντός παραδοσιακού οικισμού και ειδικότερα εντός των Σπετσών επιτρέπεται η κατασκευή μόνον των στοιχείων του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του που ρητώς επιτρέπονται από τις οικείες διατάξεις και με την προϋπόθεση ότι αυτά απαντώνται κατά κανόνα και όχι κατ’ εξαίρεση στο άμεσο περιβάλλον του κτιρίου, δηλαδή στα πλησίον υφιστάμενα παραδοσιακά κτίσματα.

 Συνεπώς η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών εντός των παραδοσιακών οικισμών, και ειδικότερα στις Σπέτσες, απαγορεύεται, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις δεν προβλέπουν ρητώς την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών, οι μόνες, δε, δεξαμενές που επιτρέπονται είναι οι δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος, οι οποίες τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός της στέγης ή στο δώμα των κτιρίων, κατά τρόπο που να μην προκαλείται αισθητική όχληση».

Παρόμοιας απόφασης είμαι και η άδεια που εξασφάλισε ο Στέφανος Κασσελάκης, το 2023, στην οποία κατοχυρώθηκαν τα εξής:

«Στις 6 Ιουνίου του 2023 από την ΥΔΟΜ Πειραιά εγκρίθηκαν εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας στο σπίτι του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες με ισχύ ενός έτους. Οπως φαίνεται από την αεροφωτογραφία που συνοδεύει την έγκριση των εργασιών, στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου δεν υπάρχει πισίνα. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είχε κατασκευαστεί προ του 2016 και της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ. Η συγκεκριμένη άδεια εργασιών μικρής κλίμακας περιλαμβάνει ειδικότερα εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επισκευές και αλλαγή κεραμιδιών στέγης με χρήση ικριωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι άδεια θα έπρεπε να είχε ζητηθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, που είναι και αρμόδιες για τον έλεγχο. Ωστόσο, τέτοια άδεια δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει λόγο για «δεξαμενή νερού βάθους 1,40 μέτρων», η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» και, ταυτόχρονα, ωχριά «μπροστά στο βάθος της Διαφθοράς της εφημερίδας».

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.