Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2022

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή, με έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο μελετών να το επιβεβαιώνουν - Διαβάστε τα νέα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Άλλη μια έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την υγεία του οργανισμού. Όπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία, μια ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από ωφέλιμες τροφές μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από διάφορες απειλές, ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Jihye Kim από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας συσχετίζει τη θετική επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές με την πρόληψη κατά του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο BMC Medicine.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι 1 προς 23 για τους άνδρες και 1 προς 25 για τις γυναίκες», σχολιάζει ο δρ. Kim. Προγενέστερες έρευνες είχαν αναδείξει τον ρόλο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, καταδεικνύει τη σημασία της ποιότητας αυτής της φυτικής δίαιτας στη θωράκιση του οργανισμού. Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προστατευτικά μπορεί να λειτουργήσει μια διατροφή αποτελούμενη από υγιεινές φυτικές τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και όσπρια και όχι τρόφιμα όπως επεξεργασμένα δημητριακά, τυποποιημένοι χυμοί και πρόσθετα σάκχαρα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ενηλίκων από τη Χαβάη και το Λος Άντζελες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη Κοόρτης μεταξύ 1993 και 1996. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν ηλικίας 60 ετών και οι γυναίκες 59 ετών στην αρχή της περιόδου μελέτης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη πρόσληψη φαγητού και ποτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ώστε οι ερευνητές να αξιολογήσουν τη διατροφή τους και να την κατατάξουν σε υγιεινή ή ανθυγιεινή φυτική διατροφή. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μέχρι το 2017, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα καρκίνου.

Έλαβαν υπόψη τους εξής παράγοντες:

-Ηλικία

-Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

-ΔΜΣ

-Ιστορικό καπνίσματος

-Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

-Κατανάλωση αλκοόλ

-Χρήση και θεραπεία πολυβιταμινών και

-Ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.

Συνυπολόγισαν, επιπλέον, την πιθανή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης από γυναίκες συμμετέχουσες.

Οι ερευνητές εντόπισαν τελικά ότι, συνολικά, 4.976 συμμετέχοντες (2,9%) ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ ενός πληθυσμού 79.952 Αμερικανών ανδρών, εκείνοι που έτρωγαν την υψηλότερη μέση ημερήσια ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες ποιοτικές φυτικές τροφές. Ωστόσο, δεν εντόπισαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε έναν πληθυσμό 93.475 Αμερικανών γυναικών.

Ο Jihye Kim σχολίασε επί των αποτελεσμάτων: «Εικάζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δεδομένου ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν εκ φύσεως υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες».

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου διέφερε ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα των ανδρών.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης δεν τους επιτρέπει συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ φυτικής τροφής και κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η διατροφή που δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι ακολουθούν μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική των διατροφικών συνηθειών που ακολούθησαν γενικότερα στη ζωή τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.