Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος μίλησε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού.
Αρχικά, ο κ. Καπράλος μίλησε για το ποδόσφαιρο στο εξωτερικό: «Στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικά πράγματα για το ποδόσφαιρο. Αυτό που πρεσβεύω εγώ είναι ο ρόλος που παίζει στη ζωή ο αθλητισμός, είναι για να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζει, να γίνεται πόλεμος για όλα αυτά τα πράγματα. Στην Αγγλία, οι ιδιοκτήτες των ομάδων έλεγαν ότι το Σαββατοκύριακο γίνεται πόλεμος, αλλά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή είμαστε όλοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να βελτιώσουμε το προϊόν μας. Γιατί πρέπει να κερδίσουμε στο τέλος, για να μπορούμε να πουλήσουμε την ομάδα μας κάποια στιγμή αργότερα σε άλλους επενδυτές, μπήκαν πολλοί Αμερικανοί στο αγγλικό ποδόσφαιρο και μπορεί οι οπαδοί των ομάδων να μην το θέλαν αυτό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι ομάδες είναι εταιρείες».
Για το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, που ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο κ. Αγγελούδης το αγαπάει αυτό το μουσείο και κάνει οτιδήποτε μπορεί για να το κρατήσει σε ζωή, να αυξήσει τα εκθέματά του και εμείς σαν Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στηρίζουμε όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα μουσεία όπως στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και το τελευταίο μουσείο που έγινε στο Golden Hall».
Τι κάνει η ΕΟΕ για το ποδόσφαιρο: «Δεν κάνουμε και πολλά πράγματα γιατί δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να προκριθεί η ομάδα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντα αποκλειόμαστε και εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ποτέ δεν είχαμε ομάδα, ούτε ανδρική ούτε γυναικεία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν αθλητές κάτω των 23 ετών και νομίζω πάντα είχαμε καλές ομάδες στους νέους που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την πρόκριση. Δυστυχώς δεν τα έχουμε καταφέρει καθόλου άρα κι εμείς δεν μπορούμε να ενισχύσουμε κι εμείς την Ελλάδα.
Πιστεύω ότι το 2004 ήταν μια χρονιά σταθμός γενικά για τον ελληνικό αθλητισμό. Στο ποδόσφαιρο είχαμε τη μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας, κερδίσαμε το Euro, υποδεχτήκαμε την ομάδα σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο γιατί όλοι αναγνώρισαν το μεγάλο εκείνο επίτευγμα. Παράλληλα, εκείνη τη χρονιά αργότερα έγινε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, γιατί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν ένα τεράστιο γεγονός με μεγάλη επιτυχία. Πάντα γίνονται και λάθη αλλά σε ένα τόσο γιγαντιαίο γεγονός που είχαμε να κάνουμε από το 1896, ήταν πολύ σημαντικό, με επιτυχία και στο τέλος μας ζήτησαν συγγνώμη οι ξένοι γιατί είδαν ότι πραγματικά κάναμε καταπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και τώρα μιλάνε για το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας. Ασφαλώς θα έπρεπε να είχαμε λιγότερες κατασκευές από μπετόν αλλά έμαθαν όλοι οι διοργανωτές από λάθη και δικά μας και άλλων. Αλλά να μην βλέπουμε πάντα το αρνητικό και να δούμε την επιτυχία που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και θέλουμε αυτά τα δύο να τα «παντρέψουμε», να κάνουμε μια μεγάλη εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο τον Ιούνιο του 2024, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια και των δύο ώστε να έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και τους πρωταγωνιστές αλλά και όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν τότε σε αυτή τη διοργάνωση και να το κλείσουμε με μια μεγάλη συναυλία με τους καλλιτέχνες που ήταν και στην τελετή λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Θέλουμε να είναι ένα μεγάλο γεγονός, ανοιχτό για τον κόσμο για να γιορτάσει η Ελλάδα αυτό το πράγμα. Και μην ξεχνάμε ότι μερικές μέρες αργότερα θα γίνουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Επομένως, πιθανώς να έχουμε και τους αθλητές που έχουν προκριθεί για το Παρίσι».
Για τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν προβλήματα οι εγκαταστάσεις μας. Έχουν μειωθεί οι εγκαταστάσεις που έχουμε για τον ελληνικό αθλητισμό με τα διάφορα που έχουν γίνει. Υπήρχαν κλειστά γυμναστήρια τα οποία έχουν φύγει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έχουν πάει στο μπάσκετ της ΑΕΚ, στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Και στη Θεσσαλονίκη έχει προηγηθεί αυτό με τον Άρη και με τον ΠΑΟΚ αλλά με το μεγάλο έργο που γίνεται κάτω στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά χάνονται κι αυτές για τον ελληνικό αθλητισμό. Υπάρχει και το θέμα της κακής συντήρησης που γίνεται στα περισσότερα κλειστά γυμναστήρια της χώρας, ανάλογα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, σε άλλα είναι το κράτος, σε άλλα είναι οι δήμοι, σε άλλα και οι δυο τους.
Η εξήγηση είναι όπως όταν φτιάχνουμε ένα πολύ ωραίο σπίτι και μετά δεν πληρώνουμε χρήματα για να το συντηρήσουμε, το ίδιο κάνει και το κράτος. Για τον Άγιο Κοσμά, είναι θέματα συντήρησης, ασφάλειας, να έχουν αστυνόμευση οι εγκαταστάσεις για μην μπαίνουν να κλέβουν, είναι πάρα πολλά πράγματα. Και στο ΟΑΚΑ έχουν μπει και κλέψει πάρα πολλά πράγματα. Είναι ένα μεγάλο θέμα που το λέω στον εκάστοτε υπουργό Αθλητισμού: συντηρήστε τις εγκαταστάσεις. Έχει… μαλλιάσει η γλώσσα μου. Κάθε χρόνο το λέω γιατί είναι πολύ σημαντικό. Εδώ στο σπίτι σου αν δεν βάψεις μετά από χρόνια βγαίνουν υγρασίες.
Τουλάχιστον, ο κ. Βρούτσης αντέδρασε πολύ γρήγορα, ακαριαία, και είπε ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο ΟΑΚΑ για να γίνουν συντηρήσεις. Σε λίγο καιρό θα δούμε αν θα γίνουν γιατί αυτή τη στιγμή στο κλειστό ΟΑΚΑ προπονείται η Εθνική ομάδα του στίβου. Εκεί έχουν παλιώσει τα κλιματιστικά, τον χειμώνα κάνει κρύο, το καλοκαίρι κάνει πάρα πολλή ζέστη, μπαίνουν υγρασίες, και μέσα δεν είχαν αλλάξει από το 1997 και το 2004 τα στρώματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές για το άλμα εις ύψος και το άλμα επί κοντώ όπως και ο κλωβός για τις ρίψεις. Τελικά αυτά τα συγκεκριμένα τα οποία δεν άλλαξε ποτέ το κράτος, ούτε και ο ΣΕΓΑΣ ο οποίος χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το γυμναστήριο, αποφάσισε για πρώτη φορά η ΕΟΕ να μπει, να τα αγοράσει, να τα διαθέσει ώστε οι αθλητές μας να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Όπως στο παρελθόν έγινε με τον Φιλιππίδη επειδή ο διάδρομος στο ταρτάν είχε χαλάσει. Και νομίζω θα φτιαχτεί το ταρτάν για να μην κινδυνεύει να τραυματιστεί ο Τεντόγλου, για να μην πηγαίνουν οι αθλητές μας στο εξωτερικό για προετοιμασίες, για να μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή προετοιμασία των αθλητών μας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Καπράλος δήλωσε: «Εμείς βοηθάμε τις ομοσπονδίες εμπράκτως. Δηλαδή σε μια χρονιά η οποία είναι η προηγούμενη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήδη η ΕΟΕ έχει διαθέσει γύρω στα 2 εκατ. ευρώ για τους συγκεκριμένους αθλητές της προολυμπιακής ομάδας για να πάνε να προετοιμαστούν και να αγωνιστούν σε διάφορους αγώνες για να πάρουν την πρόκριση. Όλα αυτά όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΟΕ, τα λεφτά που παίρνει από το κράτος είναι 480.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα έχουμε από χορηγίες, από την αξιοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων, τα έχουμε φέρει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), από τις ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Προσπαθούμε από παντού να φέρουμε χρήματα τα οποία πηγαίνουν στις εθνικές μας ομάδες. Προσπαθούμε να βγάλουμε κι από τη μύγα… ξύγκι. Δηλαδή μετέχουμε και σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν, λέγονται Erasmus Plus, μετέχει και η Ελλάδα και μπορούμε σε ορισμένα προγράμματα να παίρνουμε χρήματα που μένουν στην ΕΟΕ».
Πόσα χρήματα παίρνει ο ίδιος: «Ο πρόεδρος αλλά και όλο το συμβούλιο της ΕΟΕ είναι εθελοντές. Δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ, ούτε για τις συνεδριάσεις. Εγώ έχω ορισμένες αμοιβές, είναι αυτές από τις ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές που είμαι πρόεδρος. Και οι αμοιβές αυτές, που το έχω κάνει γνωστό και στην ΕΟΕ και στους αθλητές μας, πηγαίνουν στους αθλητές μας».
Για την απουσία της πολιτείας από τον αγώνα των αθλητών: «Δε θα απαντήσω για λογαριασμό της πολιτείας, θα απαντήσω για το τι κάνουμε εμείς. Όταν ο συνολικός προϋπολογισμός από την πολιτεία είναι 480.000 ευρώ και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΟΕ, καταλαβαίνεται ότι κι εμείς είμαστε από τις επιτροπές που παίρνουν τα λιγότερα χρήματα σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε παράπονο αλλά τρέχουμε για να δώσουμε και να βρούμε πόρους για να βοηθήσουμε τους Έλληνες αθλητές. Και το πετυχαίνουμε. Παίρνουμε λιγότερα κι από μικρότερες χώρες που δε θέλω να πω ποιες είναι. Το 2008 η ΕΟΕ έπαιρνε από το κράτος 12 εκατ. ευρώ και τώρα παίρνει 480.000 ευρώ. Και τα χρήματα που παίρνει γενικά ο ελληνικός αθλητισμός είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον ετήσιο προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους. Και είναι κάτι που πιστεύω ότι η πολιτεία θα διορθώσει και πρέπει να το κάνει. Το πιστεύω γιατί νομίζω ότι ο πρωθυπουργός αγαπάει τον αθλητισμό και έχει δώσει έμπρακτα σημάδια ότι θέλει να διορθωθούν τα πράγματα. Ακόμα και για το ΟΑΚΑ και για πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις με παρεμβάσεις του πρωθυπουργού λύνονται διάφορα θέματα».
Τι χάνει ο ελληνικός αθλητισμός με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ: «Για ένα διάστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί το κεντρικό στάδιο γιατί από κάτω η εγκατάσταση που χρησιμοποιείται ως προπονητήριο για το χάντμπολ και για άλλα αθλήματα συνεχίζει να λειτουργεί. Ασφαλώς είναι ένα μεγάλο πλήγμα στο κύρος της χώρας, ένα μεγάλο πλήγμα εκεί που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, σήμερα, λιγότερα από 20 χρόνια μετά, να μιλάμε ότι υπάρχουν στατικά προβλήματα, και όλοι ξέρουμε ότι δεν είχε γίνει καθόλου συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια. Και χωρίς συντήρηση, επόμενο είναι, κάποια στιγμή, να πέσει στο κεφάλι μας. Όσον αφορά τη μελέτη του ΤΕΕ που ανέλαβε μετά την αρχική και το σοκ που πάθαμε όλοι ότι θα κλείσει το ΟΑΚΑ, δεν ξέρω τι είπαν οι μελετητές αλλά το γήπεδο λειτούργησε απρόσκοπτα για 19 χρόνια. Όταν όμως ο υπουργός παίρνει στα χέρια του μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να το κλείσει.
Αν η απομάκρυνση του στεγάστρου Καλατράβα λύσει το πρόβλημα: «Δεν το γνωρίζω. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα χρειαστούν μεγάλες διορθωτικές παρεμβάσεις. Σίγουρα θα χρειαστεί να ξοδευτούν χρήματα αλλά αυτό έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο. Και όχι μόνο για το κυρίως στάδιο αλλά και για το ποδηλατοδρόμιο, τα κολυμβητήρια και το κλειστό γήπεδο που βάζει νερό λόγω της υγρασίας και όλες τις εγκαταστάσεις. Είναι δυνατόν να προπονούνται οι αθλητές και να στάζει; Μου το είπαν οι αθλητές, είναι αδιανόητο. Αλλά νομίζω ότι επειδή έχει γίνει πολλή φασαρία, και με την παρέμβαση του κ. Βρούτση, ότι αυτό το πράγμα θα διορθωθεί και ότι οι αθλητές μας αυτόν τον χειμώνα θα έχουν κλιματιστικά για να μην παγώνουν μέσα στον χώρο και θα σταματήσει αυτό το πράγμα».
Για το ότι χάθηκε το εγχειρίδιο του στεγάστρου Καλατράβα: «Θα τους το έδινε ο Καλατράβα. Αλλά πολλοί υπουργοί έχουν περάσει και όλοι ξέρανε ότι δεν συντηρείται το ΟΑΚΑ. Δεν είναι νέο».
Για ποιον λόγο έπεσε το «ψαλίδι» από την πολιτεία προς την ΕΟΕ: «Ο κάθε υπουργός κρατάει την παράδοση. Από τότε που είμαι στον αθλητισμό, όλοι οι εκάστοτε υπουργοί προέρχονταν από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ξόδευαν χρήματα για να φτιάξουν εγκαταστάσεις ή να κάνουν εκδηλώσεις στον τόπο από τον οποίο προέρχονται. Όσον αφορά τα χρήματα για τον ελληνικό αθλητισμό, έχουν γενικά μειωθεί. Άλλα χρήματα υπήρχαν την εποχή του 2004 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2008, νομίζω ότι οι προκάτοχοί μου τα χρησιμοποίησαν, τα έδωσαν στις ομοσπονδίες, νομίζω ότι και αυτές σε πολλές περιπτώσεις τα ξόδεψαν αλόγιστα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουμε περισσότερα μετάλλια αλλά να φθίνουν σε αριθμό. Είχαμε πολύ λίγα και στο Πεκίνο, και στο Λονδίνο, και από εκεί και πέρα μετά την οικονομική κρίση ορθοποδήσαμε, φτιάξαμε τα προγράμματα, το «Υιοθετήστε έναν αθλητή» που βρήκαμε ιδιώτες χορηγούς για να βοηθήσουν τους αθλητές γιατί πολλοί ήταν σε απόγνωση και η ΕΟΕ μπόρεσε και δημιούργησε καινούριες πηγές εσόδων για να μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει τους αθλητές. Ναι, η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα, τα χρησιμοποιούμε πολύ καλύτερα, σήμερα για να δώσουμε χρήματα για την ολυμπι9ακή προετοιμασία δεν τα δίνουμε κατευθείαν στον ΣΕΓΑΣ. Λέμε «ΣΕΓΑΣ, θα πάρεις αυτά τα χρήματα βάσει του προγράμματος που μας έχεις δώσει και θα πάνε τόσα για τη Στεφανίδη, τόσα για την Κυριακοπούλου, τόσα για τον Τεντόγλου για να πάνε για προετοιμασία», ονοματισμένα και για τα χρήματα που δίνουμε στέλνουμε κόπια σε όλους τους αθλητές για να ξέρουνε ακριβώς τι δίνει η ΕΟΕ για τη δική τους προετοιμασία. Και αυτό έχει βοηθήσει πολύ».
Για τους ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν κλέφτες. Τα χρήματα έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν επαρκούν παρά να καλύψουν τις διοικητικές ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες προσωπικού, και μένουν ελάχιστα χρήματα για τον πραγματικό αθλητισμό. Σήμερα τα χρήματα που παίρνουν οι ομοσπονδίες, εκτός από ελάχιστες, είναι πάρα πολύ λίγα και καλύπτουν μόνο τα διοικητικά τους έξοδα, τις λειτουργικές δαπάνες. Τι να κλέψει κάποιος; Τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ ή τη μισθοδοσία του προσωπικού που πρέπει πρώτα να τη δίνει γιατί αλλιώς θα πάει φυλακή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας. Νομίζω ότι δε θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Από την άλλη, όταν είπα ότι ξοδεύαν αλόγιστα, εννοούσα ότι επειδή το κράτος τους έδινε εύκολα χρήματα και ειδικά σε όσους στηνόταν έξω από το γραφείο του κάθε υπουργού Αθλητισμού, τότε αυτοί δεν είχαν κανέναν λόγο να κάνουν προσπάθεια να φτιάξουν τμήματα μάρκετινγκ για να μπορέσουν να φέρουν και χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που γίνεται στο εξωτερικό όπου δεν υπάρχει ομοσπονδία που να μην έχει τους δικούς της χορηγούς, να μην έχει δημιουργήσει δικά της έσοδα. Εδώ αναγκάστηκαν πολλές ομοσπονδίες και το έχουν κάνει. Όχι όμως στον βαθμό που έπρεπε γιατί υπάρχουν ορισμένα αθλήματα που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρεις και να φέρεις χορηγούς. Όμως, άλλα αθλήματα δεν νοείται να μην έχουν χορηγούς και να μην βγαίνουν από αυτές τις χορηγίες».
Αν η κρατικοδίαιτη αντίληψη για τον αθλητισμό ξεπεράστηκε εξ ανάγκης: «Η ανάγκη έχει οδηγήσει πολλούς να δημιουργήσουν έσοδα. Ας πούμε, ο μαραθώνιος της Αθήνας δημιουργεί σημαντικά έσοδα για τον ΣΕΓΑΣ τα οποία παλιά ήταν πολύ λιγότερα. Με τα χρόνια, με τις χορηγίες και με τα δικαιώματα συμμετοχής, έχουν φέρει έσοδα. Και άλλες ομοσπονδίες έχουν δημιουργήσει έσοδα, στους αγώνες, με τα δελτία αθλητών, με τις μεταγραφές. Αναγκάστηκαν. Άμα δεν έχεις χρήματα για να κάνεις τον πραγματικό αθλητισμό που χρειάζεσαι;»
Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τριψήφιο αριθμό αθλητών στο Παρίσι: «Φοβάμαι πως όχι. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν καταφέρουμε και προκριθούμε στα ομαδικά αθλήματα που έχουμε ελπίδες, το μπάσκετ, το πόλο γυναικών και ίσως και την ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, που είναι 8 αθλήτριες, όπως την ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής, του ανσάμπλ, που πάντα είχαμε μια καλή παρουσία αλλά στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν καταφέραμε να πάμε. Ελπίζω έστω και στην ύστατη στιγμή να καταφέρουμε να προκριθούμε».
Αν θα καταφέρουν οι Έλληνες αθλητές να αντιπαρέλθουν τις αντιξοότητες: «Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες διαιτητές, παρόλο που έχουν να ζηλέψουν πολλά από τους άλλους αθλητές άλλων χωρών, τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Ήμουν στην Πορτογαλία, μια χώρα που είναι σαν την Ελλάδα, και μιλήσαμε για όλα τα θέματα του αθλητισμού της. Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Πρώτον, ότι θυμούνται ακόμα ότι τους κερδίσαμε δύο φορές μέσα στην Πορτογαλία στο Euro 2004. Μου το είπε μέχρι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τους. Δεύτερον, πήγα στο προπονητικό κέντρο για τον υψηλό αθλητισμό. Πραγματικά, ζήλεψα. Γιατί είδα εγκαταστάσεις πολύ καλά συντηρημένες για πάρα πολλά αθλήματα και μάλιστα όχι ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα. Ρώτησα ποιος είναι ο προϋπολογισμός αυτού του αθλητικού κέντρου και μου είπαν 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τα οποία τα 2 εκατ. τα εισπράττουν από τους διάφορους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Και είναι αθλητικό κέντρο όχι μόνο για τον υψηλό αθλητισμό αλλά όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πάνε να αθληθούν σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες σε έναν υπέροχο χώρο, με πολύ πράσινο, αλλά εξυπηρετούνται πάρα πολλά αθλήματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Καπράλος πρόσθεσε: «Με περηφάνια μπορώ να σας πω ότι είχα εξαιρετικές σχέσεις με τους υπουργούς τριών διαφορετικών κομμάτων γιατί δε χρειαζόταν να πάω να ζητήσω χρήματα. Ή έστω όταν πήγαινα να ζητήσω και έλεγα ότι αυτά τα απαιτούμε, όπως φέτος που δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι πριν από τρεις μέρες, Σε προολυμπιακή χρονιά, δεν πήραμε ούτε αυτές τις 480.000 ευρώ που τις πήραμε την περασμένη Παρασκευή (17/11). Αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση για μένα ήταν ότι πήραμε επιστολή από τις υπηρεσίες του κράτους που έλεγε «αφού έχετε χρήματα στον λογαριασμό σας, γιατί ζητάτε αυτά τα χρήματα;» Δηλαδή, ήθελαν να μας τιμωρήσουν επειδή έχουμε φέρει χρήματα και έχουμε κάνει οικονομικά ανεξάρτητη την ΕΟΕ και βοηθάμε τους αθλητές μας χωρίς να χρειάζεται να περνάμε από τις υπηρεσίες του κράτους. Αλλά το ελάχιστο το ζητήσαμε και το απαιτήσαμε». Δηλαδή, αντίληψη γιατί έχουμε χρήματα, γιατί κάνουμε σωστή διαχείριση, έχουν μειωθεί τα έξοδα της ΕΟΕ, μειώσαμε το προσωπικό μας, κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες και αξιοποιήσαμε το Καλλιμάρμαρο, τα διάφορα κτήρια που έχει η ΕΟΕ και τα νοικιάσαμε, αξιοποιήσαμε ό,τι πόρους μπορείτε να φανταστείτε από το εξωτερικό και πήραμε και περισσότερα χρήματα από τη ΔΟΕ. Και η ΕΟΕ δεν έχει πληρώσει κανένα από τα ταξίδια μου γιατί λείπω τον μισό χρόνο στο εξωτερικό, μου τα καλύπτουν οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους είμαι, και η ΔΟΕ και η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κανένας δεν αμείβεται, ούτε τα οδοιπορικά τους. Και ευτυχώς έχουν μπει κι άλλοι συνάδελφοι και βοηθάνε σε αυτήν την προσπάθεια γιατί παλιά ήμουν μόνος μου. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ. Και γι αυτό μπορέσαμε και είχαμε χρήματα και αλλάξαμε τα φώτα στο Καλλιμάρμαρο».
Αν καλώς δίνονται τα κίνητρα στους Έλληνες αθλητές για μία θέση στο δημόσιο και αν αυτό «υποδαυλίζει» πιθανές περιπτώσεις ντόπινγκ: «Πρώτον, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα στον αθλητισμό, ειδικά στους νεότερους αθλητές να τους δίνεται η δυνατότητα να παίρνουν μόρια για να μπαίνουν σε ανώτατες σχολές, και όχι μόνο στις σχολές φυσικής αγωγής αλλά σε όποια σχολή θέλουν. Εάν δεν μπορούν να τα καταφέρουν αργότερα, θα τους αποβάλλει το σύστημα. Αλλά γιατί να μη δώσεις τη δυνατότητα σε ένα νέο παιδί να γίνει γιατρός, δικηγόρος κλπ. εφόσον είναι καλός αθλητής, ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο, τιμάει τη χώρα με τις επιτυχίες που έχει. Αλλιώς οι γονείς σταματάνε τα παιδιά σε κάποια ηλικία για να πάνε φροντιστήριο και να δώσουν εξετάσεις στο πανεπιστήμιο.
Δεύτερον, είμαστε κατά του ντόπινγκ και θέλουμε να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι έχουν πάρει απαγορευμένες ουσίες. Και είναι χρέος και υποχρέωση της πολιτείας να κάνει αυτούς τους ελέγχους και μάλιστα να δημοσιοποιεί και τα αποτελέσματα. Το ξέρετε ότι δεν μας δίνουν τα αποτελέσματα ποιοι έχουν πιαστεί; Και μπορεί εμείς να χρειάζεται να τους δίνουμε χρήματα για να πάνε να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς ενώ ξέρουμε ότι είναι θα είναι τιμωρημένοι; Η ΕΟΕ έπρεπε να είναι ο πρώτος φορέας που παίρνει τα αποτελέσματα και να ξέρει να σταματήσει να χρηματοδοτεί. Ακόμα με τα προσωπικά δεδομένα, δεν γίνεται η ΕΟΕ να μην παίρνει τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων. Και όσον αφορά όσους παίρνουν διακρίσεις και μπαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις κλπ. νομίζω ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη ότι αν πιαστούν ντοπαρισμένοι τους αφαιρούνται όλα αυτά. Κι εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να τους ζητούν και τα χρήματα με τα οποία τους έχει ενισχύσει η πολιτεία για να φτάσουν μέχρι τις επιτυχίες τους».
Τι του λένε οι ξένοι ηγέτες για την κατάσταση του αθλητισμού στην Ελλάδα: «Δε μου λένε τίποτα γιατί, πρώτα από όλα, σέβονται την Ελλάδα και ίσως σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν την πραγματική κατάσταση. Από την άλλη, ενθουσιάζονται γιατί βλέπουν τους Έλληνες αθλητές που είναι τόσο καλοί, που έχουν τόσο μεγάλες επιτυχίες σε πολλά αθλήματα και παραξενεύονται για το πώς έχουμε φτάσει τόσο ψηλά. Τώρα στο εξωτερικό μου έλεγαν για το ελληνικό θαύμα στη σκοποβολή. Έχουμε προκρίνει 5 αθλητές στη σκοποβολή που είναι σχεδόν το μάξιμουμ και λένε «πώς τα καταφέρατε και έχετε ξεπεράσει την Ιταλία που είναι μια παραδοσιακή δύναμη στη σκοποβολή».
Τι θα έκανε αν ήταν αυτός υπουργός Αθλητισμού: «Ευτυχώς δεν είμαι. Δε θέλησα ποτέ να μπω στην ενεργό πολιτική. Αλλά αν ήμουν υπουργός Αθλητισμού, κατ’ αρχάς θα διεκδικούσα, και με περισσότερα στοιχεία, περισσότερα χρήματα για τον αθλητισμό. Γιατί η Ελλάδα ξοδεύει λιγότερο για τον αθλητισμό, σαν ποσοστό του ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εύκολο να μαζέψει τα στοιχεία ο υπουργός και να πάει να τα παρουσιάσει. Δεύτερον, θα χρησιμοποιούσα ένα μέρος των χρημάτων για τη συντήρηση εγκαταστάσεων. Μπορεί να είχα μουρμούρες και γκρίνιες από τις ομοσπονδίες γιατί από ένα ταμείο έρχονται αυτά τα χρήματα. Αλλά θα χρησιμοποιούσα αυτά τα χρήματα γιατί πραγματικά αξίζουν οι αθλητές μας καλύτερες εγκαταστάσεις».
Αν του πρότειναν να κατέβει στην πολιτική: «Μου το πρότειναν. Και περισσότερα του ενός κόμματος. Και απάντησα ότι δεν είμαι κατάλληλος για να μπω στον πολιτικό χώρο. Ήμουν όμως για 6 μήνες την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου ο πρωθυπουργός με ονόμασε γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά μετά όταν μου είπε να συνεχίσω, του είπα ότι θα πάω στον ιδιωτικό τομέα εκεί που τον γνωρίζω και αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Και όταν αναγνωρίζεται η δουλειά σου, σε αμείβουν και ανάλογα και μπορείς να κάνεις θαύματα».
Κλείνοντας, έκανε ένα σχόλιο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το σημαντικό είναι ότι οι ομάδες μας τα πάνε πολύ καλά στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό για τη χώρα να μαζέψουν βαθμούς για να μπορούν να αγωνίζονται περισσότερες ομάδες και γιατί εκεί πραγματικά φαίνεται η αξία των ομάδων. Και το θεωρώ κατάντια αν στις 21 και 26 Μαρτίου λέμε αν θα κερδίσουμε το Καζακστάν ή το Λουξεμβούργο. Είναι ομάδες που παραδοσιακά ήταν πολύ πίσω μας και κερδίζαμε με 4-0, 5-0, 6-0. Άρα δεν θεωρώ ότι είναι τρομερή επιτυχία αν πάμε στο Euro κερδίζοντας αυτές τις ομάδες».