Καρίμ Αντεγέμι: O winger της Ντόρτμουντ δίνει ποδοσφαιρική ομορφιά

Δημήτρης Μπασμπαρέλας02 Οκτωβρίου 2024

Το νέο σημείο αναφοράς της Μπορούσια Ντόρτμουντ… Σε ένα παιχνίδι, που το παρακολούθησαν 81.365 οπαδοί, σε ένα sold out ματς στο «Signal Iduna Park», έλαμψε ξανά το άστρο του Καρίμ Αντεγέμι. Ήταν ένα παιχνίδι ξεχωριστό για τον 22χρονο Αντεγέμι και την Μπορούσια Ντόρτμουντ από κάθε άποψη. Οι Βεστφαλοί δεν είχαν κερδίσει ποτέ με τόσο μεγάλη διαφορά (7-1), ούτε είχαν πάει στην ανάπαυλα με μεγαλύτερο προβάδισμα (5-1).

Ο πρώτος Γερμανός

Ο Αντεγέμι, βλέπετε, σημείωσε το 10ο, το 11ο και το 12ο γκολ του στο UEFA Champions League σε ηλικία 22 ετών και 257 ημερών και έγινε έτσι ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που σκόραρε 10 (ή περισσότερα) γκολ σε αυτή τη διοργάνωση πριν από τα 23α γενέθλιά του. Τα γκολ του; Το ένα καλύτερο από το... άλλο. Ποδοσφαιρική ομορφιά... Μπήκε έτσι στη λίστα 103 ποδοσφαιριστών, που έχουν πετύχει χατ τρικ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.


Μετά από τον Γκόμες

Ταυτόχρονα, ο Αντεγέμι έγινε ο δεύτερος Γερμανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος κάνει χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο της διοργάνωσης, μετά από τον Μάριο Γκόμες, ο οποίος το είχε πετύχει πριν από 13 χρόνια. Είχε βάλει τόσα με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου σε αναμέτρηση κόντρα στη Νάπολι τον Νοέμβριο του 2011. 

Ασφαλώς, η εμφάνιση του Αντεγέμι, αλλά και τα τρία τέρματα στη χθεσινή αναμέτρηση με τη Σέλτικ τον έχρισαν ως τον πολυτιμότερο. MVP... Τρία γκολ, ένας... κεραυνός μεταξύ αυτών, αλλά και ένα κερδισμένο πέναλτι ο απολογισμός για τον ταλαντούχο Γερμανό.

Η ιστορία του

Ο Αντεγέμι είναι γέννημα θρέμμα του Μονάχου. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2002 από Νιγηριανό πατέρα και Ρουμάνα μητέρα. Σε ηλικία μόλις 8 ετών πέρασε την πόρτα των ακαδημιών της Μπάγερν Μονάχου. Άλλωστε, από μικρός θαύμαζε τον Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στη γερμανική ομάδα. «Η ντρίμπλα του, το τελείωμά του… Πάντα ήθελα να γίνω σαν τον Ρόμπεν», είχε πει χαρακτηριστικά.

Δύο χρόνια αργότερα, οι Βαυαροί τον άφησαν ελεύθερο, εξαιτίας διαφωνιών, που υπήρχαν για το συμβόλαιό του, καταλήγοντας στην ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, τη Φόστερνιντ.

Το καλοκαίρι του 2012 μετακομίζει στην Ουντερχάχινγκ, έναν τοπικό σύλλογο που αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το ταλέντο του, τον έφερε να αγωνίζεται με παιδιά μεγαλύτερα ηλικιακά από εκείνον. Τη σεζόν 2017/18 αγωνιζόμενος στην U-17 πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, σημειώνοντας 15 γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις, δίνοντας του δυνατότητα να αγωνιστεί με την U-19 της γερμανική ομάδας.

Παρότι η Τσέλσι ενδιαφέρθηκε για εκείνον, ο Καρίμ πήρε την απόφαση να μείνει στην Ουντερχάχινγκ. Το όνομά του έφτασε στα αυτιά των ανθρώπων της Σάλτσμπουργκ, αναγκάζοντάς τους τον Ιούλιο του 2018 να δαπανήσουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον, τότε, 16χρονο Αντεγέμι.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του αυστριακού συλλόγου, είχε πει τότε: «Το πιο σημαντικό για τους γονείς μου και εμένα είναι να γίνω μέλος μιας ομάδας που έχει συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον μου και η Σάλτσμπουργκ είναι μια τέτοια περίπτωση». Δεν είχε και άδικο... Κάτι ήξερε. 

Κάποια στιγμή, βέβαια, δόθηκε δανεικός στη Λίφερινγκ, επίσης στην Αυστρία, για να επιστρέψει εκ νέου στη Σάλτσμπουργκ, η οποία έβαλε εντέλει στα ταμεία της, ποσό κοντά στα 38 εκ. ευρώ από τη μεταγραφή του Αντεγέμι στη Ντόρτμουντ, η οποία από την πλευρά της ήθελε έτσι να καλύψει το κενό του Χάαλαντ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη χρονιά πριν από τη μεταγραφή του στους Βεστφαλούς ο Αντεγέμι σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις είχε σημειώσει 23 γκολ, ενώ είχε μοιράσει και 8 ασίστ.

Οι Βεστφαλοί, όπως καταλαβαίνετε, χτύπησαν ξανά «φλέβα χρυσού». Η τωρινή του αξία, σύμφωνα με το tranfermarkt, είναι στα 28 εκ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 είχε αγγίξει και τα 40.

Ο Αντεγέμι έχει επιλέξει εδώ και καιρό να εκπροσωπήσει τη Γερμανία, από τις νεανικές ομάδες ακόμη και πραγματοποίησε τελικά το ντεμπούτο του με την εθνική ανδρών τις 5 Σεπτεμβρίου 2021, όπου σκόραρε μάλιστα στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.